Vit projektor med fjärrkontroll

Beamer köper råd hos visunext

Vi har sammanfattat den viktigaste informationen om strålkastare för dig!

DLP eller LCD, LED eller laser, 4K eller Full HD, ANSI-lumen, kontrastförhållande, linsskift - i världen av beamers måste du först hitta rätt för att göra rätt val!

Vi har sammanställt den viktigaste informationen om beamers för dig som en köpguide baserad på den senaste tekniska utvecklingen.

Innehåll

Användningsområde: Vad vill du använda projektorn till?

Den första frågan du bör ställa dig innan du köper en projektor är vad du vill använda den till. De olika användningsområdena resulterar i mycket olika kriterier som upplösning, ljusstyrka, kontrast och volym, som du bör vara uppmärksam på när du köper en projektor. I princip skiljer man mellan beamers för hemmabruk och beamers för affärsbruk.

Beamer för användning i hemmabio eller vardagsrum

För din privata hemmabio eller ditt vardagsrum rekommenderar vi en projektor med 16:9-upplösning, eftersom de flesta filmer finns tillgängliga i 16:9-format. Full HD-projektorer (1920 x 1080 pixlar) och 4K-projektorer (3840 x 2160 pixlar) erbjuder detta format och har blivit standard för hemmabiotillämpningar.

Vardagsrum med en projektor på bordet som projicerar en bild på en skärm
Ikon 3D

3D-återgivning

En bra hemmabioprojektor är idag 3D-kapabel. En mycket bra hemmabioprojektor har ytterligare en viktig funktion: mellanliggande bildberäkning i 2D såväl som i 3D. Detta säkerställer en jämn bild vid snabba rörelser. För att kunna spela upp högupplösta Blu-ray-filmer behöver projektorn dessutom en HDMI-anslutning eller en HDCP-kompatibel DVI-anslutning.

Ikon glödlampa

Ljusstyrka och kontraster

För att färger och gradienter ska kunna visas optimalt bör din hemmabioprojektor ha ettkontrastförhållande på minst 10 000:1.
vilken ljusstyrka du behöver för din projektor beror på ljusstyrkan i omgivningen. Om din hemmabio kan mörkläggas helt är en ljusstyrka på ca 1500 ANSI-lumen redan tillräcklig. Om det finns mycket omgivande ljus i dina rum är det nödvändigt med minst 5 000 ANSI-lumen.
sound-nobubble

Ljud

Särskilt när det gäller hemmabio är projektorns volym ett viktigt kriterium. Om du vill njuta av filmer i lugn och ro är en tyst beamer under 30 dB rätt val för dig. I vardagsrummet är volymen däremot inte lika avgörande, eftersom faktorer som ljusflöde spelar en viktigare roll här. Endast rätt ljud gör hemmabioupplevelsen perfekt. De interna högtalarna i en projektor räcker dock inte till för detta, och därför rekommenderar vi en AV-receiver med surroundhögtalare och Dolby Digital- eller DTS-ljud.

Om du redan nu vill förbereda dig för den högupplösta framtiden är en 4K-projektor (3840 x 2160 pixlar) rätt val, förutsatt att budgeten är generöst planerad. Högkvalitativa Full HD-hemmabioprojektorer erbjuder även 4K-uppskalning, t.ex. 4K-förbättringsteknik. Detta fördubblar upplösningen genom att förskjuta varje pixel diagonalt med 0,5 pixlar. Detta ger en märkbart bättre bildkvalitet.

Användning av projektor i företag för presentationer

I princip skiljer vi mellan företagsprojektorer för takmontering och bärbara presentationsprojektorer för mobil användning eller som bordsprojektorer. För takmontering bör projektorn ha ett lämpligt monteringshål. Dessutom är en projektor med automatisk keystone-korrigering mycket användbar för att kompensera för snedvridningar i projektionen.

Stort konferensrum med skärm och beamer
Icon högtalare

Högtalare

Mobila enheter bör inte väga mer än 3 kg för att vara lätta att transportera och helst ha interna högtalare för att kunna hålla presentationer var som helst. Om ljudet inte räcker till kan du använda en extern högtalare som kan anslutas direkt till din bärbara dator via Bluetooth eller 3,5 mm jack
usb-nobubble

Anslutningsmöjligheter

Leta också efter USB- eller SD-kortplatser om du vill spela upp presentationer direkt från stickan utan en dator. För maximal flexibilitet är Wi-Fi-funktion en bra egenskap för din projektor. Om du har en MHL-aktiverad smartphone eller surfplatta är en MHL-aktiverad projektor intressant för dig. Du kan ansluta den direkt till den mobila enheten via kabel.

