lg-largo4k-hu70ls_lg-vivo-hu85ls

Provningsrapport

LG Largo4k HU70LS och LG Vivo HU85LS

LG presenterar nya projektorer på IFA 2019!

Inför IFA 2019 har LG redan tillkännagivit en av de två projektorer som nämns ovan, LG Vivo HU85LS. Laserprojektorn med ultrakorta kast använder 4K UHD-upplösning och kastar en attraktiv bild på väggen med sina 2700 lumen. Tack vare sin UST-optik är den idealisk för användning på sidobord där du annars skulle placera en tv. I det här fallet förblir väggen "ren". Detta gör LG Vivo HU85LS idealisk för hemmabio i vardagsrummet.

Innehåll

LG Largo4k HU70LS

En annan modell har just tillkännagivits, LG Largo4k. Den nya LG Largo4k HU70LS har vid första anblicken bara en sak gemensamt med den nu tillgängliga LG Largo eller LG Largo 2.0. Det är namnet. Vid en andra anblick avslöjar chassit att det finns mer än vad man kan tro. Detta beror inte minst på det större DLP-chippet, för det är en 4K-projektor! Med LG Largo4k ger sig LG nu in i ligan av 4K LED-projektorer. Hittills har Full HD-upplösning varit det maximala. Hittills har 4K-upplösning endast använts i LG:s laserprojektorer.

lg_largo4k_hu70ls
1 von 1
LG Largo4k HU70LS i det nya chassit.

Nytt chassi

Jämfört med tidigare projektors verkar chassit på den nya LG 4K LED-projektorn nästan för normalt. Hittills har designerna alltid varit lite mer ovanliga. LG Largo4k är däremot lite mer neutral. Detta kan vara relaterat till antalet lysdioder, eftersom den fortfarande uppnår 1400 lumen med 4K-upplösningen, precis som sin Full HD motsvarighet. Eftersom lysdioderna i sig kräver en del utrymme, liksom kylningen, är det större chassit förståeligt.

LED-ljuskälla

Som redan nämnts är Largo4k utrustad med en LED-ljuskälla. Den medför de beprövade fördelar som vi redan har upplevt med de tidigare Largo-modellerna. Dessa inkluderar ljuskällans långa livslängd på upp till 30 000 timmar. Lampbyte är därför inget problem. Detta innebär också att LG Largo4k HU70LS är billig att underhålla. Dessutom blir det inget kvicksilveravfall från de gamla lamporna.

Den
andra fördelen är att färgåtergivningen är på en särskilt hög nivå, eftersom projektorn arbetar med 4-kanalig LED-teknik. De tre primära färgerna stöds av ytterligare en LED för att generera en optimal färgrepresentation å ena sidan och för att uppnå bästa möjliga ljusstyrka å andra sidan.

LG-LED

Färgåtergivningen på LG HU70LS är så bra att den täcker 92 % av DCI-P3-färgrymden. Detta innebär att den ligger på en exceptionellt hög nivå när det gäller färgåtergivning.


En annan fördel är att den kan visa HDR-innehåll. Den stöder HDR 10-standarden med dynamisk tonmappning för ett särskilt högt kontrastområde.

4K UHD-upplösning

För att säkerställa att inte bara färgerna utan även bildens skärpa är på en hög nivå erbjuder LG Largo4k 4K UHD-upplösning med 3840 x 2160 pixlar, som genereras via TI XPR-teknik. Med detta visar den innehållet i utmärkt skärpa och säkerställer en tilltalande 4K-bild.


HDR-tekniken går också hand i hand med 4K-skärmen här. Den levererar inte bara en skarp bild, utan även en mycket kontrastrik bild, vilket garanterar en särskilt levande bild tack vare High Dynamic Range.

webOS 4.5 och Magic Remote

När det gäller webOS är LG Largo4k väl positionerad, eftersom den levereras med den mycket färska versionen 4.5. Jämfört med 4.0-versionen innehåller den nu de populära apparna för Netflix och Amazon Prime. Youtube och Co. är också med som tidigare. Gränssnittet webOS 4.5 erbjuder alltså betydligt mer attraktiva appar än sin föregångare.


webOS-4.5-und-Magic-Remote

För att göra det enkelt att styra webOS-gränssnittet levereras LG HU70LS med den beprövade och testade Magic Remote.

