Guide för högtalare till projektor:
Så får du det bästa ljudet!

En bra projektor garanterar inte bra ljud. Bildkvalitén kommer i första hand.

Ljudkvalitén beror på de inbyggda högtalarna och det är inte många projektor som har det. Vi rekommenderar externa högtalare istället. Det ger bättre kvalité på ljudet samt att man kan placera dem fritt.

 

 

 

Letar du efter bra högtalare till din projektor?

Man kan säga att det finns två typer av projektorhögtalare: Aktiva och passiva projektorhögtalare.

 

1. De aktiva högtalarna strömförs separat via vägguttag. Projektorn är vanligtvis kopplad med ett 3.5mm jack kabel eller stereo RCA plug (röd /vit) till högtalarna.

 

2. En passiv projektorhögtalare bör vara kopplad till en stereo eller AV mottagare med en sladd till högtalaren. T.ex.: projektorns bild skickas via HDMI in till AV mottagaren och därifrån med en annan HDMI sladd till projektorn medan högtalarsladden matar ljudet till högtalarna.

En aktiv projektorhögtalare används oftast i klassrum och mötesrum medan en passiv projektorhögtalare oftast används inom hemmabio.

Aktiva projektorhögtalare

Aktiva projektorhögtalare

Vilka högtalare passar som aktiva projektorhögtalare?

 

Alla populära aktiva högtalare har en 3.5mm ljudingång eller en stereo RCA anslutning (röd / vit).

En av högtalarna är direkt ansluten till en strömkälla. Den högtalaren som inte är det får sin ström samt ljudsignalen från den första.

 

Notera: Om du vill montera en aktiv projektorhögtalare i taket, var noga med att kolla så kabeln mellan de två högtalarna är lång nog eller utbytbar. Standardlängden för kablar mellan de aktiv högtalare är ungefär 2m lång, vilket ofta inte passar för stora utrymmen.

 

De aktiva projektorhögtalaren måste installeras vänster och höger om duken, eller höger och vänster precis ovanför duken. Det här beror på vilka möjligheter rummet erbjuder. Det här hjälper för att uppnå ett optimalt stereoljud.

 

Din projektor behöver en 3.5mm audio eller RCA utgång för att du ska kunna ansluta en aktiv högtalare till projektorn. 3.5mm audio utgången är den vanligaste för projektorer.

 

 

 

 

 

 

Passiva projektorhögtalare

Passiva projektorhögtalare

När ska man använda passiva projektorhögtalare?

 

Passiva projektorhögtalare används för det mesta till hemmabio. Man kan däremot även hitta dem i stora konferensrum eller utbildningssalar.

 

För hemmabio används ofta passiva högtalare med 5.1 eller 7.1 surround system och de kan även användas som ett stereosystem med bara två högtalare. Utöver högtalarna så behövs en AV eller stereo mottagare.

 

Den stora fördelen med passiva högtalare är att du kan dra kalbar som finns i flera olika längder mellan högtalaren och mottagaren för olika flexibla lösningar.

 

I större rum, auditorium eller utbildningssalar är installationer med långa kablar ofta ett måste, vilket försvårar och nästan utesluter användandet av aktiva projektorhögtalare. En fördel är att du inte behöver förse högtalarna med ström separat.

 

Det är även viktigt att tänka på att förutom själva högtalarna är att du även en behöver en AV mottagare. På grund av detta så är kostnaden för en passiv projektorhögtalare ofta högre än aktiva.

 

Passiva projektorhögtalare är anslutna med en högtalarsladd till AV- eller stereo mottagaren. Ljudkällan är kopplad till respektive mottagare via t.ex.HDMI, stereo phono eller en 3.5mm ingång.

 

 

Vad är fördelarna med en projektor som har inbyggda högtalare?

Beamer med integrerad högtalare

En projektor med inbyggda högtalare erbjuder en allt-i-ett lösning.

 

Fördelar: Du behöver inte ansluta separata högtalare till projektorn. I det här fallet är projektorn ansluten med en HDMI sladd och bild samt ljud signaler skickas direkt till projektorn.

 

Om du reser med projektorn så är det en smidig lösning då det betyder att du inte behöver någon extra packning. Däremot så är det låg kvalité på ljudet på många projektorer med inbyggda högtalare.

 

Så om du letar efter en projektor med inbyggda högtalare, var säker på att den har minst en 10 watt högtalare för att få ett någorlunda bra ljud

 

Projektorer med bra inbyggda högtalare är ofta för hemmabio och inte för presentationer.

 

 

Projektorer med trådlös ljud Bluetooth

Bluetooth


Trådlösa högtalare blir mer och mer populärt. De är kopplade via Bluetooth till t.ex. din smartphone, surfplatta eller laptop.

 

Varför inte ansluta en projektorhögtalare med Bluetooth direkt? Lättare sagt än gjort. Många smartphones, datorer och tablets har Bluetooth men väldigt få projektorer har det i nuläget.

Utbudet av projektorer som kan anslutas trådlöst via Bluetooth till projektorhögtalare är begränsat. Projektorerna som kan anslutas trådlöst får bild och ljud via HDMI från källan (t.ex. en laptop) och sedan kan projektorn skicka vidare ljudet till högtalarna trådlöst med Bluetooth. Detta gör att man behöver en HDMI sladd kopplad mellan projektor och källan. Därefter kan du trådlöst ansluta din bluetooth enhet till projektorn trådlöst.

För att hålla ljudet och bilden synkade så har vissa projektorer en funktion som heter aptX som är passande för att sända högupplöst ljudinnehåll.

 

 

visunext - Kontaktperson

Har du några fler frågor? Vi hjälper gärna till via email, chat eller telefon. Om du önskar att bli uppringd är du välkommen att lämna dina kontaktuppgifter.

 Kontaktformulär Kontaktperson