schule_beamer

Köpråd för skolprojektorer

Projektorer testade av experter - Vår köpguide sparar tid när du ska välja en lämplig projektor för skolan eller universitetet.

Så hittar du rätt projektor för presentationer

Här förklarar vi allt du behöver veta om projektorer för utbildningsinstitutioner - varken mer eller mindre! Bara relevant know-how och tips från experter på utbildningsteknik.

vi erbjuder särskilda villkor och skräddarsydd service för kunder inom den offentliga sektorn. Vi erbjuder även köp på faktura.

Innehåll

Projektorer för alla rum - från klassrummet till föreläsningssalen

beamer_hoersaele

Föreläsningssalar

Högintensiva installationsprojektorer är det bästa valet för användning i en föreläsningssal. För det första kan dessa projektorer monteras under taket med hjälp av ett takfäste - det sparar mycket utrymme. För det andra är installationsprojektorer vanligtvis så ljusstarka att de kan projicera en ljus bild även i väl upplysta rum.
beamer_klassenzimmer

Klassrum

Beroende på klassrummets storlek kan både kortdistans- och ultrakortdistansprojektorer samt installationsprojektorer användas. Interaktiva projektorer i kombination med en whiteboard är bäst lämpade för multimedia och interaktiv lektionsorganisation.
beamer_mehrklassenzimmer

Flera klassrum

För mobil användning i föränderliga klassrum bör projektorerna ha följande egenskaper: De bör vara kompakta och ljusstarka. Ytterligare funktioner förenklar användningen eller gör projektorn redo att användas snabbare. Praktiska och därför populära funktioner är t.ex. direkt avstängning för snabb avstängning av projektorn och en integrerad mediaspelare för uppspelning oberoende av uppspelningsenheten.

Projektorer för skolor finns även med WLAN. Då kan du trådlöst överföra olika innehåll från din bärbara dator eller mobila enheter som smartphones och surfplattor till projektorn. Allt du behöver för detta hittar du i vår köpguide för WLAN-projektorer.

schule_beamer

Alla fördelar - projektorer i utbildningsinstitutioner

 • interaktiv undervisning
 • multimedia-presentation
 • Återanvändbart innehåll
 • Innehåll som kan ändras
 • tidsbesparande
 • Projektor & spelare
 • ersätt TV-vagn
 • papperslös presentation

Detta är viktigt innan du köper en skolprojektor

Innan du bestämmer dig för en skolprojektor bör du ta hänsyn till dessa tre faktorer:

Storlek på rum

För varje rum finns det en lämplig projektor som utnyttjar utrymmet optimalt och därmed ger bästa möjliga resultat. Här är valet av projektortyp avgörande.


Typ av projektor
Storlek på rum
Projektorer med kort och ultrakort kastlängd
Projektorer med kort och ultrakort kastlängd är mycket lämpliga för små och medelstora rum. Särskilt om du vill använda en interaktiv kortdistansprojektor.
Projektorer med konventionell optik
Projektorer med konventionell optik är däremot mycket lämpliga för medelstora till stora rum, t.ex. stora klassrum och föreläsningssalar. Denna typ av projektor kan dock inte användas för interaktiva tillämpningar.

Bildupplösning

Bildupplösningen är en av de viktigaste faktorerna vid valet av en lämplig projektor för utbildningsinstitutioner. Auditoriet måste ju kunna uppfatta alla relevanta bilddetaljer i en presentation. För tillfredsställande resultat rekommenderar vi en projektor med en bildupplösning på WXGA (1 280 x 800) och uppåt. Denna bildupplösning har etablerat sig som standard för en modern minsta bildupplösning. Den motsvarar också det vanliga bildformatet 16:10.

Du bör dock föredra en Full HD-projektor framför en WXGA-projektor. Detta beror på att Full HD kan användas universellt för stora och små betraktningsavstånd. Detta gäller även för WUXGA (16:10). Denna upplösning används ofta för presentationsprojektorer.


Upplösning för bild
Bildformat
WXGA (1.280 x 800)16:10
WUXGA (1.920 x 1.200)16:10
Full HD (1 920 x 1 080)16:9

Ljusstyrka

Ju ljusstarkare, desto bättre - det är tumregeln för de flesta presentationsprojektorer. För rum som endast kan mörkläggas något rekommenderar vi projektorer med minst 3 000 ANSI-lumen. I ljusa rum är ljusstarka projektorer med värden från 5 000 ANSI-lumen absolut nödvändiga. För optimal bildkvalitet rekommenderar vi att rummet mörkläggs något.


Rum
Ljusstyrka
något mörkarefrån 3 000 lumen
inte nedtonadfrån 5 000 lumen

Rätt projektorduk för skolan

En projektorduk bör väljas för att matcha den projektor som används och ta hänsyn till rumssituationen. Man bör också ta hänsyn till vilken typ av duk som används. Till exempel måste stationära skärmar monteras i taket eller på en vägg i förväg. Mobila skärmar är däremot redo att användas på bara några minuter. Dessa skärmar kan flexibelt tas till nästan vilket klassrum som helst, ställas upp och användas där.