Ny lins

En funktion som har förbättrats märkbart i LG HU70LS är zoomen på optiken. Nu använder projektorn en 1,25x zoom, medan tidigare en 1,1x zoom var det maximala. Detta gör LED-projektorn till den första i sitt slag som bryter ny mark när det gäller zoom. Detta ger oss hopp om att fler LED-projektorer med starkare zoom kommer ut på marknaden i framtiden och att de kommer att komma ikapp de konventionella enheterna. Höjdpunkten i LG Largo4k:s optik är att fokuseringen är motoriserad. Det innebär att fokusering på linsringen hör till det förflutna med den här projektorn.

LG-Largo4k_Zoom-Fokus
Zoom och fokus på LG Largo4k.

USB-C-gränssnitt

En liten men fin innovation är USB-C-gränssnittet i LG Largo4k HU70LS. Det kan till exempel användas för att ansluta bärbara datorer, surfplattor eller smartphones direkt till projektorn med en USB-C-kabel. För närvarande kan projektorer med en USB-C-anslutning hittas som en nål i en höstack. LG:s projektor är definitivt framtidssäkrad med det här gränssnittet.

LG_Largo4k_Anschluesse
Anslutningarna till LG Largo4k HU70LS.

Beprövade egenskaper

Dessutom har den nya LG Largo4k ett antal beprövade funktioner som redan har använts i vissa LG-projektors.

aufloesung

TruMotion

Den populära TruMotion-tekniken, som LG kallar den mellanliggande bildberäkningen, finns också ombord. Som vanligt säkerställer den mellanliggande bildberäkningen en jämn bild i olika graderingar och minskar bildryckningar. Själva bilden vinner i plasticitet.
connect

Funktioner för Smart Share

Tack vare Smart Share-tekniken i LG-projektorn erbjuder den bekväm kompatibilitet med olika skärmdelningstekniker som Miracast, Wireless DLNA, TV Plus App och många fler.
bluetooth

Bluetooth

Bluetooth Out-funktionen, som är populär hos LG, gör det möjligt för Largo4k att skicka ljudsignalen som den tar emot tillsammans med videomaterialet via HDMI, t.ex. till en Bluetooth-högtalare eller hörlurar via Bluetooth. I det fallet är soundbars också intressanta, eftersom de bekvämt kan placeras under skärmarna.

Första slutsatsen

Utan att ge LG Largo4k HU70LS för mycket beröm måste jag säga att dess specifikationer är mycket intressanta. Eftersom den precis presenterades på IFA återstår det att se vad intrycket blir när vi ser den live. Därför ser vi fram emot LG Largo4k testet. Kombinationen avLED-ljuskälla, 4K UHD-upplösning, en rimlig zoom och de andra funktionerna lovar en intressant framtid. Nu återstår det att se var priset på LG Largo4k kommer att landa.

LG Vivo HU85LS

LG Vivo HU85LS tillkännagavs inför IFA 2019. Den nya LG-projektorn med ultrakorta kast erbjuder högupplöst 4K UHD-upplösning utöver den långvariga laserljuskällan.

lg_vivo-hu85ls
LG Vivo HU85LS med framsidan täckt av tyg, med högtalarna bakom.

Optik med extremt kort räckvidd

Tack vare sitt utseende passar projektorn med extremt kort avstånd perfekt för användning på en sideboard i vardagsrummet, där den ersätter tv-apparaten. Den stora fördelen är att när den inte projicerar förblir väggen vit, medan en tv-apparat kan dra ner på rummets design. Tack vare det vita chassit på LG Vivo sticker den dessutom inte ut nämnvärt på ljusare möbler

Med ett kastförhållande på 0,19:1 uppnår den en bildbredd på 2 m från det optiska systemet på ett avstånd på knappt 40 cm, med hänsyn till projektorns djup. Detta gör den idealisk för placering på ett lågt skåp eller en sideboard.

