Hemmabio med beamer som visar en fotbollsmatch

Kalkylator för projektionsområde

Med vår projektionskalkylator kan du snabbt och enkelt beräkna projektionsavståndet och bestämma bildstorleken för alla beamer

Innehåll

Beräkning av projektionsområdet

Ikonen för projektionsavstånd

Beräkning av projektionsavstånd - så här går det till

1. Välj tillverkare och beamermodell

2. Ange skärmstorlek

3. Välj format på skärmen

Projektorns minsta och största avstånd till skärmen beräknas automatiskt

Ikonen för projektionsskärmen

Beräkna bildstorlek - så här fungerar det

1. Välj tillverkare och beamer-modell

2. Klicka på fliken "Bildstorlek"

3. Ange avståndet till skärmen

4. Välj skärmformat

Minsta och största bildstorlek beräknas automatiskt.

Vår beamers höjdpunkter

Så här fungerar beräkningen av projektionsytan

Ikonen för projektionsavstånd

Vad betyder projektionsavstånd?

pic_calculator-distance

Projektionsavståndet är avståndet från projektorn (linsen) till projektionsytan (t.ex. beamerskärmen). Projektionsavståndet påverkar storleken på den projicerade bilden. Ju större projektionsavstånd, desto större projicerad bild och vice versa.

Ikonen för projektionsskärmen

Vad betyder bildstorleken?

pic_calculator-bildgroesse

Bildstorleken på en projektorprojektion beror på projektionsavståndet. Du kan påverka bildstorleken genom att öka eller minska avståndet mellan projektorn och skärmen

Avstånd till strålkastare

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man ställer in en projektionsenhet på rätt sätt. En av dessa aspekter är avståndet mellan projektorn och skärmen, vilket i hög grad påverkar storleken på den bild som ska projiceras. Den valda bildstorleken har också en direkt inverkan på valet av lämplig skärmstorlek

I planeringen ingår att ta hänsyn till det tillgängliga utrymmet för skärm och projektor. Man bör också ta hänsyn till att avståndet till projektorn inte nödvändigtvis behöver motsvara avståndet till sittplatserna. Fysiska hinder, t.ex. taklampor i vardagsrummet eller hemmabion, är ofta ett hinder för installationen.

I en sådan situation kan det vara nödvändigt att använda en projektor med kraftfull telezoomoptik för att placera den bakom publiken eller ett takhinder. Alternativt kan man välja ett kortare avstånd och placera projektorn framför takhindret, i vilket fall det är bra att användaen kortdistansprojektor som ger en normal bildstorlek på halva det vanliga avståndet. För projektorer med standardoptik är det viktigt att montera på det optimala avståndet.

alex-litvin-MAYsdoYpGuk-unsplash

Den som äger en högkvalitativ hemmabioprojektor har vanligtvis inga problem med projektionsavståndet på grund av flexibiliteten hos de linser som används. De zoomobjektiv som används är ofta utrustade med en zoom på 1,8x till 2,1x. Detta gör det möjligt att ändra bildskalningen på ett fast avstånd eller att justera avståndet till projektionsytan på ett variabelt sätt.

Särskilt i stora vardagsrum eller i din egen hemmabio kan installationsplatsen därmed anpassas optimalt till de rumsliga förhållandena. Förutom den högkvalitativa zoomoptiken som hemmabioprojektorer ofta har, har de ofta också en lens shift-funktion. Med lens shift är vertikal och horisontell bildförskjutning möjlig, vilket gör projektionen mycket enklare och mer flexibel att justera jämfört med projektorer utan lens shift

Hemmabio med beamer, skärm och ljudsystem
beamer-fernseher-kino-paar

Vid användning av projektorn i eventhallar, museer eller stora konferensrum kan speciella krav ställas på enheten. Det kan hända att projektorn måste placeras flera meter från duken eller direkt framför den.

För att uppfylla dessa speciella krav kan det vara klokt att välja en projektor med utbytbara linser . Dessa projektorer gör det möjligt att byta objektiv så att telezoomobjektiv, standardobjektiv eller kortdistansobjektiv kan användas, beroende på användningsområde, vilket garanterar en flexibel anpassning till omständigheterna. Om du redan har bestämt dig för en projektor eller vill väga olika enheter mot varandra, finns vår projektionskalkylator tillgänglig för dig. Med hjälp av den kan du bestämma avståndet till duken och bildbredden för varje projektor.

Avståndet mellan projektorn och bild skärmen bör särskilt beaktas om personer rör sig i utrymmet mellan projektorn och bildskärmen. Detta kan t.ex. vara fallet i restauranger eller vid evenemang där gästerna måste gå framför skärmen.

Det gäller också rörliga spel eller simulatorer, t.ex. en golfsimulator. Med en projektor med standardobjektiv finns det risk för att man rör sig i projektorns ljusstråle och därmed kastar en skugga på skärmen. Därför är apparater med short-throw-optik eller ultra-short-throw-optik särskilt lämpliga för sådana tillämpningar. Den här optiken minskar nämligen avståndet mellan projektorn och skärmen avsevärt, vilket ger större rörelsefrihet under, bakom och framför projektorn utan att kasta en skugga på skärmen.

