paul-esch-laurent-YU-OA2TvQRQ-unsplash

Köpguide

Projektorhögtalare: Så får du det bästa ljudet!

Oavsett om det är med aktiva, passiva eller trådlösa högtalare

En bra projektor innebär inte automatiskt att den har tillräckligt bra ljud. Bildkvaliteten står i förgrunden, medan ljudkvaliteten beror på den internt installerade projektorhögtalaren. Antalet projektorer med en bra högtalare är begränsat. Vi rekommenderar därför att du använderen extern projektorhögtalare. Den ger bättre kvalitet och kan dessutom placeras var som helst.

Innehåll

Letar du efter en bra projektorhögtalare?

Det finns i princip två typer av projektorhögtalare - aktiva projektorhögtalare och passiva projektorhögtalare.

En aktiv projektorhögtalare används ofta i klassrum och mötesrum, medan en passiv projektorhögtalare är vanligare i hemmabios

aktive-lautsprecher-removebg-preview

De aktiva högtalarna förses separat med ström via elnätet. Ljudsignalen från projektorn matas vanligen in via en 3,5 mm jackkabel eller en stereo cinch-kontakt (röd/vit).

passive-lautsprecher-removebg-preview

En passiv projektorhögtalare måste anslutas till en stereomottagare eller AV-mottagare. Därifrån ansluts högtalaren till respektive AV- eller stereomottagare med en högtalarkabel. Bilden överförs från AV-mottagaren till projektorn via exempelvis en HDMI-kabel. I en kombination med en stereomottagare matas bilden direkt från källan till projektorn.

Vilka högtalare är lämpliga som aktiva projektorhögtalare?

Alla vanliga aktiva högtalare med en 3,5 mm jackingång eller en stereo Cinch-anslutning (röd/vit) är lämpliga som aktiva projektorhögtalare. De förses direkt med nätström. En strömförsörjningsenhet är inbyggd i en av de två högtalarna. Den andra högtalaren i stereosetetet förses med ström och ljudsignalen av högtalaren med intern strömförsörjningsenhet.

Om du vill installera en aktiv projektorhögtalare i taket ska du se till att kabeln mellan de två högtalarna är tillräckligt lång eller utbytbar. I en konventionell lösning är kabeln mellan de aktiva högtalarna ca 2 m lång, vilket ofta inte är tillräckligt långt för ett större rum.

Den aktiva projektorhögtalaren måste installeras till vänster och höger om skärmen eller till vänster och höger ovanförskärmen . Detta beror på rummets särskilda förutsättningar. På så sätt får du ett optimalt stereoljud. För att kunna ansluta en aktiv högtalare till en projektor behöver din projektor en 3,5 mm ljudutgång eller en stereo cinch-utgång. I det här fallet är dock 3,5 mm-ljudutgången den vanligaste ljudutgången på en projektor.

Var används passiva projektorhögtalare?

Passiva projektorhögtalare används främst i hemmabioapparater , men vi hittar dem också i stora konferensrum, klassrum och föreläsningssalar. Men vi hittar dem också i stora konferensrum, hörsalar eller föreläsningssalar. I hemmabio används passiva högtalare för 5.1- eller 7.1-surroundsystem. De kan också användas som stereosystem med två högtalare. Förutom högtalaren krävs en AV-mottagare (hemmabio) eller en stereomottagare (musik & ljud).

Ikonväxel och verktyg

Fördelen med passiva högtalare är att du kan dra en högtalarkabel från mottagaren i olika längder för en optimal installation . Särskilt i större rum, auditorier eller föreläsningssalar är en installation med långa kablar nödvändig.

Ikon för prestanda

Högtalarna behöver inte förses med ström separat. Priset för AV-mottagaren måste dock läggas till i detta fall. Kostnaden för en passiv projektorhögtalarlösning är därför ofta högre än för en aktiv lösning.

usb-nobubble

Den passiva projektorhögtalaren är ansluten till AV-mottagaren eller stereomottagaren med en högtalarkabel. Ljudkällan kan anslutas till mottagaren via en HDMI-kabel eller en stereo cinch- eller 3,5 mm jackkabel.

Rekommendationer för aktiva och passiva projektorhögtalare

Vilka är fördelarna med en projektor med integrerad högtalare?

En projektor med integrerad högtalare är lätt att använda. Du behöver inte ansluta separata projektorhögtalare.

I det här fallet ansluts projektorn med en HDMI-kabel och bild- och ljudsignalen skickas till projektorn. Särskilt när du är påresande fot med projektorn är den här lösningen ett föredraget sätt att förse deltagarna i presentationen med bild och ljud. Många projektorer använder dock en intern högtalare med låg ljudkvalitet, så se till att en projektor med integrerad högtalare erbjuderminst en monohögtalare på 10 watt.

Projektortillverkare väljer allt oftare en monolösning för interna högtalare. Det rör sig ofta om multimedie- och underhållningsprojektorer snarare än projektorer för presentationer.

Projektor med bra högtalare

Anslut projektor-högtalare trådlöst

Trådlösa högtalare blir allt populärare. De ansluts till surfplattan eller den bärbara datorn via Bluetooth.

Smartphones, surfplattor och liknande har ett Bluetooth-gränssnitt. En projektor är däremot sällan utrustad med Bluetooth. Utbudet av enheter som gör det möjligt att ansluta projektorhögtalaren trådlöst är litet.

Projektorer som erbjuder detta alternativ får sin bild- och ljudsignal via HDMI. Ljudet extraheras sedan och skickasfrån Bluetooth-modulen i projektorn till Bluetooth-högtalaren. För att säkerställa att ljud och bild återges synkront använder enheterna ofta aptX-standarden, som lämpar sig föröverföring av högupplöst ljudinnehåll.

Projektor med Bluetooth-gränssnitt för trådlösa högtalare

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har du fortfarande öppna frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ska ringa upp dig kostnadsfritt, lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.