Laserljuskälla

Precis som LG Allegro använder LG Vivo en laserljuskälla. Jämfört med konventionella lampor har den fördelen av en betydligt längre livslängd. I det här fallet är det upp till 20 000 timmar. Detta eliminerar behovet av att byta lampor och de tillhörande kostnaderna

En annan pluspunkt finns i kontrastdisplayen. När du tittar på LG Vivos datablad ler kontrastvärdet mot dig. Det är 2 000 000:1, men om detta alltid uppnås är en annan fråga, eftersom rumsbelysningen också spelar roll för displayen. Utan lasern skulle det här värdet dock vara omöjligt att uppnå. Tack vare laserdioderna förses de enskilda bildområdena selektivt med ljus, eller inte. Det är på detta sätt som man uppnår detta starka kontrastvärde. En lampa skulle här behöva brottas med mycket mer ströljusljus.

Detta resulterar i en utmärkt grund för HDR-visning, som LG HU85LS stöder. LG-projektorn använder HDR 10 för det stödda High Dynamic Range-formatet. De fina kontrastgraderna får bilden att framstå ännu mer levande, eftersom de enskilda områdena får mycket bättre graderingar i kontrast, vilket också påverkar färgåtergivningen

När det gäller färgrepresentation uppnår LG Vivo HU85LS 100 % av Rec. 709-färgrymden. Detta ger en attraktiv grund för filmer. Färgerna visas särskilt naturligt och ger därmed en verklighetstrogen bild.

webOS 4.5 och Magic Remote

När det gäller användargränssnittet är LG Vivo utrustad med det senaste webOS 4.5. Den stora fördelen med systemet jämfört med sin föregångare är att de populära apparna Netflix och Amazon Prime nu är ombord igen. Youtube och andra appar finns också med.

webOS-4.5-und-Magic-Remote

Även här är det enkelt att använda webOS-användargränssnittet tack vare Magic Remote. Användare som redan äger en LG TV med samma krav kommer att hitta rätt särskilt snabbt.

Tack vare den interna Quad Core-processorn kan Smart TV-funktionerna användas smidigt
.

USB-C-gränssnitt

Precis som LG Largo4k har LG Vivo också ett USB-C-gränssnitt. Detta gör att du kan ansluta bärbara datorer, surfplattor eller smartphones på nolltid och spela upp innehåll. Eftersom USB-C är framtidens anslutning, särskilt inom segmentet för datorer och bärbara datorer, är du väl rustad för de kommande åren med den.

lg_vivo-hu85ls_anschluesse
De många gränssnitten i LG Vivo.

Beprövade egenskaper

Precis som för Largo4k omfattar de beprövade funktionerna i LG Vivo TruMotion interscreenberäkning, skärmdelning i form av Miracast och andra WiFi-funktioner samt Bluetooth Out-gränssnittet för ljudöverföring till externa Bluetooth-högtalare

Även om LG HU85LS har en intern stereohögtalare på 2 x 3 watt rekommenderas ett externt surroundsystem eller en soundbar för god ljudkvalitet. Eftersom många högtalare har Bluetooth är Bluetooth Out-gränssnittet ett bra val för anslutningen.

Första slutsatsen

Hittills har vi inte haft möjlighet att testa LG Vivo. Men eftersom vi har kunnat undersöka många LG-projektorer förväntar vi oss ett bra resultat. De tekniska egenskaperna ger oss hopp om en mycket intressant projektor

Om vi tittar tillbaka några år hade LG en jämförbar enhet med Hecto, som var den första i sitt slag i detta segment. Eftersom de hade tillräckligt med tid för förbättringar från 2013 till idag kommer bilden att bli övertygande. Dessutom finns det förstås alla de nya funktioner som vi har sett i LG-projektorer de senaste åren. Vi ser definitivt fram emot det första LG Vivo-testet för att själva se hur den presterar. Vi kommer att hålla oss uppdaterade!

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har du fortfarande öppna frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ska ringa upp dig kostnadsfritt, lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.