Vit projektor med fjärrkontroll

Köpguide projektor

Vi har sammanfattat den viktigaste informationen om projektorer för dig!

DLP eller LCD, WUXGA eller Full HD, ANSI-lumen, kontrastförhållande, lens shift - I projektorernas värld måste du först hitta rätt för att göra rätt val!

Vi har sammanfattat den viktigaste informationen om projektorer för dig som en köpguide baserad på den senaste tekniska utvecklingen.

Innehåll

Användningsområde: Vad vill du använda projektorn till?

Först och främst bör du fråga dig själv vad du vill använda din projektor till. Olika användningsområden resulterar i mycket olika kriterier som du bör ta hänsyn till när du köper en projektor. I grund och botten skiljer vi mellan projektorer för användning i hemmet och projektorer för användning i företag.

Projektorer kan användas i hemmabion eller vardagsrummet

För din privata hemmabio rekommenderar vi en projektor med 16:9-upplösning, eftersom de flesta filmer finns tillgängliga i 16:9-format. Full HD-projektorer (1920 x 1080 pixlar) erbjuder denna upplösning och har blivit standard för hemmabiotillämpningar.

Vardagsrum med en projektor på bordet som projicerar en bild på en skärm
Ikon 3D

3D-representation

En bra projektor för hemmabio är idag 3D-anpassad. En mycket bra hemmabio-projektor har en annan viktig funktion: mellanliggande bildberäkning i 2D och 3D. Detta garanterar en jämn bild vid snabba rörelser. Mellanbildsberäkning kallas för bildinterpolation.
För att kunna spela högupplösta Blu-ray-filmer kräver projektorn dessutom en HDMI-anslutning eller en HDCP-kapabel DVI-anslutning.
Ikon glödlampa

Ljusstyrka och kontraster

För att färger och gradienter ska kunna visas optimalt bör din hemmabio-projektor ha ett kontrastförhållande på minst 10 000:1.

Den ljusstyrka du behöver för din projektor beror på den omgivande ljusstyrkan. Om din hemmabio kan mörkläggas helt och hållet är en ljusstyrka på ca 1500 ANSI-lumen redan tillräcklig. Om det finns mycket omgivande ljus i dina rum är minst 3 000 ANSI-lumen nödvändiga.
sound-nobubble

Ljud

Särskilt när det gäller hemmabio är projektorns volym ett viktigt kriterium. Om du vill njuta av filmer i lugn och ro är en tyst projektor under 30 dB det rätta valet för dig. I vardagsrummet däremot är volymen mindre avgörande, eftersom faktorer som ljusutbyte spelar en viktigare roll här. Endast rätt ljud gör hemmabioupplevelsen perfekt. De interna högtalarna i en projektor räcker dock inte till för detta, varför vi rekommenderar att du använder en AV-mottagare med Dolby Digital- eller DTS-ljud.

Om du redan vill förbereda dig för framtiden med hög upplösning är en 4K-projektor (3840 x 2160 pixlar) det rätta valet, förutsatt att du har en generös budget. Högkvalitativa Full HD-hemmabio-projektorer erbjuder också 4K-uppskalning, till exempel 4K-förbättringsteknik. Detta innebär att de genererar en igenkännbart högre upplösning genom att kompensera 1080p-panelen.

Användning av projektor i företag för presentationer

I princip skiljer vi mellan företagsprojektorer för fast installation och mobila presentationsprojektorer. För montering i taket ska projektorn ha ett lämpligt monteringshål . Dessutom är en projektor med automatisk keystone-korrigering till stor hjälp för att kompensera för snedvridningar i projektionen.

