Projektionsytor

Mobila filmdukar, stationära filmdukar eller dukfärg - det finns många sätt att skaffa en projektionsyta. Följande vill vi föreslå tre produkter för en optimal projektionsyta.

screen goo färg

screen goo färg (Par / Reference White 1 L)

Med screen goo Referens Vit färg (par motsvarar grunder och färg) i behållarstorlek 1 L får du tillräckligt med färg för en projektor-projektionsyta från 4,6 m². Färgnyansen Reference White är lämplig för de vanliga projektorerna. Mörkare färgnyanser som t.ex. High Contrast-varianter är skapade för projektorer där hög kontrast är ett viktigt fokus.
 

Till produktkategori

celexon rullduk Professional Plus 200 x 113 cm

celexon rullduk Professional Plus 200 x 113 cm

celexon rullduk Professional Plus 200 x 113 cm erbjuder en högkvalitativ rullduk som inte bara ger en bra projektionsyta i ett elegant hölje, utan också en rullmekanism med långsam retur som förhindrar filmduken från att rulla ihop sig ojämnt. Detta gör hoprullandet naturligtvis även bekvämare. Vill man inte ta den dyrare motorduken är celexon rullduk Professional Plus det första valet.
 

Till produktkategori

celexon Hemma- Bio bildruta 240 x 135 cm

celexon Hemma- Bio bildruta 240 x 135 cm

celexon HomeCinema Frame 240 x 135 cm är det klassiska valet för användning i hemmabiokällare. Med denna storlek har du redan rätt känsla av hemmabio mellan dina egna fyra väggar, utan att behöva oroa dig för att projektorns bildkvalitet eller ljuseffekt inte är tillräckliga. Dess svarta ram säkerställer en sann hemmabiokänsla. Naturligtvis kan du också använda den i vardagsrummet, men du måste komma ihåg att den hänger på väggen som en tom bild när den inte används. Detta är såklart en smakfråga. Emellertid är situationen givetvis likadan med en stor platt-TV, eftersom du också har panelen på väggen eller på ett rack, som ser ut som en stor svart yta när man inte använder den.
 

Till produktkategori

 

 

 

Projektorns projektionsyta

För att få en optimal projektorbild bör projektorns projektionsyta förberedas på detta sätt. Naturligtvis gäller detta främst en konventionell vägg om du inte vill använda en filmduk. I det här fallet finns det en speciell dukfärg som resulterar i en projektor-projektionsyta som kan jämföras med en filmduk. Det betyder att du inte längre är bunden till en skärm och fortfarande får ett ordentligt projektionsresultat.

 

När man vill konvertera en vägg till en projektionsyta för projektor finns det några förutsättningar som man måste beakta. Om väggen har en tapet bör man ta bort den i förväg. Detta gäller såklart även för limrester. Nu måste man titta på strukturen på den gipsade väggen under. Gipsen i sig får inte vara för grov, annars kan det påverka projektionsresultatet. I detta fall måste ytan slipas slät med en slipmaskin eller sandpapper så att inga utskjutande gipsrester kan ses och kännas. Nu behandlas väggen med en grundfärg som ger ett perfekt grepp, vilket garanterar att följande färg fastnar. Om man väljer t.ex. dukfärgen från tillverkaren screen goo behöver man för grundfärgen och även senare för färgen, en behållarstorlek på 1 liter vardera för en yta på 4,6 kvadratmeter. Så om man planerar en projektionsyta av den här typen har man redan en beräkningsgrund.

Både grundfärgen och den faktiska dukfärgen ska appliceras i två lager. Själva applikationen ska göras med en rulle eller en sprejpistol. Målning med en pensel bör undvikas, eftersom spåren från penseln är för synliga på projektorns projektionsyta. För att uppnå ett optimalt resultat bör ytan torka ordentligt.

Sedan kan den faktiska dukfärgen appliceras över grundfärgen. Här gäller samma procedur som vid målning med grundfärgen. Äver här gäller såklart att färglagren måste torka ordentligt efter applicering. Efter att den faktiska projektor-projektionsytan har skapats, kan man fortfarande fundera på att lägga till en svart kant.

Förutom möjligheten att designa en projektionsyta på detta sätt kan du naturligtvis också använda den klassiska filmduken. Här har man olika möjligheter att positionera projektionsytan vare sig den är mobil eller stationär. Om man inte vill eller måste klara sig utan en filmduk av optiska skäl, är filmdukslösningen i de flesta fall även det billigare alternativet.

Urvalet av filmdukar är idag mycket stort, så man kan vara säker på att man hittar rätt filmduk för sina behov. Oavsett om det är en rullduk eller motorduk för en fast installation eller ett stativ eller mobilduk för mobilt bruk.

Den optimala filmdukslösningen kan anses vara ramduken, eftersom man då får en riktigt platt projektionsyta. Genom att alla fyra sidor av duken dras, förblir duken platt under lång tid. Därmed är ramduken den optimala filmduken, förutsatt att man alltid kan hänga den på väggen. Detta är under omständigheterna den enda negativa punkten som talar mot ramduken. I jämförelse med en motor- eller rullduk är den inte lätt att gömma undan, utan hänger alltid kvar på väggen som en tom bild när den inte används. Det är ofta anledningen till att den används som projektorduk i det specialutrustade hemmabiorummet snarare än i vardagsrummet. För där märks den knappast i motsats till i vardagsrummet.

 

Alla projektionsytor