Freiberufler_bluebox_b

guide för visunext

köpråd för 4K-bildskärmar

Vår köpguide för 4K-bildskärmar ger dig tips och råd om vad du bör tänka på när du köper en bildskärm!

Varför köpa en 4K-bildskärm?

Vår digitala värld blir alltmer högupplöst, oavsett om du köper en TV idag, letar efter en surfplatta eller köper den senaste smarttelefonen. Detsamma gäller för en bra 4K-monitor

Vi tillbringar mycket tid framför bildskärmen, oavsett om det är på kontoret eller hemma, därför blir en högupplöst bildskärm allt viktigare och en 4K-bildskärm skulle vara den perfekta lösningen för detta.

Innehåll

Vad är en 4K-bildskärm?

En 4K-bildskärm har en upplösning på 3840 x 2160 pixlar. Det innebär att den har fyra gånger så många pixlar som en Full HD-bildskärm (1920 x 1080 pixlar). 4K-bildskärmen är perfekt om du behöver visa högupplöst innehåll eller om du är en ivrig spelare.

was_ist_ein_4K

Är en 4K-bildskärm rätt för mig?

4K-monitorn ersätter i allt högre grad full HD-monitorn. Med alltmer högupplöst innehåll som foton från en högupplöst kamera, videofilmer från en 4K-videokamera eller till och med videor och foton från en smartphone vill tittaren kunna njuta av inspelningarna i 4K-bildkvalitet.

När det gäller 4K-spel kan många konsoler och datorer nu spela i 4K-kvalitet, vilket garanterar en realistisk spelupplevelse, särskilt när du använder HDR (High Dynamic Range), spelvärldarna visas i hisnande kvalitet. Därför är svaret på frågan om en 4K-skärm är vettig helt klart ja!

rekommendationer för 4K-skärmar

Vilka är kraven för att köra en 4k-monitor?

Först och främst behöver en 4K-skärm en 4K-källa, vilket innebär att man måste ansluta en PC eller konsol som visar 4K-innehåll. Tack vare kraftfulla grafikkort kan en PC redan visa upplösningar bortom 4K. Det är viktigt att välja rätt grafikkort, processor och RAM-minne.

Program som stöder en inbyggd 4K-bild är hårdvaruhungriga. För att kunna bearbeta innehållet optimalt bör du därför använda en 4K-bildskärmsdator som har tillräcklig styrka för de tidigare nämnda komponenterna.

4k_monitor_voraussetzungen

Hårdvarukrav för PC för en 4K-bildskärm

Men om du vill använda 4K-skärmen för spel finns det ingen övre gräns för prestandaklassen. Här begränsas datorn vanligtvis av budgeten.

technologie-nobubble

Processor

Beroende på användningsområde rekommenderas en processor från den aktuella Intel i5-processorgenerationen.

software-nobubble

Random Access-minne

RAM-minnet bör vara 16 GB eller mer.

Ikon pensel

Grafikkort

När du väljer ett grafikkort måste du välja mellan nVidia och ATI bland de populära tillverkarna av grafikchip. Ett minne på 2 GB eller mer rekommenderas.

Hastighet vs. bildkvalitet - Teknikguide för 4K-bildskärmspaneler:

Beroende på hur 4K-monitorer används är det viktigt att vara uppmärksam på vilken panelteknik de arbetar med. Detta påverkar bildfrekvensen, kontrasten, färgkvaliteten och mycket mer.

4k-framerate_uk

När det gäller 4K-spelskärmar är det bra att veta om 4K-skärmen är lämplig för spel. En TN-panel erbjuder de bästa uppdateringshastigheterna, även om den har en något lägre kontrast. Hastigheten är viktigare än den rena bildkvaliteten med en 4K-spelmonitor.

Om du däremot behöver en 4K-skärm för bild- eller videoredigering, där återgivningen av färgkvalitet och kontrast spelar en roll, bör du välja en 4K-skärm med en IPS-panel, en PLS-panel eller en VA-panel. De erbjuder bättre färg- och kontraståtergivning och lägger mindre vikt vid hastighet.

Vilken storlek ska din 4K-bildskärm ha?

inch_angaben

Följande punkter spelar en viktig roll i denna fråga:

controller-nobubble-inverted-kein-abstand

För vilken applikation behöver du monitorn?

monitor-inverted-kein-abstand

Hur långt från bildskärmen sitter du?

pfeile-nobubble-inverted-kein-abstand

Hur mycket plats finns det för bildskärmen på din arbetsplats eller ditt skrivbord?

Om du arbetar mycket med olika fönster öppna på datorn kan en34-tumsskärm vara bra, men om du arbetar med flera skärmar bör du minska storleken på skärmen eftersom det kan vara lite obekvämt ur ergonomisk synpunkt.

Är 4K-skärmar bättre för spel?

Om du letar efter en 4K-skärm för spel är det upp till dig att arbeta med en eller två skärmar, men för de flesta spel räcker det med en enda skärm.

Om du spelar racingsimulatorer, flygsimulatorer eller liknande spel rekommenderas tre bildskärmar för att du ska få bra runtomsikt i cockpit.

gaming_monitore

Se i så fall till att grafikkortet inte bara har tillräckligt med ström, utan också flera utgångar så att du kan förse alla tre 4K-skärmarna med en signal.

Valet av bildskärmsstorlek beror huvudsakligen på din smak och det tillgängliga utrymmet eller sittavståndet. Urvalet av 4K-bildskärmar som vi levererar täcker diagonaler från 24 tum till 36 tum.

jämförelse av 4K-bildskärmar

För att du ska få en överblick vill vi visa dig några av våra modeller - 4K-skärmar kontrast för jämförelse. Vi delar in dem i kategorierna gaming och grafikredigering.

rekommendationer för 4K-skärmar

Vilka är de 3 typerna av monitorer?

Asus-VG258QR

TN-paneler (Twisted Nematic)

Dessa bildskärmar är inriktade på högpresterande uppgifter som spel som kräver snabba pixelresponstider. Detta är viktigt eftersom det förbättrar rörelsernas tydlighet. Nackdelen med TN-paneler är att de saknar färg och kontrast jämfört med andra paneler.
Samsung-S32BG750NU

VA Panles (vertikal inriktning)

VA-paneler blir mer och mer populära tack vare att de är ljusstarka och ger fantastiska färger i kombination med bättre svartnivåer än TN-skärmar. VA-paneler som är inriktade på spel tenderar att erbjuda lysande rörelseklarhet.
LG-38WP85C

IPS-paneler (In-Plane Switching)

IPS-paneler är överlägsna TN- och VA-paneler i vissa avseenden. Dessa bildskärmar tenderar att vara ljusstarka, skarpa, ha bra skärpa och breda betraktningsvinklar. De har snabba uppdateringsfrekvenser och pixelresponstider, vilket gör dem utmärkta för spel. Den enda nackdelen med dessa paneler är de låga svartnivåerna och bristen på kontrast.
Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har ni fortfarande några frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ringer upp dig kostnadsfritt kan du lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.