Stort konferensrum med skärm och beamer
Icon högtalare

Högtalare

Mobila enheter bör inte väga mer än 3 kg för att vara lätta att transportera och bör helst ha interna högtalare för att kunna hålla presentationer var som helst. Om ljudet inte är tillräckligt kan du använda en extern högtalare som kan anslutas direkt till din bärbara dator via Bluetooth eller 3,5 mm jack.
usb-nobubble

Anslutningsmöjligheter

Se även efter USB- eller SD-kortplatser om du vill spela upp presentationer direkt från pinnen utan dator. För maximal flexibilitet är Wi-Fi-kapacitet en bra funktion för din projektor. Om du har en MHL-aktiverad smartphone eller surfplatta är en MHL-aktiverad projektor av intresse för dig. Du kan ansluta den direkt till den mobila enheten via en kabel.

Ikon glödlampa

Ljusstyrka

Eftersom projektorer för företag vanligtvis används i ljusa miljöer är en hög ljusstyrka på minst 3 000 ANSI-lumen viktig för att visa bra kontraster. För användning i dagsljus räcker det med ett kontrastförhållande på ca 3 000:1.
Ikonupplösning

Upplösning

När det gäller upplösning krävs minst en WXGA-upplösning (1280 x 800 pixlar ) för att teckensnitt och grafik ska kunna visas på ett läsbart sätt. WXGA är särskilt populärt bland kunder som har en bärbar dator med bredbildsskärm. Full HD (1 920 x 1 080 pixlar) eller WUXGA-projektors (1 920 x 1 200 pixlar) är ett ännu bättre val, eftersom dessa upplösningar möjliggör en högkvalitativ visning av grafik och videor.

Ljusstyrka: Hur ljusstark ska projektorn vara?

En projektors ljusstyrka, som också kallas ljusstyrka, mäts och anges i ANSI-lumen. Den beskriver hur mycket ljus en projektor kan projicera på en viss yta.

För att avgöra hur hög ljusstyrkan ska vara måste du ta hänsyn till lokalens förutsättningar. Kan rummet mörkläggas? Ju ljusare det omgivande ljuset är, desto ljusare måste till exempel projektionen vara. Bildstorleken och projektionsavståndet är också viktiga faktorer för den ljusstyrka som krävs av projektorn, eftersom ljusstyrkan naturligt minskar med ökande avstånd.

Ljusstyrka för Beamer

Illustrationen visar den optimala ljusstyrkan för LCD-projektorer. För DLP-projektorer bör du lägga till ca 1000 lumen till de värden som anges nedan, eftersom dessa är något mörkare på grund av tekniken, förutsatt att du projicerar huvudsakligen färgat innehåll.

Kontrast: Vilka ljusförhållanden råder på platsen?

Kontrastförhållandet beskriver den maximala skillnaden i ljusstyrka mellan svart och vitt. Med ett kontrastvärde på 1 000:1 är den ljusaste punkten alltså tusen gånger ljusare än den mörkaste punkten. Ju högre kontrastvärde en projektor har, desto skarpare och mer naturlig blir den projicerade bilden.

Hur höga kontrastvärdena ska vara beror alltid på användningsområdet och den omgivande ljusstyrkan. Särskilt när det gäller projektorer för hemmabio är det viktigt med hög kontrast för att skapa en djup svärta. Även i mörkare rum kan projektorer med hög kontrast återge levande och naturtrogna färger.

Hög kontrast / Låg kontrast

Om du vill använda din projektor huvudsakligen i dagsljus eller artificiell belysning är kontrasten därför av mindre betydelse. Varje projektor bör dock ha ett kontrastförhållande på minst 5 000:1 .

Upplösning och format: Hur många pixlar behöver din projektor?

Upplösningen beskriver antalet pixlar som skapar bilden. Ju högre pixeltäthet, desto skarpare blir bilden. Vilken upplösning du behöver för din projektor beror på den avsedda användningen och bildkällan.

Eftersom vi numera är vana vid högupplöst bildkvalitet på TV-apparater och monitorer bör du börja med en upplösning på minst HD ready. Med en HD ready-projektor (1 280 x 720 pixlar) kan du uppleva DVD-skivor på storbildsskärm.

