Display för alla användningsområden

Displayer har för länge sedan blivit en del av vår vardag - både på jobbet och hemma. Vi får en mängd olika typer av information via displayer överallt: de senaste erbjudandena, infotainment, men också företags- och projektpresentationer samt innehållet i seminarier och kurser.

Innehåll

Det finns lämpliga displaylösningar för nästan alla användningsområden. Vi har displayer för alla användningsområden och i alla prisklasser.

samsung-flip-business-16-9

Displayer - De vanligaste tillämpningsscenarierna

  • Informationsterminaler (t.ex. läkarmottagningar, hotellobbys)
  • Interaktiva displayer (t.ex. för samarbete på fakturar och skolor)
  • Reklamdisplayer/videoväggar (t.ex. POS, POI)
  • Vägledningssystem (t.ex. mässor, museer, skolor)
  • Informationstavlor (t.ex. köpcentrum, flygplatser)
  • System för bokning av rum (t.ex. hotell, företag)

Vad är viktigt när du köper en display?

Om du redan vet hur och var du vill använda displayen är det relativt enkelt att orientera dig. Det finns bara några tips och viktiga tekniska displayfunktioner som vi vill dela med oss av och som du definitivt bör känna till.

Displayupplösning Grafik

Ljusstyrka

Ljusstyrkan på en display är minst lika viktig som bildupplösningen. Liksom för displayer uttrycks detta i candela (cd/m²), eller mer sällan i nit (nit). Värdet för de två måttenheterna är detsamma. Det betyder att 500 cd/m² motsvarar 500 nit och vice versa.

Hur ljusstark en display behöver vara beror på var du vill använda den och hur starkt det omgivande ljuset är.

Ljusstyrka
Användningssituation
ca 350-450cd/m²Rum med kontrollerbara ljusförhållanden
från 500 cd/m²Normala ljusförhållanden i omgivningen
ca 700 cd/m²Starkt omgivningsljus, men inget direkt solljus (t.ex. mottagningshall)
från 700 cd/m²Mycket ljus miljö, direkt solljus (t.ex. skyltfönster, utomhus)

Kontrast

När vi talar om kontrast menar vi i de flesta fall ljushetskontrast , närmare bestämt förhållandet mellan den mörkaste och ljusaste punkten i en bild. Ju större detta förhållande är, desto attraktivare och skarpare framstår bilden för oss.

På de flesta skärmar ligger kontrasten i det fyrsiffriga området. Vanliga värden är till exempel 3 000:1 och 5 000:1. Generellt sett är många skärmar jämförbara när det gäller kontrast. Både skärmar med en kontrast på 3 000:1 och skärmar med en kontrast på 5 000:1 visar en mycket likartad, solid bild.


Stabilitet i betraktningsvinkeln

Betraktningsvinkelstabilitet är en egenskap hos bildskärmar som avser den största möjliga betraktningsvinkeln vid vilken den visade bilden kan visas för betraktaren med liten eller ingen förlust av bildkvalitet. Ju större denna vinkel är, desto mindre är kvalitetsförlusten i fråga om färgåtergivning och ljusstyrka.

Bildskärmar med stabila betraktningsvinklar har vanligtvis en maximal betraktningsvinkel i horisontalplanet på mellan 160 och strax under 180 grader.

Driftsversion

Driftstidsfrigörelsen är en bildskärms lämplighet för kontinuerlig drift. Specifikationen för detta består av det maximala antalet timmar per dag i förhållande till veckans längd.

I regel är skärmarutformade för professionell användning, för kontinuerlig drift dygnet runt, 16/7 eller 12/7 . Naturligtvis kan man också hitta andra specifikationer, till exempel 10/7. I vår tabell hittar du de typiska drifttiderna för respektive drifttid.

Driftsversion
Bäst lämpad för
24/7Användning dygnet runt
16/7Användning längre än en arbetsdag
12/7Användning under fakturarstid

Anslutningar

De vanligaste bildskärmsanslutningarna är HDMI, DVI, DisplayPort och VGA. HDMI-anslutningen är den överlägset vanligaste i praktiken. Detta beror på att överföringsstandarden för HDMI-anslutningen är utformad för samtidig överföring av ljud- och videosignalen. Dessutom stöder HDMI-standarden även överföring av 4K-innehåll. Alternativt kan du också använda den moderna DisplayPort-anslutningen, om den finns tillgänglig.

DVI och VGA är rena videoanslutningar. Dessutom är matningen via VGA endast analog, varför du hellre bör använda en HDMI-anslutning.

