Projektordukar

Tillverkare av projektordukar

celexon projektordukar Deluxx projektordukar Projecta projektordukar WS Spalluto projektordukar Reflecta projektordukar Screengoo färger

Projektordukarnas format

Köp projektordukar online av experter!

För att uppnå bästa möjliga kavalitet krävs det en projektorduk, då duken förhöjer projektorns prestanda något otroligt.
En tapet eller en målad vägg ger ett helt annat resultat, då projektorduken är utvecklad för att reflektera just den bilden som projektorn skapar.
En projektorduk är gjord av ett speciellt material med en fin struktur. Duken tar emot ljusstrålen från projektorn och reflekterar ljuset utan kvalitetsförlust.
En tapet har ofta en struktur som inte passar bra med ljuset som kommer från projektorn. Bilden reflekteras då inte optimalt och kvaliteten på projektionen försämras.
Tapter är inte alltid vita. Om en bild projiceras på en sådan vägg kommer de vita delarna av bilden ta över tapetens färg. Vit snö blir t.ex. gul, vilket leder till en dålig kvalitet. Köp en projektorduk för att se den vita delen av projektionen!

Gain-faktor: Reflektionsvärdet

Innan du köper en projektorduk är det viktigt att tänka på dukens gainfaktor. Denna faktor anger hur högt reflektionsvärde duken har, vilket avgör hur och i vilken kvalitet bilden reflekteras.

Gainfaktorn visar hur mycket ljus duken kan reflektera.
Detta värde ligger hos de flesta dukar mellan 1,0 och 1,5 gain. Dessa dukar fungerar bra för både hemmabio och företag.
Vid högre gain reflekterar duken mycket ljus, men i en mindre betraktningsvinkel.

I ett seminarierum med dagsljus är en ljus bild otroligt viktigt. En ljusstark projektor (minst 3000 ANSI lumen) kan få stöd av en projektorduk med högt gain. Denna kombination gör bilden tydlig. Här måste man dock offra en bred betraktningsvinkel. Åskådare som sitter långt från dukens mitt kommer då se en mindre kontrastrik bild.

För bakprojektionsdukar är det vanligt att duken har mer än 2 gain, då projektorns stråle måste lysa igenom materialet hos dessa dukar. Detta kräver en hög ljusstyrka samt en hög gainfaktor. Den höga gainfaktorn gör dock betraktningsvinkeln mindre.

Projektorduksformat: 1:1 | 4:3 | 16:9 ...

Projektordukens format bör i regel anpassas efter projektorns format.

Projektordukarnas format

Det omtyckta 16:9 formatet passar bäst för projektorer med upplösningarna Full HD (1920 x 1080), HD ready (1280 x 720) och 4K (3849 x 2160). Dessa bildupplösningar är kompatibla med 16:9 formatet. Projektorduken fylls då ut helt av bilden.

Projektordukar med formatet 16:10 finns även tillgängliga. Detta format är anpassat för upplösningarna WXGA (1280 x 800) och WUXGA (1920 x 1200). Formaten 1:1 och 4:3 används också ofta med detta format. Fördelen här är att projektionen kan anpassas efter rummets höjd. 1:1 dukar är också intressant om man ska använda overheadprojektorer.

Stationära projektordukar: Fast och hållbar

Stationära dukar bör användas för fasta installationer. Dessa kan installeras antingen i taket eller på väggen och kan användas för företag och i hemmet.

Vilken typ av duk som passar dig bäst beror på användning och var duken ska installeras. Fungerar inte en väggmontering bra i just ditt rum är det bättre att välja takmonteringen, och ofta erbjuder dukarna båda möjligheterna.

Vi erbjuder också universella projektordukar som kan installeras både i taket och på väggen.

Om du har ett rum med en tom vägg som du vill förvandla till en hemmabio är en ramspänd duk idealisk. Duken spänns då fast i en ram vilket undviker att duken blir vågig. Den svarta ramen skapar också en hemmabiokänsla.

