DLP eller LCD, LED eller laser, 4K eller Full HD, ANSI-lumen, kontrastförhållande, linsskift - i världen av beamers måste du först hitta rätt för att göra rätt val!
Vi har sammanställt den viktigaste informationen om beamers för dig som en köpguide baserad på den senaste tekniska utvecklingen.
Användningsområde: Vad vill du använda projektorn till?
Den första frågan du bör ställa dig innan du köper en projektor är vad du vill använda den till. De olika användningsområdena resulterar i mycket olika kriterier som upplösning, ljusstyrka, kontrast och volym, som du bör vara uppmärksam på när du köper en projektor. I princip skiljer man mellan beamers för hemmabruk och beamers för affärsbruk.
Beamer för användning i hemmabio eller vardagsrum
För din privata hemmabio eller ditt vardagsrum rekommenderar vi en projektor med 16:9-upplösning, eftersom de flesta filmer finns tillgängliga i 16:9-format. Full HD-projektorer (1920 x 1080 pixlar) och 4K-projektorer (3840 x 2160 pixlar) erbjuder detta format och har blivit standard för hemmabiotillämpningar.
Om du redan nu vill förbereda dig för den högupplösta framtiden är en 4K-projektor (3840 x 2160 pixlar) rätt val, förutsatt att budgeten är generöst planerad. Högkvalitativa Full HD-hemmabioprojektorer erbjuder även 4K-uppskalning, t.ex. 4K-förbättringsteknik. Detta fördubblar upplösningen genom att förskjuta varje pixel diagonalt med 0,5 pixlar. Detta ger en märkbart bättre bildkvalitet.
Användning av projektor i företag för presentationer
I princip skiljer vi mellan företagsprojektorer för takmontering och bärbara presentationsprojektorer för mobil användning eller som bordsprojektorer. För takmontering bör projektorn ha ett lämpligt monteringshål. Dessutom är en projektor med automatisk keystone-korrigering mycket användbar för att kompensera för snedvridningar i projektionen.
Ljusstyrka: Hur ljusstark ska projektorn vara?
Ljusstyrkan hos en projektor, även kallad ljusintensitet eller luminans, mäts och anges i ANSI-lumen. Den beskriver hur mycket ljus en strålkastare kan projicera på en viss yta.
För att avgöra hur hög ljusintensiteten ska vara måste du ta hänsyn till förhållandena i lokalerna. Kan rummet mörkläggas? Ju ljusare omgivningsljuset är, desto ljusare måste projektionen vara. Bildstorleken och projektionsavståndet är också viktiga faktorer för den ljusstyrka som krävs för projektorn, eftersom ljusstyrkan naturligt minskar med ökande avstånd.
Illustrationen visar den optimala ljusstyrkan för LCD-projektorer i olika scenarier, t.ex. vardagsrum eller mötesrum. För DLP-projektorer måste ca 1000 lumen läggas till de värden som anges nedan, eftersom dessa är något mörkare på grund av tekniken, förutsatt att huvudsakligen färgat innehåll projiceras.
Kontrast: Vilka ljusförhållanden råder på platsen?
Kontrastförhållandet beskriver den maximala skillnaden i ljusstyrka mellan svart och vitt. Med ett kontrastvärde på 1 000:1 är den ljusaste punkten tusen gånger ljusare än den mörkaste punkten. Ju högre kontrast en projektor har, desto skarpare och naturtrogenare blir den projicerade bilden.
Hur höga kontrastvärdena ska vara beror alltid på användningsområdet och den omgivande ljusstyrkan. Särskilt med hemmabioprojektorer är en hög kontrast viktig för att skapa en djup svärta. Även i mörkare rum kan projektorer med hög kontrast återge levande och verklighetstrogna färger.
Om du huvudsakligen vill använda din projektor i dagsljus eller artificiell belysning är kontrasten därför av underordnad betydelse. Alla projektorer bör dock ha ett kontrastförhållande på minst 5 000:1 .
Upplösning och format: Hur många pixlar behöver din beamer?
Upplösningen beskriver antalet pixlar som skapar bilden. Ju högre pixeltäthet, desto skarpare bild. Vilken upplösning du behöver för din projektor beror på avsedd användning och bildkälla.
Eftersom vi idag är vana vid högupplöst bildkvalitet från TV-apparater och bildskärmar bör du börja med åtminstone Full HD-upplösning när du köper en projektor.
Med en HD Ready-projektor (1 280 x 720 pixlar) kan du uppleva DVD-skivor på den stora skärmen, men om du förväntar dig en knivskarp bild med Blu-ray eller moderna streamingtjänster bör du satsa på en Full HD-projektor (1 920 x 1 080 pixlar). En Full HD-projektor är också rätt val för gamers med PS4 eller XBox 360.
