Skärmar/Stativ

Displayer & monitorer: populäraste märkena

Samsung Displayer Dell Displayer Asus Displayer ViewSonic Displayer LG Displayer InFocus Displayer sharp_nec Sony Displayer

Displays & monitorerDisplay eller monitor: Vad är skillnaden?

Både displayer och monitorer är bildskärmar som visar visuella innehåll. Displayer kallas ofta för stora bildskärmar, som används främst inom Digital Signage (digital skyltning) och interaktiv Touch-Display inom professionell kontext. Monitorer å andra sidan, är PC-bildskärmar som man känner igen från hem eller kontor.

Displays passar sig för såväl organisationer och för företag som inom offentliga sammanhang och utbildning. Displays kan användas som:

 • Info-terminaler (t.ex. inom sjukvårdsmiljöer eller hotell-receptioner)
 • Interaktiva displayer (t.ex. för kollaborativt arbete i företag & skolor)
 • Marknadsföring/Videowall (t.ex. POS, POI)
 • Kontrollsystem (t.ex. på mässor, museer eller skolor)
 • Informativa skärmar (t.ex. shoppingcentrum eller flygplatser)
 • Bokningssystem (t.ex. hotell eller firmor)

Anwendungsbeispiele für Displays

Fördelarna med en display jämfört med konventionell marknadsföring eller informationspaneler är:

 • märkbart lägre kostnader vid växling av innehåll, eftersom att det effektivt och flexibelt kan bytas ut
 • modern, multimedial målgruppsinriktning
 • interaktivitet (vid display-modeller med Touch-display)
 • vid användning av många displayer är lång kontinuerlig drift möjlig (20/7 eller 24/7)
 • oberoende av väderförhållanden och omgivning (gällande utomhus-displays)

Vänd dig gärna till våra display-informatörer för vidare information om display-teknologi.

Vad är viktigt vid köp av en PC monitor?

Det beror starkt på vad monitorn ska användas för. Vid PC-spel användning, kan en monitor med hög upplösning och hög reaktionstid passa perfekt, medan en kombination av flera PC-monitorer kanske passar sig bäst hos företag.

Vi förklarar gärna vad man ska tänka på vid sitt monitor-köp.

Bildskärmsdiagonal: Hur många tum?

Bildskärmsdiagnolen avgör monitorns storlek. Den anges i tum och ju högre tum-värde, desto större är också monitorns bildskärmsyta.

De populäraste monitorerna innehar en bilddiagonal från 24" till 27". I centimeter uträknat, är det en storlek från 60 cm till 68.5 cm. Bildskärmar i denna storlek är universella: för de flesta användningar hemifrån eller inom företag är denna bildskärmsdiagonal välpassande.

Vid parallell användning av flera program och många programfönster eller widgets, får man effektivt en översiktlig blick med en större bildskärmsdiagonal från högre än 27", t.ex. 32" (82 cm). Med en PC-monitor med en större bilddiagonal behålls effektivt en överblick även vid videoklipp eller bildbearbetning.

Bildskärmsdiagonal under 24" de mest lönsamma företagsalternativen
Bildskärmsdiagonal mellan 24" till 27" universell för företag, multimedia och Gaming
Bildskärmsdiagonal över 27" grafik, bildbearbetning, videoklipp, programmering och High-End Gaming

Vårt tips: ju större bildskärm, desto längre bak bör åskådaren sitta. Ett idealiskt sittavstånd vid en 24" mointor överkommer ungefär en meter.

Panel-sorter: TN, VA, IPS

Vilken typ av paneler som ska användas är det viktigaste kriteriet vid sökandet efter en passande PC-monitor. Det har ett direkt inflytande på bildframställning och om monitorn matchar med användningssyftet.

För klarhetens skull: TFT och LCD är inga typer av panel-sorter, utan display-teknologier. De båda används i nästinitll alla monitorer. LED är en teknik som bygger på bakgrundsbelysning, som kommer till insats i alla monitorer förutom vid OLED-bildskärm. En TFT-LCD-bildskärm med LED-bakgrundsbelysning kan drivas med tre olika panel-sorter: TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) eller IPS (In-Plane-Switching).

Skillnaden mellan dess paneler beror på riktningen av vätskekristaller i en LCD-bildskärm. De olika inriktingarna skiljer sig i flertaliga egenskaper hos monitorer: några negativa, andra positiva.

Styrkor och svagheter hos TN, VA och IPS:

TN VA IPS
Kontrast låg till hög mycket hög hög
Färgåtergivning ringa mycket stark stark
Betraktningsvinkelns stabilitet acceptabel till bra mycket bra bra
Strömförbrukning låg moderat hög
Reaktionstid mycket effektiv långsam långsam till effektiv

Dessa monitor-paneler passar sig för följande användningsområden:

Panel-sort Användningsområde
TN-panel Det bästa valet för gaming, med den effektivaste reaktionstiden av alla tre panel-sorter. (Reaktionstid: 1-3 ms snabb, 4-6 ms långsam). En TN-panel är även ett gynnsamt alternativ för företaget och hemmet.
VA-panel Lämplig för bearbetning av bild och övriga anspråksfulla grafikanvändningar. Passa även väl in i medicinska sammanhang.
IPS-panel Enastående bildkvalitét gör den panel optimal för samtlig Multimedia användning. Bland designers och inom de kreativa branscherna uppskattas den panel.


