Med de många olika anslutningar som finns tillgängliga för att ansluta din projektor till din källa är det lätt att tappa bort kontrollen. För att hålla ordning bland kablarna förklarar vi innebörden och funktionen av alla anslutningar. På så sätt vet du vad du ska tänka på innan du köper din projektor så att du kan njuta av det fulla projektionsnöjet.


Analoga videoanslutningar
Analoga video- och PC-gränssnitt har använts i många år. På grund av den lägre dataöverföringshastigheten ger de idag en sämre bildkvalitet jämfört med digitala anslutningar, men de används fortfarande i stor utsträckning. För äldre projektors utan separata anslutningar för bild- och ljudkablar kan du också behöva en ljudförande kabel, beroende på den tillgängliga anslutningen. En stereo cinch- eller 3,5 mm jackkabel används oftast för detta ändamål.
Digitala videoanslutningar
Överföring av filmer och presentationer med ljud till en projektor är särskilt enkel och bekväm med hjälp av en bild- och ljudkabel. Digitala anslutningar erbjuder den bästa kvaliteten på bildöverföringen eftersom de arbetar med betydligt fler överföringskanaler än analoga anslutningar. En digital anslutning är en förutsättning särskilt för HD-material .
Anslutningar för styrning
Kontrollanslutningar används för att överföra styrsignaler. De används främst i fasta installationer där själva enheten måste fjärrstyras eller inte längre kan nås med den vanliga fjärrkontrollen.
Ljudanslutningar
Ljudanslutningar ger möjlighet att leda in ljudsignaler till projektorn för att använda den integrerade högtalaren. Dessutom ger ljudutgångarna möjlighet att slinga signalen genom projektorn. I de flesta fall är ljudanslutningarna i analog form.
Dataförbindelser
Det klassiska USB-gränssnittet av typ A kallas dataanslutning, eftersom det gör det möjligt för projektorn att spela upp media direkt från databärare. Det bör dock noteras att de format som kan spelas upp varierar kraftigt beroende på projektorn.
Trådlös överföring
Förutom överföring av bildsignaler via kabel används trådlös dataöverföring allt oftare för projektioner. I de flesta fall är detta en WLAN-anslutning (WiFi). För detta ändamål installeras en mottagare i projektorn eller på projektorn och adresseras sedan av en WLAN-sändare, som är placerad t.ex. i den bärbara datorn. Det bör dock noteras att WLAN-anslutningen för projektorer i normala fall (affärsprojektorer) inte når upp till den överföringshastighet som är känd från den vanliga internetanslutningen.
Projektor med många anslutningar
Anslut projektor och Mac (Mini Displayport)
En speciell funktion som Apple-användare oftast redan känner till från bildskärmsområdet är anslutningsprojektorn - Mac. I det här fallet är en adapter nödvändig.

Anslut projektor och MAC (USB-C)
Generationer av MacBook (2015) och MacBook Pro från och med den 16:e generationen har nästan bara USB-C-portar. Det finns inte längre någon miniskärmsport (Thunderbolt) eller HDMI-port. För att ansluta en sådan Mac till en projektor behöver du en adapter.

Hur ansluter jag projektorn till min bärbara dator?
Att ansluta en projektor till en bärbar dator är vanligtvis ganska enkelt: Ofta har båda enheterna en HDMI-anslutning, så du kan ansluta dem med en HDMI-kabel. Om din utdataenhet inte har den här anslutningen behöver du en adapter.
Anslutning av externa högtalare
För att ansluta en extern högtalare, kontrollera vilka anslutningsalternativ som finns tillgängliga på din projektor. Eftersom de flesta bärbara datorer idag endast har en HDMI-anslutning behöver du en HDMI-till-VGA-adapter. Du ansluter HDMI-porten till din bärbara dator, medan VGA-porten ansluts till projektorn.
Om projektorn är ansluten via en kabel som endast innehåller bilder behöver du också en RCA- eller jackkabel för att överföra ljudet. Eftersom väldigt få bärbara datorer och surfplattor har en cinch- eller jackanslutning behöver du också en motsvarande adapter.
Vilken upplösning stöds av vilken anslutning?
Använd det här diagrammet för att avgöra vilka anslutningar som ska finnas på projektorn för att få ut det mesta av upplösningen.

