Vit projektor med fjärrkontroll

Hur man gör

Hur ansluter jag projektorn och källan?

Alltid rätt anslutning till projektorn!

Med de många olika anslutningar som finns tillgängliga för att ansluta din projektor till din källa är det lätt att tappa bort kontrollen. För att hålla ordning bland kablarna förklarar vi innebörden och funktionen av alla anslutningar. På så sätt vet du vad du ska tänka på innan du köper din projektor så att du kan njuta av det fulla projektionsnöjet.

Innehåll
projector-connections_1920x1920-removebg-preview

Analoga videoanslutningar

Analoga video- och PC-gränssnitt har använts i många år. På grund av den lägre dataöverföringshastigheten ger de idag en sämre bildkvalitet jämfört med digitala anslutningar, men de används fortfarande i stor utsträckning. För äldre projektors utan separata anslutningar för bild- och ljudkablar kan du också behöva en ljudförande kabel, beroende på den tillgängliga anslutningen. En stereo cinch- eller 3,5 mm jackkabel används oftast för detta ändamål.

Digitala videoanslutningar

Överföring av filmer och presentationer med ljud till en projektor är särskilt enkel och bekväm med hjälp av en bild- och ljudkabel. Digitala anslutningar erbjuder den bästa kvaliteten på bildöverföringen eftersom de arbetar med betydligt fler överföringskanaler än analoga anslutningar. En digital anslutning är en förutsättning särskilt för HD-material .

Anslutningar för styrning

Kontrollanslutningar används för att överföra styrsignaler. De används främst i fasta installationer där själva enheten måste fjärrstyras eller inte längre kan nås med den vanliga fjärrkontrollen.

Ljudanslutningar

Ljudanslutningar ger möjlighet att leda in ljudsignaler till projektorn för att använda den integrerade högtalaren. Dessutom ger ljudutgångarna möjlighet att slinga signalen genom projektorn. I de flesta fall är ljudanslutningarna i analog form.

Dataförbindelser

Det klassiska USB-gränssnittet av typ A kallas dataanslutning, eftersom det gör det möjligt för projektorn att spela upp media direkt från databärare. Det bör dock noteras att de format som kan spelas upp varierar kraftigt beroende på projektorn.

Trådlös överföring

Förutom överföring av bildsignaler via kabel används trådlös dataöverföring allt oftare för projektioner. I de flesta fall är detta en WLAN-anslutning (WiFi). För detta ändamål installeras en mottagare i projektorn eller på projektorn och adresseras sedan av en WLAN-sändare, som är placerad t.ex. i den bärbara datorn. Det bör dock noteras att WLAN-anslutningen för projektorer i normala fall (affärsprojektorer) inte når upp till den överföringshastighet som är känd från den vanliga internetanslutningen.

Projektor med många anslutningar

Anslut projektor och Mac (Mini Displayport)

En speciell funktion som Apple-användare oftast redan känner till från bildskärmsområdet är anslutningsprojektorn - Mac. I det här fallet är en adapter nödvändig.

mac_beamer_slider

Mini DisplayPort

Mini DisplayPort används främst av Apple. Den här anslutningen fungerar digitalt, men kan också bearbeta analoga signaler.

VGA- eller DVI-adapter

För att kunna använda Mini Displayport behöver du en lämplig adapter. Denna ger möjlighet till anpassning till DVI och VGA.

Valfritt: DVI- till HDMI-kabel

Eftersom DVI-anslutningar blir alltmer sällsynta på projektors kan det vara klokt att använda en DVI- till HDMI-kabel för att ansluta adaptern till HDMI-anslutningen på projektorn.

HDMI

Digital anslutning för överföring av bild och ljud. Sedan HDMI 1.4 (High Speed), lämplig för överföring av 3D-innehåll i Full HD. För högupplöst bildkvalitet i UHD, 4K eller HDR är anslutning via HDMI 2.0a och högre lämplig. HDMI 2.1 eller högre bör användas från 120 Hz uppdateringsfrekvens i 4K.

Anslut projektor och MAC (USB-C)

Generationer av MacBook (2015) och MacBook Pro från och med den 16:e generationen har nästan bara USB-C-portar. Det finns inte längre någon miniskärmsport (Thunderbolt) eller HDMI-port. För att ansluta en sådan Mac till en projektor behöver du en adapter.

mac_beamer_usbc

USB Typ-C

USB-C till HDMI-adapter / USB-C till VGA-adapter

En HDMI-kabel eller en VGA-kabel är anpassad för detta. Den 16:e MacBook Pro-generationen gör det möjligt att använda två utgångsenheter (projektor/skärm) samtidigt. Du behöver två USB-C-adaptrar för detta.

Valfritt: HDMI till HDMI-kabel

HDMI

Digital anslutning för överföring av bild och ljud. Nödvändigt för högupplöst bildkvalitet (HDTV). Sedan HDMI 1.4 (High Speed) lämplig för överföring av 3D-innehåll i Full HD. För högupplöst bildkvalitet i UHD, 4K eller HDR är anslutningen via HDMI 2.0a och högre lämplig. HDMI 2.1 eller högre bör användas från 120 Hz uppdateringsfrekvens i 4K.

Hur ansluter jag projektorn till min bärbara dator?

Att ansluta en projektor till en bärbar dator är vanligtvis ganska enkelt: Ofta har båda enheterna en HDMI-anslutning, så du kan ansluta dem med en HDMI-kabel. Om din utdataenhet inte har den här anslutningen behöver du en adapter.

strom-nobubble

1. Se till att båda enheterna är avstängda.

usb-nobubble

2. Anslut HDMI-kabeln till den bärbara datorns skärmkontakt. Anslutningen kan också göras via en adapter.

projektor-nobubble

3. Anslut den andra änden av HDMI-kabeln till motsvarande ingång på projektorn.

Ikon för prestanda

4. Slå på projektorn och starta upp den bärbara datorn.

Anslutning av externa högtalare

För att ansluta en extern högtalare, kontrollera vilka anslutningsalternativ som finns tillgängliga på din projektor. Eftersom de flesta bärbara datorer idag endast har en HDMI-anslutning behöver du en HDMI-till-VGA-adapter. Du ansluter HDMI-porten till din bärbara dator, medan VGA-porten ansluts till projektorn.

Om projektorn är ansluten via en kabel som endast innehåller bilder behöver du också en RCA- eller jackkabel för att överföra ljudet. Eftersom väldigt få bärbara datorer och surfplattor har en cinch- eller jackanslutning behöver du också en motsvarande adapter.

Vilken upplösning stöds av vilken anslutning?

Använd det här diagrammet för att avgöra vilka anslutningar som ska finnas på projektorn för att få ut det mesta av upplösningen.

aufloesungen
kachel_kaufberater

Råd om köp av duk

kachel_beamer_anschlie__en

Vinnare av projektor-testet

kachel_beamer_halterung

Installation av projektor

kachel_beamer_projektionsfeachenberechner

Kalkylator för projektionsområde

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har du fortfarande öppna frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ska ringa upp dig kostnadsfritt, lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.