Bildskärmsupplösning & format: från Full HD till 4K

Bildskärmsupplösningen hos en PC-monitor är starkt sammankopplade med dess bildformat. En Full-HD bildskärm (1920 x 1080) har t.ex. ett format från 16:9, en 4K-monitor (4096 x 2160) och en WQHD-monitor (2560 x 1140) likaså. En monitor med 2560 x 1600 (WQXGA) upplösning har ett något högre format från 16:10.

Det har att göra med att alla monitors har ett format som är dess nativa, optimala upplösning. Enklare uttryckt: förhållandet mellan bild och ram måste stämma, då bibehålls proportionerna och bildkvalitetén.

Naturligtvis kan också varje monitor anspela på en högre upplösning än nativa tillspel, förutsatt att ert grafikkort stödjer denna inställning, vi avråder dock detta. En högre upplösning på en oanpassad bildskärm kan under omständigheter leda till att t.ex. skrift eller symboler från desktop blir mindre och oskarpa, vilket gör ögon trötta och kan bidra till eventuell huvudvärk.

Förutom de ovannämnda formaten, har vi även monitorer i specialformat i vårt sortiment, t.ex. 21:9 format. Specialutformade format erbjuder en större arbetsyta: större tabeller, fler verktyg och användningsfönster kan översiktliga organiseras på en bildskärmen. Ett praktiskt alternativ till två-bildskärmslösningar.

Populära bildskärmsupplösningar och dess format:

Upplösning Format
1920 x 1080 Full HD 16:9
1920 x 1200 WUXGA 16:10
3840 x 2160 UHD 16:9
4096 x 2160 4K 16:9
2560 x 1600 WQXGA 16:10

Ergonomi: bekvämt & skonande för kroppen

Begreppet ergonomi är överliggande känt som optimal hälsa och hänsyn till kroppens välmående vid arbetsplatsen. Vid varje arbetsplats är ergonomisk design viktig och spelar en stor roll i företagens alla sammanhang och roller.

Specifikt gynnande hos monitorer är dess ergonomiska design: en höj och sänkbar monitor kan ställas in på det idealiska läget för individuell ögonhöjd. På så sätt förutsätts sund kroppshållning, som förhindrar nack-och ryggsmärtor. Med en välinriktad montor förhindras överanstränging av ögonen.

En höjdjusterbar monitor överför effektivt Notebooks till en extern bildskärm. På så vis, finns möjligheten att hos företaget eller hemma ställa en passande PC-bildskärm, som förblir fortsatt mobil med Notebook.

Grundläggande kan man urskilja monitorerna mellan tre olika ergonomi-funktioner:

Ergonomie-Funktionen bei Monitoren

Vårt tips: Tänk på att hålla en rak kroppshållning vid arbete vid dator. En höjdjusterbar monitor kan endast ändra en begränsad höjdskillnad. Vi rekommenderar att anpassa höjden på skrivbordet och kontorstolen så att den passar på individmått.

Anslutningar: DVI, HDMI, DisplayPort & USB-C

En modern monitor erbjuder de flesta och flertaliga anslutningar. Allra mest använt är HMDI (High-Definition Media Interface) följande från DVI (Digital Visual Interface) och DisplayPort. Utefter tillverkare, kan en monitor även utrustas med olika typer, t.ex. två HMDI-ingångar.


Anslutnigar

Vårt tips: Se till att monitorn drivs med minst två digital ingångar (t.ex. HMDI och DVI). På så sätt, kan två utgångs-enheter anslutas parallellt till monitorn, utan att behöva ändra kabeln.

De mest använda monitor-anslutningarna:

HDMI HDMI är ett digital gränssnitt, där såväl bild som audio kan överföras. I jämförelse med analog anslutning, som t.ex. VGA, överför HMDI video-signaler i högre kvalitét (upp till 4K).
DVI I motsats till HDMI, överför DVI endast bild-data. DVI-I överför analoga och digitala signaler, DVI-D endast digitala. Den maximala upplösningen som stödjs här är 2560 x 1600.
DisplayPort Överför bild och ljud, jämförbar med HDMI, stödjer DisplayPort bildupplösningar upp till 8K och och har kapacitet till högre bildåtergivning än HDMI.
VGA Analog anslutning, som används endast när monitorn inte har någon annan digital anslutning.

Övrigt: En trevlig och för samtliga väldigt praktisk extra-funktion är en USB Typ C-anslutning: denna anslutningstyp är DisplayPort, HDMI och USB i ett. Därtill kan USB Typ C parallellt ladda enheter med ström eller batteri till t.ex. Smartphones.

Teknologi för gamers: G-Sync & FreeSync

Monitorer med G-Sync eller FreeSync är det första valet för gamers: dessa teknologier synkroniserar monitorns bildåtergivningsfrekvenser med bildnivån på ett PC-spel. På så vis undviks störande Tearing (störningar i bilden) och eliminerar hackande effekter. Gaming spelandet flyter på, effektivt och problemfritt.

G-Sync är en proprietär hårdvara baserad på teknologi från Nvidia. Monitorer med G-Sync är därför endast kompatibla med Nvidia grafikkort (från GTX 650 Ti Boost).

FreeSync från AMD är en öppen standard för adaptiv synkronisering mellan monitor och grafikkort. Det är en hård/mjukvara-lösning, som även fungerar oberoende av tillverkare. Den enda begränsningen: Nvidia GPUs stödjs inte, från grafikkraften från en Radeon R7 260 och en DisplayPort-anslutning från version 1.2a kan även läggas tillgänglig.