Ikon glödlampa

Ljusstyrka

Eftersom business-projektorer oftast används i ljusa miljöer är en hög ljusstyrka på minst 3 000 ANSI-lumen viktig för att kunna visa bra kontraster. För användning i dagsljus är ett kontrastförhållande på ca 5 000:1 tillräckligt.
Ikonupplösning

Upplösning

När det gäller upplösning krävs minst en WXGA-upplösning (1280 x 800 pixlar) för en läsbar visning av teckensnitt och grafik. WXGA är särskilt populärt bland kunder som har en bärbar dator med bredbildsskärm. Full HD (1 920 x 1 080 pixlar) eller WUXGA-beamrar (1 920 x 1 200 pixlar) är ett ännu bättre val, eftersom dessa upplösningar möjliggör en mer högkvalitativ visning av grafik och videor.

Ljusstyrka: Hur ljusstark ska projektorn vara?

Ljusstyrkan hos en projektor, även kallad ljusintensitet eller luminans, mäts och anges i ANSI-lumen. Den beskriver hur mycket ljus en strålkastare kan projicera på en viss yta.

För att avgöra hur hög ljusintensiteten ska vara måste du ta hänsyn till förhållandena i lokalerna. Kan rummet mörkläggas? Ju ljusare omgivningsljuset är, desto ljusare måste projektionen vara. Bildstorleken och projektionsavståndet är också viktiga faktorer för den ljusstyrka som krävs för projektorn, eftersom ljusstyrkan naturligt minskar med ökande avstånd.

Ljusstyrka för Beamer

Illustrationen visar den optimala ljusstyrkan för LCD-projektorer i olika scenarier, t.ex. vardagsrum eller mötesrum. För DLP-projektorer måste ca 1000 lumen läggas till de värden som anges nedan, eftersom dessa är något mörkare på grund av tekniken, förutsatt att huvudsakligen färgat innehåll projiceras.

Kontrast: Vilka ljusförhållanden råder på platsen?

Kontrastförhållandet beskriver den maximala skillnaden i ljusstyrka mellan svart och vitt. Med ett kontrastvärde på 1 000:1 är den ljusaste punkten tusen gånger ljusare än den mörkaste punkten. Ju högre kontrast en projektor har, desto skarpare och naturtrogenare blir den projicerade bilden.

Hur höga kontrastvärdena ska vara beror alltid på användningsområdet och den omgivande ljusstyrkan. Särskilt med hemmabioprojektorer är en hög kontrast viktig för att skapa en djup svärta. Även i mörkare rum kan projektorer med hög kontrast återge levande och verklighetstrogna färger.

Kontrastjämförelse av en projicerad bild - fotbollsspelare som glider över planen

Om du huvudsakligen vill använda din projektor i dagsljus eller artificiell belysning är kontrasten därför av underordnad betydelse. Alla projektorer bör dock ha ett kontrastförhållande på minst 5 000:1 .

Upplösning och format: Hur många pixlar behöver din beamer?

Upplösningen beskriver antalet pixlar som skapar bilden. Ju högre pixeltäthet, desto skarpare bild. Vilken upplösning du behöver för din projektor beror på avsedd användning och bildkälla.

Eftersom vi idag är vana vid högupplöst bildkvalitet från TV-apparater och bildskärmar bör du börja med åtminstone Full HD-upplösning när du köper en projektor.

Med en HD Ready-projektor (1 280 x 720 pixlar) kan du uppleva DVD-skivor på den stora skärmen, men om du förväntar dig en knivskarp bild med Blu-ray eller moderna streamingtjänster bör du satsa på en Full HD-projektor (1 920 x 1 080 pixlar). En Full HD-projektor är också rätt val för gamers med PS4 eller XBox 360.

aufloesungen-beamer

Full HD är på intet sätt slutet - allt fler beamers väljer 4K-upplösning med 3 840 x 2 160 pixlar. Tack vare streamingportaler, högkvalitativa Blu-rays och nästa generations spelkonsoler som PS5 och XBox Series X kan allt mer innehåll avnjutas i 4K. Men med en bra uppskalare (t.ex. i AV-receivern) kan du även njuta av Full HD-innehåll i 4K.

