Dolby Atmos logotyp

Guide för köpare

Dolby Atmos-högtalare: upplev 3D-ljud hemma

Allt för biostämning i ditt eget hem

Rumsligt ljud finns inte längre bara i filmer och serier. Även musik och spel får en ny lyssningsdimension med Dolby Atmos. Dolby Atmos låter dock bara bäst med rätt inställning. Men vilka olika surrounduppsättningar finns det och hur kan befintliga högtalaruppsättningar utnyttjas optimalt?

Innehåll
Hemmabio vardagsrum med TV och surroundsystem

Vad är Dolby Atmos?

Dolby Atmos är en revolutionerande ljudteknik som omprövar det konventionella sättet att återge ljud och skapar en tredimensionell ljudbild. Istället för ett platt, cirkulärt ljudarrangemang som i traditionella surroundsystem, är Dolby Atmos ett objektbaserat surroundljudformat som erbjuder en kubisk ljudarkitektur och kombinerar horisontella och vertikala ljudplan. Det utvidgar ljudupplevelsen genom att använda höjdkanaler och möjliggör på så sätt en omslutande ljudupplevelse som helt omger lyssnaren. Oavsett om det är regndroppar som faller från ovan eller en helikopter som svävar ovanför, skapar Dolby Atmos en illusion av rymd och rörelse som placerar dig mitt i händelsernas centrum.

fragezeichen-nobubble-inverted

Varför Dolby Atmos-högtalare?

De specialutvecklade Dolby Atmos-högtalarna kombinerar en rad filter och psykoakustiska signalprocesser.

Dessutom är högtalarelementen inbyggda i chassit i en exakt definierad vinkel (och riktning) och är därmed riktade mot taket. När högtalarna är aktiverade avges ljudet i riktning mot taket och reflekteras från det i riktning mot lyssnaren.

Ikon 3D

Tredimensionellt ljud

Dolby Atmos-högtalare är inte bara en vidareutveckling av surroundsystem, utan ett kvantsprång inom ljudtekniken. Medan konventionella system bara skapar en horisontell ljudbild, lägger Dolby Atmos-högtalarna till en vertikal dimension. Med sin förmåga att placera ljudet i en 360-graders rymd skapar de ett ljudlandskap som i grunden förändrar din uppfattning om ljud. De gör inte bara filmer och musik mer levande, de simulerar också realistiska scenarier genom att återge ljudet av ett åskväder ovanför dig eller surret från en insekt bredvid ditt öra. Tredimensionellt ljud utvidgar gränserna för lyssningsupplevelsen och placerar dig mitt i händelsernas centrum.
surround-sound-nobubble

Uppslukande upplevelse

Dolby Atmos går långt utöver möjligheterna med konventionella stereo- eller surroundljudsystem och skapar en helt uppslukande lyssningsupplevelse. Som ett objektbaserat surroundljudformat erbjuder det möjligheten att placera enskilda ljud i ett tredimensionellt utrymme istället för att tilldela ett fast ljudspår till varje högtalare. Du kan fördjupa dig i melodierna från din favoritmusik eller helt försjunka i filmvärlden som om du befann dig mitt i händelsernas centrum. Kombinationen av horisontella och vertikala ljudlager skapar en akustisk 3D-miljö som helt omsluter lyssnaren och ger en oöverträffad upplevelse.
Icon högtalare

Typer av Dolby Atmos-högtalare

De Dolby Atmos-kompatibla topphögtalarna kan integreras i fronthögtalarna eller placeras ovanpå vanliga högtalare som extra högtalare.

Högtalarna är inrymda i ett kompakt kabinett och innehåller en uppåtriktad konhögtalare och de Dolby Atmos-certifierade filter som nämns ovan. Tack vare sin konstruktion kan de enkelt placeras ovanpå större högtalare. Alternativt kan vissa Dolby Atmos-högtalare också installeras direkt i taket för att ge publiken direktljud. Dessutom finns det Dolby Atmos-soundbars där flera högtalare är inbyggda direkt, vilket simulerar ett surroundljud inklusive höjdhögtalare.

technologie-nobubble-inverted

Tekniska specifikationer och krav

När du väljer ett Dolby Atmos-system finns det olika tekniska specifikationer att ta hänsyn till.

