Hemmabio med beamer som visar en fotbollsmatch

Kalkylator för projektionsområde

Med vår kalkylator för projektionsområdet kan du snabbt och enkelt räkna ut projektionsavståndet och bildstorleken för alla projektorer.

Innehåll

Beräkning av projektionsområdet

Ikonen för projektionsavstånd

Beräkning av projektionsavståndet - så här fungerar det

1. Välj tillverkare och modell

2. Ange bildstorlek

3. Välj bildformat

Projektorns minsta och största avstånd till bilden beräknas automatiskt

Ikonen för projektionsskärmen

Beräkna bildstorlek - så här fungerar det

1. Välj tillverkare och modell

2. Klicka på fliken "Bildstorlek"

3. Ange avståndet till bilden

4. Välj bildformat

Den minsta och största bildstorleken beräknas automatiskt.

Våra höjdpunkter för projektor

Kalkylator för projektionsområde

pic_calculator-distance

Projektionsavståndet är avståndet från projektorn (linsen) till projektionsytan (t.ex. projektorduken). Projektionsavståndet påverkar storleken på den projicerade bilden. Som regel gäller att ju större projektionsavstånd desto större projicerad bild och vice versa.

pic_calculator-bildgroesse

Bildstorleken för en projektor beror på projektionsavståndet. Du kan påverka bildstorleken genom att öka eller minska avståndet mellan projektorn och duken.

Projektor avstånd

När du installerar en projektor måste du ta hänsyn till olika saker. En av dem är avståndet mellan projektorn och projektionsytan. Detta påverkar i grunden bildstorleken. Bildstorleken påverkar också valet av dukstorlek.

Du bör naturligtvis först och främst ta hänsyn till det tillgängliga utrymmet för duken och projektorn . En annan sak att tänka på är att avståndet mellan projektorerna inte alltid är detsamma som avståndet mellan sätena. Ofta finns det hinder i vägen, t.ex. en taklampa, som försvårar monteringen.

I det här fallet behöver du antingen en projektor utrustad med zoomoptik som placeras bakom publiken eller hindret i taket. Eller så kan du välja ett kortare avstånd och placera projektorn framför hindret i taket. I det här fallet är en projektor med kort räckvidd ett bra val, eftersom den t.ex. kan uppnå normal bildstorlek på halva det vanliga avståndet. Med en projektor med standardoptik måste du dock montera projektorn på det optimala avståndet.

alex-litvin-MAYsdoYpGuk-unsplash

Om du äger en högkvalitativ hemmabio-projektor har du vanligtvis inga problem med projektoravståndet eftersom linserna är mycket flexibla. De zoomobjektiv som används här är ofta utrustade med en 1,8x till 2,1x zoom. Detta ger dig möjlighet att variera bildstorleken på ett fast avstånd eller flexibelt justera avståndet till duken.

Särskilt för större vardagsrum ger detta dig möjlighet att anpassa placeringspunkten mycket väl till rummets förhållanden. Förutom det goda zoomobjektivet som hemmabio-projektorer ofta har, har de också ofta en objektivförskjutningsfunktion. Med lens shift kan du flytta bilden vertikalt och horisontellt. Detta gör att du kan justera projektionen mycket enklare och mer flexibelt jämfört med projektorer utan lens shift.

Hemmabio med beamer, skärm och ljudsystem
beamer-fernseher-kino-paar

Om projektorn ska användas i evenemangshallar, museer eller stora konferenssalar måste ofta särskilda krav ställas på projektorn. Till exempel kan projektorn behöva placeras flera meter från duken eller direkt framför den.

För att uppfylla dessa krav kan en projektor med utbytbara objektiv användas. Med dessa projektorer kan linsen bytas ut. Beroende på användningsområdet kan du använda en telezoomlins, en standardlins eller en kortdistanslins och på så sätt flexibelt anpassa projektorn till omständigheterna. Om du redan har bestämt dig för en projektor eller vill jämföra enheterna, använd då vår beräknare för projektionsyta. Du kan använda den för att räkna ut avståndet och bildstorleken för varje projektor.

Du måste vara särskilt uppmärksam på avståndet mellan projektorn och duken om du måste förflytta dig mellan projektorn och duken. Detta kan till exempel vara fallet om projektorn hänger på en restaurang och gästerna går framför duken.