Om du förväntar dig en knivskarp bild när du tittar på en Blu-ray bör du satsa på en Full HD-projektor (1 920 x 1 080 pixlar). En Full HD-projektor är också rätt val för gamers med en PS4 eller XBox 360.

aufloesungen-beamer

Full HD är inte slutet av linjen - i det avancerade hemmabiosegmentet finns det 4K-projektorer med en upplösning på 3 840 x 2 160 pixlar. Även om det ännu inte finns en stor mängd innehåll tillgängligt i 4K-kvalitet kan du med en bra uppskalare (t.ex. i AV-mottagaren) redan njuta av Full HD-innehåll i 4K.

Volym: Hur många decibel är tyst, hur många är högt?

Beroende på användningsområdet spelar bullerutvecklingen hos en projektor en mer eller mindre central roll.

Icon högtalare

För att du ska kunna njuta av filmen på en hemmabio-kväll eller inte bli störd av höga bakgrundsljud under en presentation bör projektorn inte ge mer än 30 dB. Ju större en projektor är, desto tystare är den vanligtvis. Därför når hemmabio-projektorer med ett stort chassi mycket snabbare värden under 30 dB. En liten, bärbar projektor har vanligtvis något högre ljudnivå.

Ikon glödlampa

Ljusstyrkan spelar också en avgörande roll. Ju ljusare projektorn är, desto högre ljudnivå. Detta beror på att de kraftfullare lamporna måste kylas mer. Förutom volymen är även fläktfrekvensen viktig för att avgöra om ljudet är störande. Därför är dB-värdet inte alltid direkt jämförbart.

Tips: För att du ska kunna njuta av filmen på din hemmabio kväll bör volymen på din projektor vara lägre än 30 dB.

Teknik: Vilken metod är lämplig för din projektor?

Vilka är de olika teknikerna och hur skiljer de sig åt? Vi presenterar de viktigaste teknikerna och visar dig fördelarna och nackdelarna.

DLP-teknik

DLP-teknik

I DLP-processen (Digital Light Processing) skapas bilden av miljontals små speglar som projicerar det utsända ljuset på skärmen. Varje spegel motsvarar en ljuspunkt vars lutande rörelse, som är osynlig för det mänskliga ögat, gör det möjligt att skapa ett brett spektrum av färgskalor. På detta sätt kan kontrastförhållandet representeras på ett mycket bra sätt.

På grund av den fina spegelstrukturen är bildrepresentationen också mycket fin och ingen rastrering syns i bilden. DLP-tekniken kräver mindre utrymme, vilket gör den intressant för tillverkning av mindre apparater. DLP-projektorer arbetar med ett slutet system från ljuskällan till optiken. Eftersom inget damm kan tränga in är DLP-projektorer nästintill underhållsfria.

För- och nackdelar med DLP-teknik

vorteile-nobubble

Fördelar

  • finskriften och linjeteckning

  • hög kontrast

  • dlp-chips med lång livslängd

Ikon minus

Nackdelar

  • Regnbågseffekt (små färgflimmer synliga).

  • hörbart färghjul under vissa omständigheter.

  • sämre färgåtergivning

Tips: DLP-projektorer lämpar sig särskilt väl för företag och hemmabio-tillämpningar på instegsnivå.

LCD-teknik

LCD-teknik

I LCD-processen (Liquid Crystal Display) delar projektorn upp det vita ljuset från projektorlampan. Ljusstrålarna sätts sedan ihop igen för att bilda en igenkännbar färgbild. Förenklat kan man föreställa sig att denna process fungerar som diaprojektorer. I stället för en diabilder innehåller de små flytande kristaller som representerar den bild som ska projiceras. LCD-tekniken ger särskilt levande och naturliga färger och högkvalitativa färggradienter, men du måste acceptera små graderingar i mättnaden av den svarta nivån. I hemmabioprojektorer är svartnivån däremot digitalt optimerad.

Fördelar och nackdelar med LCD-teknik

vorteile-nobubble

Fördelar

  • bilder i äkta färg

  • fin pixelavgränsning

  • något ljusare i direkt jämförelse med DLP-teknik

Ikon minus

Nackdelar

  • Flygskärmseffekt möjlig med låg upplösning

  • mer underhållskrävande (filterbyte nödvändigt)

Tips: LCD-projektorer är särskilt lämpliga för avancerade hemmabioapparater!