Beamer-resolutioner i korthet

Upplösning
Format
Fördelar
Nackdelar
Klassificering
SVGA (800x600)4:3Mycket billig, precis tillräckligt för enkla presentationer i 4:3-formatBegränsad detaljrikedom, inte idealisk för videor eller komplex grafiklägre instegsnivå
XGA (1024x768)4:3Tillräckligt för enstaka affärspresentationer, fortfarande mycket prisvärdInte idealisk för videorInstegsnivå
HD-förberedd (1280x720)16:9Stöd för HD-innehåll, tillräcklig detaljrikedom för många tillämpningar, lämplig för tillfällig videovisningInte lika detaljerad som Full HDMellanklass
WXGA (1280x800)16:10Stödjer HDready-innehåll, bättre detaljrikedom, bra för videor och presentationer på kontor och i skolor
Något dyrare än SVGA och XGAMellanklass
Full HD (1920x1080)16:9Utmärkt bildkvalitet, perfekt för hemmavideor och detaljerad affärsgrafikBillig, kräver mer bandbredd för streamingProfessionell klass
WUXGA (1920x1200)16:10Hög upplösning för detaljerad grafik, perfekt för affärs- och skolpresentationerKan vara dyrare, inte allt innehåll stöder denna upplösningProfessionell klass
4K UHD (3840x2160)16:9Extremt hög detaljrikedom, otrolig bildkvalitet, perfekt för 4K-filmerKräver högkvalitativa mediekällor och gott om bandbreddHögklassig professionell klass

Driftsljud: Hur många decibel är tyst, hur många är högt?

Beroende på användningsområde spelar ljudutvecklingen hos en strålkastare en mer eller mindre central roll.

Icon högtalare

För att du ska kunna njuta av filmen på hemmabiokvällen eller inte störas av höga bakgrundsljud under en presentation bör projektorns driftljud inte överstiga 30 dB. Ju större en projektor är, desto tystare är den i regel, eftersom större fläktar kan byggas in i ett stort hölje, som kan rotera mycket långsammare än små fläktar för samma luftmängd. Därför når hemmabioprojektorer med stora chassin värden under 30 dB mycket snabbare. Små, bärbara projektorer brukar däremot vara något mer högljudda.

Ikon glödlampa

Ljusstyrkan spelar också en avgörande roll. Ju ljusstarkare strålkastare, desto högre ljudnivå. Detta beror på att ljusstarkare lampor behöver kylas mer. Förutom volymen spelar även fläktens frekvens en roll för om ljudet upplevs som störande. Därför är dB-värdet inte alltid direkt jämförbart.

Tips: För att kunna njuta av filmen under en hemmabiokväll bör projektorns driftljud vara lägre än 30 dB. Vi rekommenderar även externa högtalare, eftersom de överröstar projektorns driftljud.

Teknik: Vilken metod är lämplig för din beamer?

Vilka är de olika teknikerna och hur skiljer de sig åt? Vi presenterar de viktigaste beamerteknikerna och visar vilka fördelar och nackdelar de har.

DLP-teknik

DLP-teknik

I DLP-processen (Digital Light Processing) skapas bilden av miljontals små speglar som projicerar ljuset från lampan på skärmen. Varje spegel motsvarar en ljuspunkt (pixel) vars lutande rörelse, osynlig för det mänskliga ögat, ger upphov till en mängd olika färgnyanser. Speglarna kan också lutas helt bakåt så att inget ljus faller på skärmen från denna spegel och pixeln förblir svart. Detta ger en mycket bra bild av kontrastförhållandet.

På grund av den fina spegelstrukturen är bildvisningen också mycket skarp och ingen rasterstruktur syns i bilden. DLP-tekniken kräver mindre utrymme i beamerhuset, vilket gör den intressant för tillverkning av mindre apparater. DLP-beamrar arbetar med ett slutet system från ljuskällan till optiken. Eftersom inget damm kan tränga in är DLP-enheter underhållsfria eller praktiskt taget underhållsfria.

