Dataöverföring

Kablar & anslutningar: populäraste märkena

celexon kabel Kramer signalhantering InLine kabel Hama adapter Ligawo signalhantering Purelink kabel & adapter Barco Clickshare

Kablar & anslutningarKablar och adaptrar för HiFi & hemmabio

Om anslutningen till projektorn, HiFi-anläggningen eller PC inte fungerar fulländat, finns det effektiva anslutningar och lösningar som förbättrar prestandan.

I vår shop erbjuds kablar och passande adaptrar för en kabelbunden eller trådlös överföring av data, video eller ljud.

För att undvika tekniskt strul i konferensrummet, hos företag eller i klassrummet erbjuds ett stort urval av anslutningspanel och kabelkanaler som passar för varje bordsform och anslutningstyp.

Kablar för projektorer: få professionell rådgivning och info om vilken kabel som passar bäst till vilken projektor, med praktisk kabel-översikt.

HDMI: allt som man bör veta innan köp

HDMI-kabeln är den populäraste kabeln inom multimedia-kategorin. Den överför audio- och videosignaler och kan förbindas med alla enheter som har ett HDMI-gränssnitt.

Bortsett från komplexa tekniska förklaringar, finns dessa 4 köpkriterier att ta hänsyn till:

1. KABEL EGENSKAPER
HDMI Standard & HDMI Standard Automotive (valbart ethernet-kapabel)
Stödjer Full HD-upplösning, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio.

HDMI High Speed (valbart ethernet-kapabel)
Stödjer upplösning upp till 4K, HDR, Full HD 3D, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio

Kabel egenskaper
2. TYP AV HDMI
Standard (Typ A): för nästan alla multimedia-och Home-Entertainment enheter som projektor, DVD-spelare och TV.

Mini (Typ C): surfplattor och smartphones

Micro (Typ D): de flesta smartphones

Exempelbilder på anslutningarna Anslutningarna
3. KABELAVSKÄRMNING
En avskärmad HDMI-kabel är skyddad mot yttre elektriska och/eller magnetiska fält, således bevaras bästa möjliga ljud-och bildkvalitet.

I regel gäller: ju fler omgivande skikt en kabel har, desto bättre är den skyddad.

Kontakta vår support och få ytterliggare information och rådgiving.

4. KABELLÄNGD
I de flesta fall är kablar mellan 1 till 10 meter långa. Vid kabellängd över 10 meter bör en HDMI förstärkare (repeater) användas, för att stärka signalen. Förstärkare / Repeater


Vårt tips: HDMI fungerar även utan kabel. Med ett Wireless HDMI system överförs information i HD-kvalitet trådlöst.

DisplayPort: vad är det?

DisplayPort är jämförbart med HDMI gränssnittet, precis som HDMI hör även DisplayPort till digital överföringsstandard för bild och ljud.

HDMI är anpassat för mulitmedia och Home-Entertainment, medan DisplayPort används för att överföra ljud & videodata från laptop eller monitorer.

En DisplayPort-anslutning kommer i två olika format: som Standard DisplayPort och som Mini DisplayPort. Mini DisplayPort har ingen förregling som standardversionen, men är därför mer kompakt.

DisplayPort anslutningar

Med förutsättning att en TV eller projektor har DisplayPort-ingång, kan de effektivt anslutas med en DisplayPort kabel.

Vårt tips: för PC som drivs med DVI- eller HDMI-gränssnitt, men inte har någon DisplayPort-ingång, erbjuder vi DisplayPort-adaptrar.

Vad kan DisplayPort bättre än HDMI? Och när?

Generellt stödjer DisplayPort en högre datanivå än HDMI, således passar DisplayPort vid 4K (från version 1.4 upp till 8K), HDR samt för alla datakrävande syften som måste stödjas av enheter som möjliggör simultan överföring av stora datamängder. T.ex. Videowalls.

I motsats till HDMI-anslutningar har DisplayPort en mekanisk förregling som säkerställer en säker anslutning, vilket är en användbar egenskap inom Digital Signage.

Vad är fördelare, konverter och repeater? Och när behöver jag en strömbrytare?

Urvalet av olika fördelare, förstärkare och omvandlare av ljud-och videosignaler kan verka förvirrande. Vi förklarar hur det fungerar och ser ut!

Fördelare / Splitter

En fördelare, även kallad splitter, delar utgångssignalen från t.ex. en spelkonsol parallellt till flera enheter som en monitor, TV eller projektor.

Fördelare finns för flera olika AV-anslutningar från DVI till HDMI och Toslink.

Till exempel: HDMI-splitter / fördelare

HMDI Distributör / splitter

Konverter / Scaler

Konvertern omvandlar digitala signaler till analoga eller tvärtom. Beroende på konverterns modell kan den antingen jobba med ljud-eller videosignaler, men de flesta konverters i den mittersta och översta prisklassen kan överföra båda.

Med högpresterande konversters kan ingångssignalen modifieras och därmed styra kvaliteten på bild och ljud. Ett typiskt exempel är då en konverter, som tar en analog signal från en VGA-eller Cinch-förbindelse och omvandlar den till en HDMI signal och skickar vidare den till en LCD (eller OLED) TV i en individuellt anpassad kvalitet.

Exempel: Konverter / Splitter

Omvandlare / Scaler

Förstärkare / Repeater

En repeater stärker den analoga eller digitala signalen hos en kabelbunden eller trådlös anslutning, vilket förhindrar kvalitetsförlust vid långa kabelsträckor och längre mottagningssområden.

Vårt tips: om möjligt, sätt en repeater nära signalkällan (t.ex. Blu-ray spelare, laptop eller projektor). En HDMI-kabel bör anslutas till en repeater med en längd på max. 10 meter. När en AV-mottagare används, är en aktiv HDMI-kabel överflödig, eftersom att AV-mottagaren redan förstärker.

Exempel: HDMI-förstärkare / Repeater

HDMI Förstärkare / Repeater

Gaming-projektor: upplev vad det innebär att spela på en XXL-projektorduk på vår Gaming-projektorsida.

Omkopplare / Matrix

En omkopplare, eller matrix-switch, är jämförbar med en fördelare/Splitter: de fördelar inkommande signaler från flera enheter.

I motsats till en fördelare är en omkopplare kapabel till att dela mer än en källa till olika enheter, således kan tilldelningarna bestämmas fritt. Denna funktion gör switchern perfekt för Digital Signage installationer och komplexa datastrukturer.

Exempel: Omkopplare / Matrix

Umschalter / Matrix

Bordsuttag & anslutningspaneler: så att anslutningen hittas snabbare

Med ett bordsuttag eller en anslutningspanel hittas effektivt strömanslutning under mötet eller presentationen, inom kort räckhåll!

Bordsuttag & anslutningspaneler monteras in i bordsytan eller klämms fast på bordskanten. Höljet kan användas med ett flertal olika anslutningsbländare: för ström, data-, video och audio-överföring via HDMI, USB, DisplayPort, DVI etc.

Hos vissa modeller tillkommer förinstallerade anslutningar vid leveransen, således kan i regel ett flertal anslutningar tillsättas vilket breddar kapaciteten och effektiviteten.

Tischsteckdosen