LCoS-teknik

D-ILA, LCoS och SXRD

Denna process är känd under olika namn av tillverkarna. JVC kallar den D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplification), Canon kallar tekniken LCos (Liquid Crystal on silicon) och Sony kallar den SXRD (Silicon X-tal Reflective Display). Alla tre är baserade på samma funktionssätt.

Den fungerar på samma sätt som LCD-tekniken, men panelerna reflekterar ljuset i stället för att låta det passera igenom (som med DLP-teknik). D-ILA / LCoS / SXRD kombinerar således fördelarna med DLP- och LCD-teknik.

För- och nackdelar med D-ILA-, LCoS- och SXRD-teknik

vorteile-nobubble

Fördelar

  • bilder av hög kvalitet, bilder i äkta färg

  • fin pixelavgränsning

  • något ljusare i direkt jämförelse med DLP-teknik

Ikon minus

Nackdelar

  • lägre ljusflöde

  • relativt högre pris

Tips: Projektorer med D-ILA-, LCoS- och SXRD-teknik är särskilt lämpliga för hemmabio!

Funktioner: Vilka funktioner bör din projektor ha?

Beroende på användningsområde finns det olika funktioner som förenklar användningen av projektorn. Vi har sammanställt de viktigaste funktionerna som i allmänhet är mycket användbara!

Ikonens dimensioner

Korrigering av keystone

  • även: keystone-korrigering
  • korrigerar de trapetskants-förvrängningar som uppstår när projektorn lutas.
  • Bilden komprimeras i övre eller nedre delen av skärmen tills den trapetskants-förvrängningen korrigeras.
  • hjälper till att kompensera för snedställda projektioner och att räta ut bilden
zoom-nobubble

Optisk zoom

  • 2x zoom för stor flexibilitet i hemmabio-projektorer
  • användbar när ett optimalt avstånd till skärmen inte kan garanteras

Ikon LensShift

Lens shift

  • Flytta bilden utan förvrängning horisontellt och vertikalt utan att vinkla projektorn
  • användbart om projektorn inte kan placeras centralt framför skärmen

Anslutningar: Analoga eller digitala gränssnitt?

När det gäller anslutningsalternativ bör du tänka på vilka enheter du vill ansluta projektorn till.

I allmänhet skiljer vi mellan analoga och digitala gränssnitt. Analoga anslutningar inkluderar ingångar för VGA, S-Video, kompositvideo eller komponentvideo. Bland de analoga anslutningarna är det vanligast att VGA-anslutningen används, om den överhuvudtaget behövs idagDigitala anslutningar - dagens standard - är HDMI och DVI, som anses vara av högsta kvalitet. Du bör överväga en av de två anslutningarna vid varje köp för att vara utrustad för dagens krav.

Den största skillnaden mellan de två standarderna är att DVI endast lämpar sig för bildöverföring, medan ljud även kan överföras via HDMI. Idag används DVI-anslutningen oftast bara för installationsprojektorer, eftersom HDMI har etablerat sig för visning av HD-innehåll. Om din källa och projektorn erbjuder ett digitalt gränssnitt bör du alltid använda den digitala anslutningen, t.ex. HDMI, för att få bättre bildkvalitet. Mer om alla anslutningar, deras innebörd och funktionalitet på vår sida"Anslutning av en projektor"!

Tips: De digitala anslutningarna HDMI och DVI anses vara av högsta kvalitet.

Uppställning: Hur placerar du din projektor på rätt sätt?

sittplatsavstånd

Avstånd mellan sätena

Det optimala avståndet mellan åskådaren och duken beror på projektorns upplösning. För en HD Ready-upplösning (1 280 x 720px) bör du planera minst 1,8 gånger skärmbredden som optimalt sittplatsavstånd.