Projektorduken kan drivas manuellt eller elektriskt med en inbyggd motor:

Manuell drift manuella dukar och dukar med vev
Motordriven motordriven duk, takinfälld duk

Mobil projektorduk: Installationer överallt

Reser du ofta runt för presentationer, föredrag, utbildningar, företagsseminarium eller workshops? Då är en mobil projektorduk det rätta valet.

De mobila dukarna är även användbara för olika mötesrum och installationer på ert företag. De mobila dukarna kan användas på olika ställen och är enkla att transportera.

Mobila dukar som t.ex. stativbundna dukar kan snabbt och enkelt ställas upp och monteras ned.Fördelarna med de mobila dukarna gäller även för privata användare: sätt upp duken och njut av en filmkväll och montera sedan ned duken igen och förvara den någon annanstans.

Takinfällda dukar: Diskret och bekväm

Takinfällda dukar är en elegant installationslösning. I inrullat läge åker duken upp i taket och syns knappt, och duken förs enkelt ut igenom genom ett enkelt knapptryck.
Denna duken kan installeras i ett kontor med en fönstervägg och hållas ur vägen när den inte används. Detta innebär också att duken inte konstant utsätts för dagsljus.

De takinfällda dukarna kan styras på tre olika sätt: genom en strömbrytare, en trigger eller en fjärrkontroll. En trigger ansluts till projektorn och duken förs automatiskt ut när projektorn sätts på.
Med ett takinfälld set får du alla komponenter som krävs för en takmontering.

Vid en specialbeställning kan man bestämma en dukstorlek, kassettens storlek samt andra egenskaper.

Tillbehör till projektordukar: För bättre upplevelse och drift

Med rätt tillbehör får du en optimal upplevelse!
Våra tillbehör till projektordukar inkluderar fästen, väggavståndshållare och drifts- och styrningstillbehör som trigger kits och fjärrkontrollar som gör användningen av projektordukar mycket bekväm.
För en säker transport av duken finns även softcases för stativbundna dukar.

Dukfärg: Väggfärg för hemmabio

Dukfärg kan användas i de situationer där det inte är möjligt att använda en projektorduk, vilket gör att man kan njuta av en bra hemmabio även utan en projektorduk. Denna speciella färg förvandlar din vägg till en bioduk.
Dukfärgen har en reflekterande partikel som inte finns i vanlig färg från ett byggvaruhus. Det räcker alltså inte att måla väggen med vanlig vit färg.

För olika projektionstyper finns det olika färgtoner:

  • Mörkare färger ökar kontrasten och är anpassade för projektorer med hög ljusstyrka (ca. 8000 lumen).
  • Ljusare färger är anpassade för projektorer med lägre ljusstyrka (ca. 1500 lumen). Denna färg förbättrar ljusstyrkan från projektorn något.

Vi rekommenderar bara att man använder dukfärg när det inte är möjligt att installera en projektorduk.


3 steg till rätt projektorduk

1. VAR VILL JAG ANVÄNDA PROJEKTORDUKEN?

För mobil användning:
Stativbunden projektorduk, ultramobil projektorduk, mobil bordsduk, mobil EasyFixx projektorduk, mobil ramspänd projektorduk

För stationär användning:
Manuell projektorduk, motordriven projektorduk, takinfälld projektorduk, ramspänd projektorduk, duk med fjäder, multiformat duk, duk med vev.

2. HUR MYCKET PLATS HAR JAG FÖR DUKEN?

Här måste man tänka både på vilken projektor man har samt rummets storlek.
Vår projektionsytaberäknare kan räkna ut vilket avstånd och vilket format duken bör ha.

3. KAN JAG MÖRKLÄGGA RUMMET?

Rummet kan mörkläggas -> Gainfaktor 1,0 till 1,5

Rummat kan inte mörkläggas -> Gainfaktor över 1,5

(Projektordukar med högre gainfaktor ökar bara projektorns ljusståle lite grann. Vi rekommenderar därför alltid en ljusstark projektor med minst 3000 ANSI lumen.)


Hitta mer information i vår köprådgivare för projektordukar!