Projektionsfl_chen

Optimal projektionsyta för strålkastare

Ta med biografen hem! - Alla projektionsdukar

Projektionsskärmar

Det finns många sätt att skapa en projektionsyta, t.ex. mobila skärmar, fasta skärmar eller till och med speciella skärmfärger. I det följande presenterar vi tre utmärkta produkter som säkerställer en optimal projektionsyta

celexon Rollo Professional skärm

celexon projektionsduk Rollo Professional Plus 200 x 113 cm

Som en enastående rullduk erbjuder celexon Rollo Professional Plus i storleken 200 x 113 cm inte bara en förstklassig projektionsyta i ett elegant hölje, utan är också utrustad med en upprullningsmekanism med långsam återgång som förhindrar ojämn upprullning. Detta ökar ytterligare användarvänligheten vid upprullning. Så om du inte vill ta steget till en dyrare motoriserad duk ännu, är celexon Rollo Professional Plus ett förstklassigt alternativ.

celexon HomeCinema Frame

celexon HomeCinema Ram 240 x 135 cm

Celexon HomeCinema Frame 240 x 135 cm är arketypen för hemmabio. Dess mått möjliggör en autentisk hemmabioupplevelse inom dina egna fyra väggar utan att kompromissa med bildkvalitet eller projektorljus. Den svarta ramen bidrar till en stämningsfull hemmabioatmosfär. Naturligtvis är den också lämplig för vardagsrummet, men man bör komma ihåg att den förblir närvarande som en tom yta på väggen när den inte används. Situationen är dock liknande som för en stor platt-TV, eftersom skärmen även här är monterad på väggen eller på ett stativ och visas som en stor svart yta när den inte används

Beamer projektionsduk

För att få en optimal beamer-bild bör beamer-projektionsytan förberedas på lämpligt sätt. Detta gäller naturligtvis i första hand för en vanlig vägg om du inte vill använda en skärm.

Canvasfärg

För att förvandla en vanlig vägg till en projektionsyta för en beamer måste några förutsättningar uppfyllas. Till exempel bör befintliga tapeter tas bort. En för grov gipsyta kan försämra projektionsresultatet och bör därför jämnas till med en slipmaskin eller sandpapper. Det är då tillrådligt att applicera en primer för att säkerställa god vidhäftning av färgen. Enligt tillverkaren Screen Goo går det åt ca 1 liter färg för en yta på 4,6 kvadratmeter

Både primern och screenfärgen ska appliceras i två skikt. Färgen appliceras helst med en roller eller en sprutpistol för att undvika penseldrag som kan synas på beamerns projektionsyta. När ytan har torkat ordentligt kan dukfärgen appliceras ovanpå grundfärgen, följ samma procedur som för grundfärgen för att uppnå bästa resultat.

Klassiska dukar

Naturligtvis är den traditionella duken fortfarande ett beprövat alternativ. Den erbjuder många möjligheter att placera projektionsytan, oavsett om den är mobil eller permanent installerad. Om man vill ha en skärm av estetiska skäl är det ett kostnadseffektivt alternativ. Idag är utbudet av dukar så stort att du kan hitta rätt modell för varje behov. Oavsett om det är en rull- eller motoriserad skärm för fast installation eller en stativ- eller mobilskärm för mobilt bruk.

Ett enastående exempel på optimal planhet är ramduken. Den täta spänningen på alla fyra sidor håller duken på plats även under en lång tidsperiod. Till skillnad från en motorduk eller en rullduk är en ramduk dock inte så lätt att dölja när den inte används. Därför används den ofta i hemmabiografer

De vanligaste frågorna om beräknaren för projektionsytan

Valet av rätt projektor för ett visst avstånd beror på projektorns så kallade "throw ratio". Kastförhållandet är förhållandet mellan avståndet från projektorn till duken (kastavståndet) och bildbredden. Om en projektor t.ex. har ett throw ratio på 1:1 kan den projicera en 2 meter bred bild från ett avstånd på 2 meter. En projektor med ett kastförhållande på 2:1 kan projicera en bild som är 1 meter bred på samma avstånd.
Storleken på beamerskärmen beror på flera faktorer, bland annat betraktningsavstånd, beamerupplösning och personlig komfort. En vanlig regel är att skärmens diagonal ska vara ungefär en tredjedel av betraktningsavståndet. Om du t.ex. sitter ca 3 meter från skärmen kan en skärm med en diagonal på ca 1 meter vara lämplig. Det är dock viktigt att notera att detta varierar beroende på individuella preferenser och rummets specifika egenskaper.
Det idealiska avståndet från en skärm beror på dess storlek. En tumregel är att betraktningsavståndet bör vara ca 1,5 till 2 gånger skärmens diagonal. Detta säkerställer att du kan se hela bilden utan att röra huvudet och att du är tillräckligt nära för att se alla detaljer som projektorns upplösning erbjuder.
Med bildstorlek menas i allmänhet diagonalen på den projicerade bilden, dvs. linjen från ett hörn på skärmen till det motsatta hörnet. Den uttrycks ofta i tum eller centimeter. Beräkningen av bildstorleken för en projektor beror på kastförhållandet och avståndet mellan projektorn och duken. Det är viktigt att välja rätt bildstorlek för att säkerställa optimal bildkvalitet och en behaglig tittarupplevelse. Du kan enkelt bestämma lämplig bildstorlek med vår avståndskalkylator.

Detta kanske också intresserar dig

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har ni fortfarande öppna frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ringer upp dig kostnadsfritt kan du lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.