schule_beamer

Köpguide för skolprojektorer

projektorer testade av experter - Vår köpguide hjälper dig att spara tid när du ska välja en lämplig projektor för skolan eller universitetet.

Hur du hittar rätt projektor för presentationer

Här förklarar vi allt du behöver veta om projektorer för utbildningsinstitutioner! Bara relevant kunskap och tips från experter på utbildningsteknik.

Innehåll

Projektorer för varje rum - från klassrummet till föreläsningssalen

beamer_hoersaele

Föreläsningssalar

Ljusa installationsprojektorer är det bästa valet för användning i en föreläsningssal. Dessa projektorer kan monteras under taket med hjälp av ett takfäste - detta sparar mycket utrymme. De är vanligtvis så ljusa att de kan projicera en ljus bild även i upplysta rum.
beamer_klassenzimmer

Klassrum

Beroende på klassrummets storlek kan både kortdistans- och ultrakortdistansprojektorer samt installationsprojektorer användas här. För en multimedial och samtidigt interaktiv lektionsplanering är interaktiva projektorer i kombination med en whiteboard bäst lämpade.
beamer_mehrklassenzimmer

Flera klassrum

För mobil användning i omväxlande klassrum bör projektorer ha följande egenskaper: De ska vara kompakta och ljusstarka. Tilläggsfunktioner förenklar användningen eller gör projektorn snabbare redo för användning. Praktiska och därför också populära funktioner är t.ex. direkt avstängning för snabb avstängning av projektorn och integrerad mediaspelare för uppspelning oberoende av uppspelningsenhet.

Projektorer för skolan finns också tillgängliga med WLAN. Detta gör att du kan överföra olika innehåll från din bärbara dator eller mobila enheter som smartphones och surfplattor trådlöst till projektorn. Allt du behöver får du veta i vår köpguide för WLAN-projektorer.

schule_beamer

Alla fördelar - projektorer i utbildningsinstitutioner

 • Interaktiv undervisning
 • Multimediala presentationer
 • Innehåll som kan återanvändas
 • Innehåll som kan ändras
 • Tidsbesparande
 • Ersätter TV-vagnen
 • Papperslös presentation

Detta är viktigt innan du köper en skolprojektor

Innan du bestämmer dig för en skolprojektor bör du ta hänsyn till dessa tre faktorer:

Storlek på rummet

För varje rum finns det en lämplig projektor som utnyttjar utrymmet optimalt och ger bästa möjliga resultat. Valet av projektortyp är här avgörande.


projektor-typ
Rumsstorlek
projektors med kort och ultrakort räckvidd
Kortdistans- och ultrakortdistans-projektorer är mycket lämpliga för små och medelstora rum. Särskilt om du vill använda en interaktiv projektor med kort räckvidd.
Projektorer med konventionell optik
Projektorer med traditionell optik är å andra sidan mycket lämpliga för medelstora och stora rum, t.ex. stora klassrum och föreläsningssalar. Den här typen av projektor kan dock inte användas för interaktiva tillämpningar.

Bildupplösning

Bildupplösningen är en av de viktigaste faktorerna när man väljer en lämplig projektor för utbildningsinstitutioner. När allt kommer omkring ska auditoriet kunna se alla relevanta bilddetaljer i en presentation väl. För tillfredsställande resultat rekommenderar vi en projektor med en bildupplösning på WXGA (1 280 x 800 ) och uppåt. Denna bildupplösning har etablerat sig som standard för en modern minsta bildupplösning. Den motsvarar också det vanliga bildformatet 16:10.

Du bör dock föredra en Full HD-projektor framför en WXGA-projektor. Detta beror på att Full HD kan användas universellt för stora och små betraktningsavstånd. Detta gäller även för WUXGA (16:10). Denna upplösning används i stor utsträckning för presentationsprojektorer.


Bildupplösning
Bildformat
WUXGA (1 280 x 800)16:10
WUXGA (1 920 x 1 200)16:10
Full HD (1 920 x 1 080)16:9

Ljusstyrka

Ju ljusare desto bättre - det är tumregeln för de flesta presentationsprojektorer. För rum som endast kan mörkläggas något rekommenderar vi projektorer med minst 3 000 ANSI-lumen. För ljusa rum är ljusa projektorer med värden från 5 000 ANSI-lumen absolut nödvändiga. För optimal bildkvalitet rekommenderar vi att rummet mörkläggs något.


Rum
Ljusstyrka
något mörktfrån 3 000 lumen
inte mörktfrån 5 000 lumen

Den rätta projektorduken för skolan

En projektorduk  bör väljas så att den passar den projektor som används, med hänsyn tagen till rummets situation. Man bör också ta hänsyn till vilken typ av duk det rör sig om. Stationära dukar måste till exempel monteras i taket eller på en vägg i förväg. Mobila dukar är däremot färdiga att användas på några minuter. Dessa dukar kan på ett flexibelt sätt tas med till nästan vilket klassrum som helst, sättas upp där och användas.

Ta reda på allt om projektordukar i vår köpguide för projektordukar.