Full HD är på intet sätt slutet - allt fler beamers väljer 4K-upplösning med 3 840 x 2 160 pixlar. Tack vare streamingportaler, högkvalitativa Blu-rays och nästa generations spelkonsoler som PS5 och XBox Series X kan allt mer innehåll avnjutas i 4K. Men med en bra uppskalare (t.ex. i AV-receivern) kan du även njuta av Full HD-innehåll i 4K.
Driftsljud: Hur många decibel är tyst, hur många är högt?
Beroende på användningsområde spelar ljudutvecklingen hos en strålkastare en mer eller mindre central roll.
Tips: För att kunna njuta av filmen under en hemmabiokväll bör projektorns driftljud vara lägre än 30 dB. Vi rekommenderar även externa högtalare, eftersom de överröstar projektorns driftljud.
Teknik: Vilken metod är lämplig för din beamer?
Vilka är de olika teknikerna och hur skiljer de sig åt? Vi presenterar de viktigaste beamerteknikerna och visar vilka fördelar och nackdelar de har.
Fördelar och nackdelar med DLP-teknik
Tips: DLP-projektorer är särskilt lämpliga för företags- och hemmabioapplikationer.
Fördelar och nackdelar med LCD-teknik
Tips: LCD-projektorer är särskilt lämpliga för avancerad hemmabio!
Fördelar och nackdelar med D-ILA-, LCoS- och SXRD-teknik
Tips: Projektorer med D-ILA-, LCoS- och SXRD-teknik är särskilt lämpliga för hemmabio!
Funktioner: Vilka funktioner ska din beamer ha?
Beroende på användningsområde finns det olika funktioner som gör det enklare att använda beamer. Vi har sammanställt de viktigaste funktionerna för dig, som vanligtvis är mycket användbara!
Anslutningar: Analoga eller digitala gränssnitt?
När det gäller anslutningsmöjligheter bör du fundera över vilka enheter du vill ansluta projektorn till.
I allmänhet skiljer man mellan analoga och digitala gränssnitt. Analoga anslutningar omfattar ingångar för VGA, S-Video, kompositvideo eller komponentvideo. Bland de analoga anslutningarna är VGA-anslutningen den som används mest, om den fortfarande behövs. Digitala anslutningar - standard idag - är HDMI och DisplayPort, som anses vara av högsta kvalitet.
En av de två anslutningarna bör övervägas vid varje köp för att uppfylla dagens krav. En DVI-anslutning används nu oftast bara med installationsprojektorer, eftersom HDMI och DisplayPort har segrat när det gäller visning av HD- och 4K-innehåll. Om din källa och projektor erbjuder ett digitalt gränssnitt bör du alltid använda den digitala anslutningen, t.ex. HDMI eller DisplayPort, för att fåbättre bildkvalitet . Du kan läsa mer om alla anslutningar, deras betydelse och hur de fungerar på vår sida"Ansluta en beamer"!
Tips: De digitala anslutningarna HDMI och DVI anses vara av högsta kvalitet.
Uppställning: Hur ställer du upp din beamer på rätt sätt?
Driftskostnader: Hur dyrt är det att byta lampor?
När du köper en strålkastare bör du vara uppmärksam på eventuella kostnader för attbyta lampor. Priset ligger vanligtvis mellan ca 35 och 350 euro, beroende på lampa.
I regel är livslängden för en lampa mellan 2000 och 4000 timmar. För mobila beamers är lampans livslängd mycket kortare på grund av den annorlunda konstruktionen och ligger på cirka 1000 till 1500 timmar .
Om du använder projektorn varje dag och vill hålla underhållskostnaderna så låga som möjligt är en LED- eller laser-LED-hybridprojektor intressant, som kan hålla upp till 20 000 timmar utan att byta lampor. Utöver kostnaderna för lamp orna tillkommer inga kostnader för att byta dem om du inte får byta lampan själv (t.ex. i en skola).
Förresten: kostnaden för en ersättningslampa varierar mellan 35 och 350 euro, LED-projektorer har längre livslängd.
Låt oss börja söka efter beamer!
Har vi kunnat ge dig en uppfattning om de viktigaste valmöjligheterna och köpkriterierna? Om du nu vet vilka funktioner din projektor bör ha kan du prova vår köpguide! Med hjälp av den kan du filtrera det stora produktutbudet efter dina önskemål och hitta den perfekta projektorn för ditt projekton-projekt!
Naturligtvis ger våra kontaktpersoner dig också gärna personlig rådgivning.