Det är också fallet med rörliga spel eller när de används i golfsimulatorer. Med en projektor med standardlins riskerar man att röra sig i projektorns ljussväg och därmed kasta en skugga på duken. Därför är enheter med kort- eller ultrakorträckvidd särskilt lämpliga för dessa tillämpningar. När man använder sådana objektiv är avståndet från projektorn till duken betydligt kortare. Detta gör att du kan röra dig friare bakom, under och framför projektorn utan att kasta en skugga på duken.

Projektionsfl_chen

Optimal projektionsyta för projektorer

Ta med dig biografen hem! - Alla projektordukar

Projektordukar

Mobila projektordukar, stationära projektordukar eller målarfärg - det finns många sätt att skapa en projektionsyta. I det följande vill vi föreslå tre produkter för en optimal projektionsyta.

celexon Rollo Professional skärm

celexon manuell projektorduk Professional Plus 200 x 113 cm

celexon manuell projektorduk Professional Plus 200 x 113 cm är en högkvalitativ duk som inte bara erbjuder en bra projektionsyta i ett snyggt hölje, utan även en långsam återgångsmekanism som förhindrar att duken rullas upp ojämnt. Naturligtvis gör detta också att det blir ännu bekvämare att rulla in. Så om du inte vill satsa på den dyrare motordrivna dukarna ännu, är celexon manuell Professional Plus-duken förstahandsvalet.

celexon HomeCinema Frame

celexon HomeCinema ram 240 x 135 cm

celexon HomeCinema ramspänd projektorduk 240 x 135 cm är det klassiska valet för användning i hemmabiosalen. Med den här storleken har du redan den rätta hemmabio-känslan inom dina egna fyra väggar utan att behöva oroa dig för att projektorns bildkvalitet eller ljusstyrka inte räcker till. Dess svarta ram ger också en bra hemmabio-känsla. Naturligtvis kan du också använda den i vardagsrummet, men du måste tänka på att den hänger på väggen som en tom tavla när den inte används. Men det är förstås likadant med en stor platt-TV, för även här har man panelen på väggen eller på ett ställ, som ser ut som en stor svart yta när jag inte har den i bruk.

Projektionsyta

För att få en optimal bild ska projektionsytan förberedas i enlighet med detta. Detta gäller förstås i första hand för en konventionell vägg om man inte vill använda en projektorduk.

Projektionsmålarfärg

Om en konventionell vägg ska omvandlas till en projektionsyta för en projektor måste vissa förutsättningar uppfyllas. Om väggen är täckt med tapeter ska dessa avlägsnas i förväg. Väggen får inte heller vara alltför grov, eftersom detta påverkar projektionsresultatet. I så fall måste ytan slipas slät med en slipmaskin eller sandpapper. Nu behandlas väggen med en grundfärg, som garanterar ett perfekt fäste för färgen. Med projektionsfärgerna från tillverkaren screen goo behövs 1 liter färg för en yta på 4,6 kvadratmeter.

Både grundfärgen och den egentliga projektionsfärgen ska appliceras i två lager. Själva appliceringen bör göras med en rulle eller en sprutpistol. Målning med pensel bör undvikas, eftersom spår av målning är mycket synliga på projektionsytan. För att uppnå ett optimalt resultat måste ytan torka väl. Därefter kan den egentliga projektionsfärgen appliceras på grundfärgen. Här gäller samma förfarande som vid målning med primer.

Klassiska dukar

Du kan förstås också använda den klassiska projektorduken. Här har du olika alternativ för att placera en projektorduk, vare sig den är mobil eller stationär. Utbudet av dukar är idag så stort att man kan hitta rätt duk för varje tillämpning. Vare sig det handlar om en manuell duk eller en motordriven duk för en fast installation eller en stativ- eller mobil duk för mobil användning.

En optimal lösning är ramspända duken grund av dess perfekta planhet. Genom att dra i dukens alla fyra sidor förblir tyget spänd även under lång tid. Jämfört med en motordriven duk eller en manuell duk kan en ramspänd duk inte lätt döljas när den inte används. Detta är ofta anledningen till att den används mer i hemmabio-rummet.

Detta kan också intressera dig

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har du fortfarande öppna frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ska ringa upp dig kostnadsfritt, lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.