Ta reda på allt du behöver veta om projektordukar på vår sida med köpguide för dukar.

Projektorhögtalare: Speciellt för skolor och universitet

Ofta behöver en presentation stödjas av övertygande exempel. I dessa fall är det viktigt med en bra ljudåtergivning. I princip kan du antingen välja en projektor med integrerade högtalare, ett passivt högtalarsystem med förstärkare eller ett aktivt högtalarsystem. Dessa tre alternativ har sina för- och nackdelar.

Projektoranslutningar: De viktigaste anslutningarna för en presentationsprojektor

anschluesse

Vilka anslutningar som är viktigast beror på vilka apparater du vill ansluta till en projektor. I regel kan du även ansluta äldre uppspelningsapparater som t.ex. videobandspelare till en projektor. De flesta apparater har analoga Cinch-ingångar för ljud- och videosignaler. Vissa modeller är fortfarande utrustade med analoga ingångar för YUV-komponentkontakter. Därmed kan även äldre DVD- och Blu-ray-spelare användas utan problem.

HDMI- och VGA-anslutningar är dock de som används mest. Nästan alla multimediaenheter, t.ex. bärbara datorer eller DVD-spelare, har en av dessa två anslutningar. Om du har möjlighet att välja mellan HDMI och VGA rekommenderar vi HDMI-anslutningen. HDMI ger dig betydligt bättre bildkvalitet med samtidig överföring av ljudsignaler. VGA är endast lämplig för överföring av bilddata. Den överför inte ljudsignaler.

De flesta projektorer är utrustade med USB-uttag eller LAN-anslutningar för ren dataöverföring. Ta reda på allt du behöver veta om hur du ansluter en projektor på rätt sätt. Här kan du också läsa om hur du ansluter en Mac via en Mini Displayport- eller USB-C-kabel.

Tillbehör för presentationsprojektorer

beamertische-removebg-preview

Bord för projektorer

Projektorbord är det enklaste sättet att rikta in en projektor och ställa in rätt projektionsavstånd.
diebstahlsicherung-removebg-preview

Stöldskyddsanordningar

Stöldskydda din presentationsprojektor med ett enkelt Kensington-lås eller med ett stöldsäkert metallhölje.
presenter-removebg-preview

Föredragande

Styr en presentation trådlöst via en presentatör och använd den integrerade laserpekaren som pekpinne.

Interaktiva lektioner med whiteboard, projektor och dokumentkamera

Interaktiva whiteboards och dokumentkameror höjer kvaliteten på en kurs avsevärt genom att tillföra interaktiva element och tidsbesparande, effektiv drift. Dessutom förenklar de inte bara förberedelserna och presentationen av undervisningsinnehållet för lärarna, utan hjälper också eleverna att ta till sig ämnet bättre. Genom att involvera eleverna ökar också deras förståelse för materialet.

whiteboard_beamer

Alla fördelar - Interaktiva whiteboards och dokumentkameror

 • enkel förberedelse av lektionsinnehåll
 • multimedia-presentation av innehållet
 • Ändring och kontroll av innehåll i realtid
 • Tillverkarprogramvara med många mallar
 • enkel återanvändning av sparat material
 • Integrering av studenternas enheter (smartphone etc.) för bättre förståelse av lektionsmaterialet
dokumentenkamera

Dokumentkamera

En dokumentkamera - även känd som en visualiserare - är en blandning av en skanner och en overheadprojektor. Den överför en realtidsbild av de objekt som placeras under den till en projektor. Denna projicerar sedan bilden på en projektionsyta, t.ex. en projektorduk eller en interaktiv whiteboard. Med en dokumentkamera kan du också arbeta på vanligt papper, precis som med en overheadprojektor. Du behöver inga dyra transparenter. Den kan också användas för att presentera tredimensionella objekt som böcker.
whiteboard_class

Interaktiv skrivtavla

En interaktiv skrivtavla är en kombination av en projektor och en whiteboard. Projektorn projicerar en bild på whiteboarden, som kan styras och ändras interaktivt med hjälp av fingergester eller en trådlös penna. Innehållet kommer vanligtvis från en PC eller notebook som är ansluten till projektorn. I det här fallet kan du använda en interaktiv whiteboard med en konventionell ultrakort projektor eller en enkel whiteboard och en interaktiv projektor.

Du kan välja mellan 3 olika lösningar:

 1. Dokumentkamera med en komplett uppsättning interaktiva skrivtavlor
 2. Interaktiv projektor och en interaktiv skrivtavla
 3. Komplett uppsättning interaktiv skrivtavla
loesungen_unterricht
Kontakta våra experter på utbildningsteknik för en icke-bindande individuell konsultation om val, installation och driftsättning av interaktiva whiteboard- och dokumentkameralösningar.

Våra rekommendationer

De bästa projektorerna för föreläsningssalar

De bästa projektorerna för klassrum

De bästa projektorerna för flera klassrum

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har ni fortfarande några frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ringer upp dig kostnadsfritt kan du lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.