Typ av duk
Typ av projektor
stationär
mobil
Stativbunden duk
Mobil projektor
Ramspänd duk
Projektor med ultrakort kast(icke-interaktiv)
Ramspänd duk(mobil)Installationsprojektor
Motordriven duk
Installations-, kortdistans- och standardprojektorer
Manuell dukInstallation, kortdistans- och standardprojektor

Projektorhögtalare: Särskilt för skolor och universitet

Ofta behöver en presentation stödjas av övertygande exempel. I dessa fall är bra ljudåtergivning oumbärlig. I princip kan du välja antingen en projektor med integrerade högtalare, ett passivt högtalarsystem med förstärkare eller ett aktivt högtalarsystem. Dessa tre alternativ har sina för- och nackdelar.

Högtalare
Fördelar
Nackdelar
integrerad
 • inga ytterligare högtalare behövs
 • snabbt redo att användas
 • rekommenderas endast för små rum
passiv
 • mer flexibel placering
 • stort urval
 • behöver en förstärkare
aktiv
 • kräver ingen förstärkare
 • Positionering begränsad av begränsad effekt och ljudkabellängd

Projektoranslutningar: De viktigaste anslutningarna till en presentationsprojektor

anschluesse

Vilka anslutningar som är viktigast beror på vilka enheter du vill ansluta till en projektor. I regel kan du även ansluta äldre uppspelningsenheter som videobandspelare till en projektor. De flesta enheter har analoga cinch-ingångar för ljud- och videosignaler. Vissa modeller är fortfarande utrustade med analoga ingångar för YUV-komponentpluggar. Detta gör att du kan använda äldre DVD- och Blu-ray-spelare utan problem.

HDMI- och VGA-anslutningar är dock vanligast. Nästan alla multimedieapparater, t.ex. en bärbar dator eller DVD-spelare, har en av de två anslutningarna. Om du har valet mellan HDMI och VGA rekommenderar vi HDMI-anslutningen. Med HDMI får du en mycket bättre bildkvalitet med samtidig överföring av ljudsignaler. VGA är endast lämplig för överföring av bilddata. Den överför inte ljudsignaler.

För ren dataöverföring är de flesta projektors utrustade med USB-uttag eller LAN-anslutningar. Lär dig allt om hur du ansluter en projektor på rätt sätt. Här kan du också ta reda på hur du ansluter en Mac via en Mini Displayport- eller en USB-C-kabel.

Tillbehör för presentationsprojektorer

beamertische-removebg-preview

projektors bord

Projektorbord är det enklaste sättet att justera en projektor och ställa in rätt projektionsavstånd.
diebstahlsicherung-removebg-preview

Stöldskyddsanordningar

Säkra en presentationsprojektor mot stöld med ett enkelt Kensington-lås eller med ett stöldsäkert metallhölje.

Interaktiv undervisning med whiteboard, projektor och dokumentkamera

Interaktiva whiteboards och dokumentkameror ökar avsevärt kvaliteten på en kurs genom att de tillför interaktiva element och ger tidssparande och effektiv användning. Dessutom underlättar de inte bara förberedelserna och presentationen av undervisningsinnehållet för lärarna, utan hjälper också eleverna att bättre ta till sig undervisningsmaterialet. Genom att involvera eleverna ökar också deras förståelse för materialet.

whiteboard_beamer

Alla fördelar - Interaktiva whiteboards och dokumentkameror

 • enkel förberedelse av lektionsinnehållet
 • multimedial presentation av innehållet
 • Ändring och kontroll av innehållet i realtid
 • Producentprogram med många mallar
 • enkel återanvändning av sparat material
 • Integrering av elevernas utrustning (smartphone osv.) för bättre förståelse av lektionsinnehållet
dokumentenkamera

Dokumentkamera

En dokumentkamera - även kallad visualiserare - är en blandning av en skanner och en overheadprojektor. Den överför en realtidsbild av de föremål som placeras under den till en strålkastare. projektorn projicerar sedan bilden på en projektionsyta, t.ex. en projektor-skärm eller en interaktiv whiteboard. En dokumentkamera gör det också möjligt att arbeta på enkelt papper precis som på en overheadprojektor. Du behöver inga dyra transparenter. Tredimensionella föremål som böcker kan också presenteras med den.
whiteboard_class

Interaktiv whiteboard

En interaktiv whiteboard är en kombination av en projektor och en whiteboard. Projektorn projicerar en bild på whiteboardtavlan, som kan styras och ändras interaktivt med hjälp av fingerrörelser eller en trådlös penna. Innehållet tillhandahålls vanligtvis av en dator eller en bärbar dator som är ansluten till projektorn. I det här fallet kan du använda en interaktiv whiteboard med en konventionell ultrakort projektor eller en enkel whiteboard och en interaktiv projektor.

Du kan välja mellan tre lösningar:

 1. Dokumentkamera med en interaktiv whiteboard komplett uppsättning
 2. Interaktiv projektor och interaktiv whiteboard
 3. Komplett uppsättning med interaktiv whiteboard
loesungen_unterricht
Kontakta våra experter på utbildningsteknik för en kostnadsfri individuell konsultation om val, installation och driftsättning av interaktiva whiteboard- och dokumentkameralösningar.

Våra rekommendationer

De bästa projektorerna för föreläsningssalar

De bästa projektorerna för klassrum

De bästa projektorerna för flera klassrum

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har du fortfarande obesvarade frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ska ringa upp dig kostnadsfritt, lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.