Fördelar och nackdelar med DLP-teknik

vorteile-nobubble

Fördelar

  • fint skrivande och linjeteckning

  • hög kontrast

  • dMD-chip med lång livslängd

Ikon minus

Nackdelar

  • Regnbågseffekt (små färgblixtar synliga)

  • hörbart färghjul under vissa omständigheter

  • lägre färgåtergivning

Tips: DLP-projektorer är särskilt lämpliga för företags- och hemmabioapplikationer.

LCD-teknik

LCD-teknik

I LCD-processen (Liquid Crystal Display) delar projektorn upp det vita ljuset från projektorlampan i RGB-färger med hjälp av olika dikroiska speglar. Ljusstrålarna från de enskilda färgerna passerar genom LCD-chip och sätts sedan samman till en igenkännbar färgbild. Förenklat kan denna process liknas vid en diabildsprojektor. Istället för en diabild innehåller de små flytande kristallelement som visar den bild som ska projiceras. Med LCD-teknik kan särskilt starka och naturliga färger samt högkvalitativa färggradienter framställas, men man måste acceptera små gradienter i mättnaden av det svarta värdet samt en liten rasterbildning. I hemmabioprojektorer däremot optimeras svartnivån digitalt.

Fördelar och nackdelar med LCD-teknik

vorteile-nobubble

Fördelar

  • bilder i äkta färg

  • fin pixelavgränsning

  • något ljusare i direkt jämförelse med DLP-teknik

Ikon minus

Nackdelar

  • Fly screen-effekt möjlig vid låg upplösning

  • mer underhållskrävande (filterbyte nödvändigt)

Tips: LCD-projektorer är särskilt lämpliga för avancerad hemmabio!

LCoS-teknik

D-ILA, LCoS och SXRD

Denna process går under olika namn hos tillverkarna. JVC kallar den D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplification), Canon kallar tekniken LCos (Liquid Crystal on silicon) och Sony kallar den SXRD (Silicon X-tal Reflective Display). Alla tre bygger på samma funktionssätt.

Den fungerar på samma sätt som LCD-tekniken, men panelerna reflekterar ljuset istället för att låta det passera (som med DLP-tekniken). D-ILA / LCoS / SXRD kombinerar alltså fördelarna med DLP- och LCD-teknik.

Fördelar och nackdelar med D-ILA-, LCoS- och SXRD-teknik

vorteile-nobubble

Fördelar

  • bilder av hög kvalitet, bilder i äkta färg

  • fin pixelavgränsning

  • något ljusstarkare i direkt jämförelse med DLP-teknik

Ikon minus

Nackdelar

  • lägre ljusflöde

  • relativt högre pris

Tips: Projektorer med D-ILA-, LCoS- och SXRD-teknik är särskilt lämpliga för hemmabio!

Funktioner: Vilka funktioner ska din beamer ha?

Beroende på användningsområde finns det olika funktioner som gör det enklare att använda beamer. Vi har sammanställt de viktigaste funktionerna för dig, som vanligtvis är mycket användbara!

Ikonens dimensioner

Keystone-korrigering

  • även kallad: keystone-korrigering
  • korrigerar den trapetsformade distorsion som uppstår när projektorn lutas.
  • bilden kläms ihop i övre eller nedre delen av skärmen tills den trapetsformade distorsionen är korrigerad
  • användbar för att kompensera för sneda projektioner och för att räta ut bilden
zoom-nobubble

Optisk zoom

  • 2x zoom för stor flexibilitet i hemmabioprojektorer
  • användbar när ett optimalt avstånd till skärmen inte kan garanteras

Ikon LensShift

Objektivförskjutning

  • Flytta bilden utan förvrängning horisontellt och vertikalt utan att luta projektorn
  • användbar om projektorn inte kan placeras centralt framför skärmen

Anslutningar: Analoga eller digitala gränssnitt?

När det gäller anslutningsmöjligheter bör du fundera över vilka enheter du vill ansluta projektorn till.

I allmänhet skiljer man mellan analoga och digitala gränssnitt. Analoga anslutningar omfattar ingångar för VGA, S-Video, kompositvideo eller komponentvideo. Bland de analoga anslutningarna är VGA-anslutningen den som används mest, om den fortfarande behövs. Digitala anslutningar - standard idag - är HDMI och DisplayPort, som anses vara av högsta kvalitet.