Om du vill använda en Full HD-projektor (1 920 x 1 080px) är det minsta avståndet för en högkvalitativ bild 1,5 gånger skärmbredden. Vill du ha en ännu större bild? Då är en 4K-upplösning det rätta valet! Med 4K-projektor (3 840 x 2 160px) kan du minska sittplatsavståndet till 1 gång skärmbredden. Tack vare den höga upplösningen är bilden av hög kvalitet trots det lilla avståndet och pixelstrukturen syns inte.

HD Ready-upplösning

Sittplatsavstånd = skärmbredd x 1,8

Full HD-upplösning

Sittplatsavstånd = skärmbredd x 1,5

4K-upplösning

Sittplatsavstånd = skärmbredd x 1

platzierung-grafik

Placering

Vid placering av LCD-projektorer bör projektorn placeras parallellt med skärmens nedre kant om det är möjligt, eller hängas parallellt med skärmens övre kant om den är takmonterad.

DLP-projektorer använder ofta en så kallad offset. Detta innebär att bilden börjar lite högre upp. Projektorn bör därför placeras något under skärmens nedre kant eller hängas något högre än skärmens övre kant. Du kan göra små korrigeringar av bilden med hjälp av keystone-korrigeringen. Du måste också vara uppmärksam på projektorns projektionsförhållande. Detta anger hur långt projektorn måste placeras från skärmen för att kunna projicera på hela skärmens yta. För att ta reda på projektionsförhållandet för din projektor kan du använda vår kalkylator för projektionsyta.

Driftskostnader: Hur dyrt är det att byta ut lampor?

När du köper en projektor ska du vara uppmärksam på eventuella kostnader för att byta ut lampor. Beroende på lampan kan priset variera mellan ca 350 och 3500 kronor.

I regel är lampans livslängd mellan 2000 och 4000 timmar. Med mobila projektorer är lampans livslängd mycket kortare på grund av den annorlunda konstruktionen och är ungefär 1000 till 1500 timmar.

Om du använder projektorn varje dag och vill hålla underhållskostnaderna så låga som möjligt är en LED- eller laser-LED-hybridprojektor intressant, som kan hålla upp till 20 000 timmar utan att byta lampa. Förutom kostnaderna för lamporna finns det inte heller några kostnader för att byta dem om du inte får byta lampan själv (t.ex. i en skola).

Förresten: kostnaden för en ersättningslampa varierar mellan 350 och 3500 kronor, LED-projektorer har en längre livslängd.

Du kan byta projektorlampor snabbt och enkelt själv. 

Nu går vi på sökning efter en projektor!

Har vi kunnat ge dig en uppfattning om de viktigaste valmöjligheterna och köpkriterierna? Om du nu vet vilka funktioner din projektor bör ha kan du prova vår köpguide! Med hjälp av den kan du filtrera det mångsidiga utbudet av produkter enligt dina önskemål och hitta den idealiska projektorn för ditt projekt!

Naturligtvis ger våra kontaktpersoner dig också gärna personlig rådgivning.

Våra rekommendationer för projektorer

benq-w2700

BenQ W2700: En underhållare för spelare och filmfantaster

BenQ W2700 är en del av den populära BenQ W-serien. Den använder ett RGBRGB-färghjul som återger färgerna på ett naturligt sätt. Tack vare den tillförlitliga färgrepresentationen täcker den 100 % av Rec. 709-färgrymden och 95 % av DCI-P3-färgrymden. Hemmabio-projektorn imponerar med sin 4K UHD-upplösning och 3D-funktion. Med hjälp av den mellanliggande bildberäkningen ger W2700 en jämn och tilltalande bildåtergivning när du spelar eller tittar på film.

  • Upplösning: 3 840 x 2 160 4K UHD
  • ljusstyrka: 2 000 ANSI-lumen
  • Anslutningar: 2 x HDMI, 2 x USB typ A, USB typ B, 3,5 mm minikontakt
Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har du fortfarande öppna frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ska ringa upp dig kostnadsfritt, lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.