Överföringshastigheten (bitrate) och samplingsfrekvensen är avgörande för ljudkvaliteten. Ett högre värde i båda kategorierna ger en klarare och mer detaljerad ljudbild. Antalet kanaler spelar också en viktig roll; ett 7.1.4-system ger en mer intensiv och omslutande ljudupplevelse än ett enklare 5.1.2-system.

Denon-AVR-S660

Kompatibiliteten mellan AV-receivrar, högtalare och andra kringutrustningsenheter som Blu-ray-spelare eller TV-minnen kan leda till komplikationer. Det är viktigt att alla enheter som används är certifierade för Dolby Atmos. Felaktig konfiguration kan leda till fördröjning eller förvrängning av ljudet. Det är också viktigt att ta hänsyn till högtalarnas impedans och effektbehov för att undvika överbelastning och eventuella skador.

Med Onkyo TX-NR3030 11.2-kanals AV-nätverksreceiver som exempel kan anslutningsterminalerna för 4 höjdhögtalare identifieras. Beroende på AV-receivern är de 2 högtalarna anslutna till Height 1 Left/Right. För totalt 4 högtalare används även Height 2 Left/Right.

onkyo_tx-nr3030_anschluesse

Trots dessa utmaningar är fördelarna betydande. Ett välkonfigurerat Dolby Atmos-system erbjuder inte bara överlägsen ljudkvalitet, utan också möjligheten att exakt positionera ljudobjekt i rummet, vilket resulterar i en avsevärt förbättrad, uppslukande upplevelse.

formular-correct-nobubble-inverted

Urvalskriterier för rätt installation

Rummets storlek och enheternas kompatibilitet är avgörande faktorer när du väljer ett Dolby Atmos-system.

Medan rummets storlek påverkar antalet och typen av högtalare, är kompatibilitet avgörande för hela systemets prestanda och livslängd.

raum-nobubble

Storlek på rum

Rummets storlek spelar en avgörande roll vid valet av Dolby Atmos-system. I mindre rum behövs färre högtalare för att skapa en omslutande upplevelse, medan större rum kräver en mer komplex installation med fler kanaler. Ett 5.1.2-system kan vara tillräckligt för ett litet till medelstort rum, medan ett 7.1.4-system bör väljas för ett större rum. Hänsyn måste också tas till rummets höjd. Rekommendationen för användning av takhögtalare är en takhöjd på 2,4 meter eller mer. Om rummet är lägre kan ljudet ovanifrån upplevas som för dominerande. Topphögtalare bör användas vid en takhöjd på högst 2,4 till 2,7 meter. Om taket är högre kan ljudet ovanifrån uppfattas som för diffust eller nå lyssnaren med fördröjning.
Anslutningar för ikoner

Kompatibilitet

En annan viktig faktor när du väljer ett Dolby Atmos-system är kompatibilitet. Din AV-receiver bör inte bara ha stöd för Dolby Atmos, utan även ha tillräckligt med anslutningar för alla dina högtalare. Se till att receivern hartillräckligt många HDMI-ingångar för dina källenheter, t.ex. spelkonsoler och Blu-ray-spelare. Kontrollera också högtalarnas impedans för att se till att de är kompatibla med receivern. Om du är uppmärksam på dessa punkter kommer du att säkerställa konsekvent prestanda och förhindra skador på din ljudutrustning. Ett helt kompatibelt system ger bästa möjliga prestanda och lyssningsupplevelse.
installation-nobubble-inverted

Installation och konfiguration

Installationen och konfigurationen av ett Dolby Atmos-system kan variera beroende på rumssituationen.

I ett vardagsrum med begränsat utrymme kan toppmonterade högtalare vara den bästa lösningen. De kan enkelt placeras ovanpå de befintliga högtalarna och kräver ingen komplicerad takinstallation. Vissa moderna har även stöd för Dolby Atmos och är idealiska för sådana rum.

