DLP en Texas Instruments Technology-logotyp på en projektor

DLP-projektor

Jämför de bästa teknikerna med oss!

Innehåll

DLP-projektor i jämförelse

I det följande vill vi presentera tre intressanta enheter som använder DLP-chipteknik:
acer_h6522bd

Acer H6522BD

Acer H6522BD är en 3D Full-HD-projektor med ett attraktivt pris/prestanda-förhållande. Det är en av de mest populära 3D-projektorerna på marknaden. Tack vare sin Full HD-upplösning ger den en högupplöst bildvisning i 2D och 3D. På 3D-sidan erbjuder den 3D DLP Link-funktionen, som många DLP-projektors, och nVidia 3D Play ready-funktionen. Detta gör DLP-projektorn dessutom intressant för 3D-spel. Tack vare sina 3500 lumen kommer den till sin rätt även i rum som inte är helt mörka
  • Upplösning: 1920 x 1080 Full HD
  • ljusflöde: 3500 ANSI-lumen
  • anslutningar: 2 x 3,5 mm minikontakt, 1 x kompositvideo, 1 x VGA, 2 x HDMI, 1 x USB typ A
benq_tk850_290x190px

BenQ W1050

BenQ TK850 tillhör generationen DLP-projektorer som redan klarar 4K-visning. Den är utformad för underhållningsbruk tack vare sitt RGBW-färghjul. Med sitt ljusflöde på 3000 lumen kommer den bäst till sin rätt i ett något mörkt rum. När det gäller bildkvalitet levererar den en högupplöst bild med 4K UHD-upplösning. Och när det gäller färgrepresentation är DLP-projektorn väl positionerad med 98 % Rec. 709-färgrymdstäckning
  • Upplösning: 3840 x 2160 4K UHD
  • Ljusutgång: 3000 ANSI-lumen
  • Anslutningar: 1 x 3,5 mm minikontakt, 1 x 12 V trigger, 2 x HDMI, 2 x USB typ A, 1 x RS232 1 x SPDIF
optoma_uhd350x_290x290px

Optoma UHD350X

Optoma UHD350X är ett bra sätt att börja med hemmabio. DLP-projektorn använder ett RGBRGB-färghjul som garanterar en naturlig färgåtergivning. Det täcker över 100 % av Rec. 709-färgrymden. Med sitt ljusflöde på 2400 lumen är den idealisk för ett hemmabio-rum som kan mörkläggas. Där visar den upp sin bildkvalitet fullt ut. Tack vare DLP-tekniken använder den DLP Link-teknik för 3D Full HD-återgivning
  • Upplösning: 3840 x 2160 4K UHD
  • ljusstyrka: 2400 ANSI-lumen
  • Anslutningar: 1 x 3,5 mm minikontakt, 1 x 12 V trigger, 2 x HDMI, 1 x VGA, 1 x RS232, 1 x USB typ A, 1 x SPDIF, 1 x RJ45

Projektor DLP

De vanligaste projektorteknikerna är DLP och LCD. DLP-tekniken är något yngre än LCD-tekniken, men har blivit mycket mer utbredd under de senaste åren.

DLP-chipet, som är hjärtat i DLP-projektorn, visar hur många pixlar som är tillgängliga för projektion. Upplösningen anges i pixlar, som i det här fallet också finns på projektorns DLP-chip. En projektor med en upplösning på 1280 x 800 pixlar har till exempel totalt 960 000 pixlar, vilket innebär att det finns lika många speglar på chipet. Tack vare speglarnas fina strukturering framstår bilden på skärmen som motsvarande skarp eller fin, så att man knappt märker en pixelstruktur i bilden när man befinner sig på ett normalt sittande avstånd från bilden.

dlp_technologies

Idag har tekniken dock även andra effekter på projektorns funktioner. LCD-projektorer kan till exempel bara med svårighet skapa en 3D-bild, eftersom LCD-panelen inte är lätt att göra det. I dagens DLP-projektorer kan dock DLP-chippet i projektorn redan arbeta vid 120 Hz eller 144 Hz, vilket gör det lätt att visa 3D-signalen. Betraktaren själv behöver en bildskärm med minst 60 Hz eller mer per öga för att kunna känna igen 3D. Denna realisering av minst 60 Hz per sida är redan möjlig med DLP-projektorer i instegssegmentet, medan den med LCD-projektorer endast är möjlig i hemmabiosegmentet. Prisklassen är dock klart högre än för DLP-projektorer. Detta innebär att en DLP-projektor också kan producera en 3D-bild i instegssegmentet och inte bara i hemmabiosegmentet.

DLP-projektortekniken möjliggör också en högre upplösning i lägre prissegment. Detta innebär att 3D-projektorer för hemmabio med Full HD-upplösning redan finns tillgängliga till attraktiva priser och kan därmed uppfylla din dröm om hemmabio.

Våra rekommendationer för DLP-projektorer

En DLP-projektor har ytterligare en fördel jämfört med projektorer med LCD-teknik. Den kan visa en 4K-bild i ett mer överkomligt prissegment. Det finns nu ett antal DLP-projektorer som arbetar med 4K UHD-upplösningen 3840 x 2160 pixlar. Beroende på prisklass använder de ett DLP-chip med riktig 4K-upplösning eller med en 2K- eller Full HD-upplösning, som har den så kallade XPR-tekniken från Texas Instruments. XPR-tekniken orsakar en synlig förskjutning av pixlarna i DLP-projektorn, vilket leder till en 4K-skärm. Beroende på grundupplösningen måste XPR-tekniken användas mer eller mindre. En UHD DLP-projektor med ett 0,47-tums chip arbetar utifrån Full HD-upplösning, medan en UHD DLP-projektor med ett 0,66-tums chip arbetar med 2716 x 1528 speglar. Eftersom den här upplösningen ligger närmare 3840 x 2160 pixlar använder DLP-chipet XPR-tekniken i mindre utsträckning.

DLP-projektorernas värld är full av förkortningar, som vi kortfattat vill förklara för dig. Termen DLP står för Digital Light Processing (digital ljusbehandling). Den utvecklades av Texas Instruments, vars namn ofta förkortas till TI. Sedan DLP-chip för 4K-projektorer har blivit tillgängliga har förkortningen XPR lagts till, som står förExpandedPixelResolution.

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har du fortfarande öppna frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ska ringa upp dig kostnadsfritt, lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.