Ytterligare anslutningar är gränssnitt för externa styrsystem, t.ex. RJ-45 (LAN) och RS-232-gränssnitt. Ofta har skärmarna också en 3,5 mm jackutgång och en eller flera USB-portar.

Kopplingstyper för bildskärmar

Montering

Det finns vanligtvis olika alternativ för att montera en skärm: Du kan montera en display antingen på ett väggfäste, takfäste eller på ett displaystativ. Beroende på användningsområde och rumssituation kan du välja respektive lösning.

Interaktiva pekskärmar: arbete i klassrummet och mötesrummet

Pekskärmar är skärmar som är utrustade med en beröringskänslig yta för att underlätta användningen av de program som visas på skärmen. Fördelen med sådana skärmar är att de kan manövreras enbart genom att röra vid ett finger (eller en penna).

Dessutom är pekskärmar ofta utrustade med avancerade pekgränssnitt, så att de kan användas av flera användare samtidigt som en barnlek. Det finns flera olika beröringstekniker som kan användas i pekskärmar. Inom sektorn för professionella storformatskärmar är dessa främst IR-teknik och kapacitiv beröringsteknik.

Kapacitiva pekskärmar är i allmänhet bättre och mer exakta att styra än IR-skärmar. De är dock också dyrare och ännu inte lika utbredda. Pekskärmar är intressanta och praktiska för både utbildning och företag. I båda fallen öppnar de upp för bättre samarbete och därmed för snabbare kunskapsöverföring. Det bästa exemplet på detta är Samsung Flip.

Videoväggskärmar: Det bästa blickfånget

Videoväggskärmar är det bästa blickfånget. Det är därför de föredras för digital skyltning. Här kombineras flera skärmar för att bilda ett större visningsområde som kan fyllas med valfritt innehåll: Grafiska element, videor eller animationer.

Det är inte ovanligt att videoväggskärmarna har integrerade skyltspelare, funktioner för bekväm innehållshantering och olika andra funktioner för individuell anpassning på plats.

Skärmdiagonal: Vilka skärmstorlekar finns tillgängliga?

Skärmdiagonalen anger hur stor skärmen är. Den anges vanligtvis i tum eller, mer sällan, i centimeter. Skärmdiagonalen för de mindre skärmarna börjar vid 10 tum och för de större skärmarna vid cirka 55 tum. Beroende på var och till vad du vill använda en skärm kan du bestämma dig för en lämplig skärmstorlek.

Skärmar under 55 tum är perfekta att använda i nästan alla rum, från en liten reception till ett mötesrum eller fakturar. Skärmar med diagonaler över 55 tum är mer lämpliga för större rum, till exempel konferensrum, klassrum, föreläsningssalar eller större receptioner på hotell. Skärmar med stora diagonaler är också att föredra framför mindre skärmar för digital skyltning i kassor.

Skärmar med diagonaler på mindre än 32 tum är ovanliga. Dessa finns vanligen i form av displaylösningar för informationsställen i pelare eller displayhöljen för montering i liggande eller stående format. Informationsställen lämpar sig utmärkt som medier för kommunikation med kunder, anställda och patienter.

Typiska bildskärmsdiagonaler för bildskärmar

Bilddiagonal i tum
Skärmdiagonal i centimeter
32"81 cm
42"107 cm
55"140 cm
65"165 cm
75"191 cm
85"216 cm

Paneltyp för bildskärmar: Vilken är den bästa?

Det finns olika typer av paneler som används i bildskärmar, men LCD-paneler (Liquid Crystal Display) med IPS-teknik har blivit de mest populära. Jämfört med TN-paneler, som är vanligare i monitorer, kännetecknas IPS-tekniken av hög kontrast, färgåtergivning och framför allt mycket god stabilitet i betraktningsvinkeln.

Skärmar med OLED-teknik ger också en mycket kontrastrik bild. Här skapas bilden med hjälp av organiska lysdioder. Bildkvaliteten på dessa skärmar är enastående! Dessutom är höljets djup mycket litet tack vare OLED-tekniken. Därför kan de integreras mycket stilfullt i nästan alla rum. De finns dock för närvarande endast tillgängliga som skylt- och presentationsskärmar, men inte som pekskärmar.

Visa fästen: För enkel montering av displayen

Displayer kan monteras på olika sätt. De vanligaste typerna av montering är t.ex. montering via ett väggfäste, på ett displaystativ eller via ett takfäste.

Rätt tillbehör för din display