Vardagsrum med en projektor på bordet som projicerar en bild på en skärm

En dedikerad hemmabio i källaren ger däremot möjlighet till en mer omfattande installation. Här kan takhögtalare och vägginstallationer skapa en imponerande akustisk inlevelse. Kabeldragningen är mer komplex och bör helst utföras av ett proffs. Ett välkonfigurerat ljudmätningssystem kan också hjälpa till att rikta in högtalarna korrekt och anpassa ljudet till rummet.

dolby_atmos_deckenlautsprecher-300x225

Oavsett rum är det viktigt att konfigureraAV-mottagaren korrekt för att säkerställa att den behandlar Dolby Atmos-data korrekt. Var också uppmärksam på eventuella nödvändiga firmware-uppdateringar. Särskilt med ett stort antal högtalare är det viktigt att använda en rumskorrigeringsprocedur. Dessutom är återgivningen av hela ljudbilden inte längre kanalbaserad. Detta är ytterligare en anledning till att korrekt justering är ännu viktigare. Rumskorrigeringsprocedurerna är redan tillgängliga i AV-receivrarna och en speciell mätmikrofon ingår i leveransen.

När kalibreringsprogrammet startas optimeras surroundlayouten, oavsett om det handlar om tak- eller topphögtalare. Metoderna för rumsoptimering skiljer sig åt när det gäller antalet möjliga mätpunkter, filterupplösning och efterbehandlingsalternativ, beroende på utrustning och AV-receiverns orientering.

check-nobubble-inverted

Slutsats: Är det värt att investera i Dolby Atmos-högtalare?

Att investera i Dolby Atmos-högtalare är en värdefull uppgradering för alla hemmabioentusiaster som värdesätter enastående ljudkvalitet och en uppslukande 3D-ljudupplevelse.

Dolby Atmos i hemmabion ger en ny dimension till lyssningsupplevelsen. Med ett Dolby Atmos-kompatibelt system kan man inte bara återge imponerande ljudevenemang, t.ex. flygplan som dånar över huvudet, utan även akustiken i stora salar och byggnader framträder mycket mer levande. Detta gäller naturligtvis även för filmscener som utspelar sig i djungeln. Den extra ljudinformationen från ovan gör att du lever dig in i handlingen ännu mer.

De vanligaste frågorna om Dolby Atmos

Märken som Sony, Yamaha, Samsung, Anthem och många andra erbjuder ett brett utbud av Dolby Atmos-kompatibla högtalare.
Installation av takhögtalare kräver professionell montering, medan topphögtalare helt enkelt kan placeras ovanpå befintliga högtalare. En installationsguide i AV-receivern hjälper till med konfigurationen.
Ja, ein Dolby Atmos-kompatibler AV-Receiver ist erforderlich, um das volle Potenzial der Technologie auszuschöpfen.
Till skillnad från konventionella surroundsystem som bara erbjuder horisontellt ljud, möjliggör Dolby Atmos även vertikalt ljud, vilket skapar en tredimensionell ljudupplevelse.
Att investera i ett Dolby Atmos-system rekommenderas för alla som vill ha en verkligt omslutande ljudupplevelse. Det tänjer på gränserna för konventionella ljudsystem och ger en omslutande ljudupplevelse.
Dolby Atmos-högtalare fungerar som ett komplement till surroundhögtalare med specialiserade tak- eller topphögtalare som projicerar ljudet vertikalt. Tillsammans med en Dolby Atmos-kompatibel AV-receiver skapar de en tredimensionell ljudmiljö.
Det finns två huvudtyper: takhögtalare, som integreras direkt i taket, och topphögtalare, som placeras ovanpå befintliga högtalare och reflekterar ljudet från taket.
Rummets storlek påverkar antalet högtalare och hur de placeras. Större rum kan kräva fler högtalare för en optimal upplevelse.
Ja, många Dolby Atmos-högtalare kan läggas till i konventionella 5.1- eller 7.1-surroundsystem.
Dolby Atmos är en ljudteknik som ger en tredimensionell, uppslukande ljudupplevelse. Den gör det möjligt att placera ljud i en 360-graders miljö.
Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har ni fortfarande några frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ringer upp dig kostnadsfritt kan du lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.