En av de två anslutningarna bör övervägas vid varje köp för att uppfylla dagens krav. En DVI-anslutning används nu oftast bara med installationsprojektorer, eftersom HDMI och DisplayPort har segrat när det gäller visning av HD- och 4K-innehåll. Om din källa och projektor erbjuder ett digitalt gränssnitt bör du alltid använda den digitala anslutningen, t.ex. HDMI eller DisplayPort, för att fåbättre bildkvalitet . Du kan läsa mer om alla anslutningar, deras betydelse och hur de fungerar på vår sida"Ansluta en beamer"!

Tips: De digitala anslutningarna HDMI och DVI anses vara av högsta kvalitet.

Uppställning: Hur ställer du upp din beamer på rätt sätt?

sittplatsavstånd

Avstånd mellan säten

Det optimala avståndet mellan tittaren och skärmen beror på projektorns upplösning. För HD Ready-upplösning (1.280 x 720 px) bör det optimala avståndet vara minst 1,8 gånger skärmens bredd. Om du vill använda en Full HD-projektor (1.920 x 1.080 px) är det minsta avståndet för en högkvalitativ bild 1,5 gånger skärmbredden. Vill du ha en ännu större bild? Då är 4K-upplösning det rätta valet! Med 4K-beamers (3.840 x 2.160 px) kan du minska sittavståndet till 1 gång skärmbredden. Tack vare den höga upplösningen är bilden av hög kvalitet trots det lilla avståndet och pixelstrukturen är inte synlig.


Upplösning
Optimalt avstånd mellan sittplatserna
HD Ready / WXGA-upplösningSittavstånd = skärmbredd x 1,8
Full-HD / WUXGA-upplösningSittavstånd = skärmbredd x 1,5
4K-upplösningSittavstånd = skärmbredd x 1
platzierung-grafik

Placering

Vid uppställning av LCD-projektorer bör projektorn vara så parallell som möjligt med dukens nedre kant eller, vid takmontering, hängas parallellt med dukens övre kant. LCD-projektorer projicerar bilden relativt rakt ut ur linsen.

DLP-projektorer arbetar ofta med en så kallad offset. Det innebär att bilden börjar lite högre upp. Projektorn bör därför placeras något under skärmens nederkant eller hängas något högre än skärmens över kant. Små korrigeringar av bilden kan göras med keystone-korrigering. Projektorns projektionsförhållande bör också beaktas. Detta anger hur långt projektorn måste vara från duken för att projicera hela bildytan.

För att bestämma projektionsförhållandet för din projektor, använd vår projektionsyta kalkylator. Observera också att beroende på installationsplatsen behöver du en HDMI-kabel med motsvarande längd.

Driftskostnader: Hur dyrt är det att byta lampor?

När du köper en strålkastare bör du vara uppmärksam på eventuella kostnader för attbyta lampor. Priset ligger vanligtvis mellan ca 35 och 350 euro, beroende på lampa.

I regel är livslängden för en lampa mellan 2000 och 4000 timmar. För mobila beamers är lampans livslängd mycket kortare på grund av den annorlunda konstruktionen och ligger på cirka 1000 till 1500 timmar .

Om du använder projektorn varje dag och vill hålla underhållskostnaderna så låga som möjligt är en LED- eller laser-LED-hybridprojektor intressant, som kan hålla upp till 20 000 timmar utan att byta lampor. Utöver kostnaderna för lamp orna tillkommer inga kostnader för att byta dem om du inte får byta lampan själv (t.ex. i en skola).

Förresten: kostnaden för en ersättningslampa varierar mellan 35 och 350 euro, LED-projektorer har längre livslängd.

Låt oss börja söka efter beamer!

Har vi kunnat ge dig en uppfattning om de viktigaste valmöjligheterna och köpkriterierna? Om du nu vet vilka funktioner din projektor bör ha kan du prova vår köpguide! Med hjälp av den kan du filtrera det stora produktutbudet efter dina önskemål och hitta den perfekta projektorn för ditt projekton-projekt!

Naturligtvis ger våra kontaktpersoner dig också gärna personlig rådgivning.

Våra rekommendationer för strålkastare

kachel_kaufberater

Råd vid köp av duk

kachel_beamer_anschlie__en

Beamer testvinnare

kachel6

Lösningar för digital skyltning

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har ni fortfarande öppna frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ringer upp dig kostnadsfritt kan du lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.