LG Cinebeam hemmabio vardagsrum

Köpguide för projektorer för hemmabio

I den här köpguiden får du veta mer om alla viktiga urvalskriterier innan du köper en bra projektor för hemmabio.

Hur man hittar en lämplig projektor för hemmabio

Vi förklarar för dig på ett kompakt och begripligt sätt vilken skärm och vilket surroundsystem som passar bäst för din hemmabio. För den snabbaste starten för att njuta av hemmabio!

Innehåll

Komplett hemmabio: projektor, skärm och surroundsystem

Ett klassiskt hemmabiosystem består av tre komponenter: en projektor , en projektionsskärm och ett surroundsystem, inklusive en AV-mottagare, för ett bombastiskt bioljud. Om dessa väljs på rätt sätt kan varje enskild hemmabio-komponent vara lite billigare. Vi avråder dock från att köpa de billigaste modellerna. Köp hellre testade enheter från kända tillverkare.

Vad en bra projektor för hemmabio kan göra

Om du vill köpa en bioprojektor för hemmabio ska du särskilt uppmärksamma följande kvalitetsegenskaper hos en bioprojektor för hemmabio. En god balans mellan dessa egenskaper garanterar en hemmabio-projektion av god kvalitet.

Olika hemmabioapparater med skärmar, projektor och ljudsystem

Lämpligt rum för hemmabio

Rummets utformning och storlek spelar en viktig roll för hemmabio. Dessa två faktorer avgör vilken projektor, vilken typ av skärm och vilken installation av hemmabiosystemet som är lämpligast.

Det här är vad du bör tänka på:

Ljusstyrka

Ju ljusare bilden är, desto bättre kan du se den i en ljus miljö. Kontrasten blir dock sämre. Här är det viktigt att hitta den optimala medelvägen för respektive rum, eftersom en för ljus bild snabbt ser tråkig ut. En projektor med hög ljusstyrka erbjuder därför endast genomsnittliga kontrastvärden.

Projektorernas ljusstyrka anges i ANSI-lumen. Ljusstyrkor på fyrasiffriga värden är tillräckliga för hemmabio. Hemmabio-glädje kan börja från 1 500 lumen.


Vi rekommenderar dock projektorer med högre lumenvärden: från cirka 2 000 lumen får du en bra hemmabiobild även i mindre mörka rum.

Ljusstyrka
ANSI-lumen
bra från ca. 1 500 lumen
mycket brafrån ca. 2 000
thumbup-nobubble

Tips:

Om det är möjligt bör du alltid mörklägga ditt hemmabiosalongrum! Det förbättrar bildkvaliteten och bidrar till hemmabioatmosfären.

Kontrast

Kontrast är den visuellt upplevda skillnaden mellan ljusa och mörka områden i en bild. När det gäller projektorer avser detta ljushetskontrast . En filmscen eller en bild, t.ex. ett fotografi, framstår som mer spännande ju högre denna kontrast är. Därför är kontrast en viktig kvalitetsegenskap för en projektionsbild.

Kontrasten anges som ett förhållande. Exempelvis betyder kontrasten 1 000:1 att skillnaden mellan den mörkaste punkten och den ljusaste punkten är 1 000 enheter.


projektors med HDR-kompatibilitet ger nu ett särskilt högt kontrastområde. HDR (High Dynamic Range) garanterar en hög kontrastgradering, vilket inte bara har en positiv effekt på svartnivån utan även på färgåtergivningen.


I själva verket är tillverkarens specifikationer om kontrasten hos en projektor felaktiga. Till exempel ser man ofta i databladen att 3LCD-projektorer tenderar att ha en lägre kontrast än DLP-projektorer. Låt dig inte vilseledas av detta utan följ informationen i tabellen nedan! De gäller för alla hemmabio-projektorer med de beprövade projektorteknikerna.


Klass av hemmabio-projektor
Kontrast
Ingångsnivåfrån ca. 20 000:1
Medelklassfrån ca. 80 000:1
Överklassfrån cirka 500 000:1
banner-kontrast

Bildupplösning

Bildupplösning är också känt som bildskärpa. Bilder med högre upplösning ser faktiskt skarpare ut än bilder med lägre upplösning. Som ett resultat av detta ser vi fler detaljer och nyanser i bilden, vilket är det som verkligen upphetsar oss, sanna cineaster.

Att få högsta möjliga upplösning bör dock inte vara högsta prioritet. Även med WXGA-upplösning (1 280 x 800) på en projektor får du en detaljerad hemmabiobild. Vi rekommenderar dock en projektor med Full HD-upplösning. Denna bildupplösning är en del av bildkvalitetsstandarden och ger därmed mycket bra bilddetaljer.

Stormästarna i fråga om bildskärpa är utan tvekan 4K-projektors. De briljerar med en enastående bildskärpa och en otrolig detaljrikedom. 4K-projektorer finns i två upplösningar: 3 840 x 2 160 och 4 096 x 2 160. Den sistnämnda kallas den "sanna" 4K-upplösningen, även om det i verkligheten är en knappt märkbar skillnad mellan de två.

Bildformatet är nära relaterat till bildupplösningen. Till exempel projicerar en Full HD-projektor i 16:9-format, medan en WXGA-projektor tar bilden i 16:10-format. Du hittar en lämplig projektionsduk för varje bildformat.

Bildupplösning
Bildformat
Full HD 1 920 x 1 08016:9
WXGA 1 280 x 80016:10
4K (UHD) 3 840 x 2 16916:9
4K 4 096 x 2 16016:9

Rätt skärm för din hemmabio

När du väljer en lämplig duk bör du vara uppmärksam på följande egenskaper:

Icon Canvas framsida och baksida

Fram- eller bakåtprojektion

Projektionsskärmar finns för både fram- och bakprojektion. För hemmabio är skärmar för frontprojektion bäst lämpade. Skärmar för bakprojektion kräver mycket utrymme. Därför används de mer inom företagssektorn.
Ikondukar

Typ av skärm

Man kan skilja mellan stationära och mobila skärmar. Stationära skärmar är fast monterade, medan mobila skärmar lätt kan transporteras från en plats till en annan och snabbt sättas upp där. För hemmabio rekommenderar vi en stationär skärm.
Icon Gain Factor (faktor för förstärkning av ikon)

Förstärkningsfaktor

Gainfaktorn eller luminansfaktorn är ett mått på en skärms reflektionsförmåga. Ju högre förstärkningsvärde, desto mer reflekterar skärmen det ljus som projiceras på den. Som ett resultat av detta ökar bilden i ljusstyrka, men betraktningsvinkeln blir mindre när värdena ökar. För hemmabio är skärmar med förstärkningsvärden mellan 1,0 och 1,2 bäst lämpade.
Ikoner i olika format

Canvas-format

Det typiska filmformatet för hemmabio är 16:9. De flesta Hollywoodfilmer spelades in i 16:9-format och passar därför bäst på projektionsskärmar med detta bildförhållande. Dessutom har den populära bildupplösningen Full HD detta bildförhållande. Naturligtvis kan du projicera på andra bildskärmsformat, till exempel 16:10, 4:3 eller 1:1. I det här fallet förblir dock en del av skärmytan oanvänd. Det är dock tillrådligt att använda en skärm som är trogen projektorformatet så att den svarta kanten ramar in bilden.
Ikon fjärrkontroll

Användning av skärmen

Beroende på modell kan skärmarna rullas ut och in för hand eller med hjälp av en inbyggd motor. Motoriserade skärmar är vanligtvis dyrare, men erbjuder den bästa bekvämligheten. Billiga alternativ är till exempel rullskärmar som manövreras manuellt.

Våra rekommendationer för dukar

thumbup-nobubble

Tips:

Om det är möjligt bör du alltid mörklägga ditt hemmabiosalongrum! Det förbättrar bildkvaliteten och bidrar till hemmabioatmosfären.

Projektor med extremt kort räckvidd: snabb hemmabio utan skärm

Ställ in projektorn, sätt på den, rikta in den och så är du klar: så snabbt kan du komma igång med din hemmabio om du använder en projektor med ultrakort räckvidd. Dessa projektorer är vanligtvis kompakta, lätta och lätta att installera. Och framför allt projicerar de en bild med en diagonal på upp till 2 meter från ett mycket kort avstånd (några centimeter!). Direkt på en fri, vit väggyta. Ingen skärm behövs!

banner-ultrakurzdistanzbeamer
Topp 5 projektorer för hemmabio med kort avstånd 2023