Tips från experterna - anslut din Mac och projektor snabbt och enkelt

Med Apples utveckling av datorer förändras inte bara designen utan även gränssnitten. Här tar vi upp hur du enkelt ansluter en projektor till din Apple enhet. Modellerna vi kommer att ta upp är MacBook, MacBook Pro, iMac, Mac Mini och MacBook Air.

 

 

 


 

Kort info - anslutningar

Projektoranslutningar:

En projektor har minst en VGA anslutning. Andra möjliga anslutningar är t.ex. DVI, HDMI eller DisplayPort.

 

Mac anslutningar:

Äldre projektorer (från 2008 ungefär) har ofta en DVI eller Mini-DVI anslutning. Modeller från 2010 har en Mini-DisplayPort.

 

Nyare datorer (från 2013 ungefär) stödjer och har det nya gränssnittet Thunderbolt.

 

Passende kabel och adapter:

För nästan alla projektorer finns det en passande kabel eller adapter till Mac datorer. Apple eller andra tillverkare har i princip en adapter för allt. De mest använda adaptrarna är mellan HDMI - Thunderbolt eller VGA-Thunderbolt. En passande adapter eller kabel hittar du hos oss!

Flera intressanta och användbara tips, råd och tester hittar du på vår sida “rådgivare och produktrecensioner”.

 


Mac med DVI-anslutning

Mac med DVI-anslutning

Äldre 15 tums MacBooks (från ungefär 2008) har en DVI anslutning.

 

Så fungerar det: Antingen använder du en DVI-HDMI adapter och ansluter den till HDMI kabeln eller så kan du bara använda en kabel med en DVI anslutning på ena sidan och en HDMI på andra. Om projektorn eller monitorn har en DVI anslutning räcker det med en enkel DVI kabel.

 

Tips: De äldre 13 tums MacBook datorerna har en Mini-DVI anslutning som påminner om vissa Thunderbolt gränssnitt. Formen har knappt förändrats. Här använder du en Mini-DVI till HDMI adapter eller kabel. Apple själva har adaptrar mellan Mini-DVI till DVI.

Ingen av alternativen stödjer ljud. DVI, Mini-DVI och Mini-DisplayPort anslutningarna är endast för bildöverföring.

 


 

Mac med Mini-DisplayPort

Från och med 2010 bytte Apple anslutning från DVI och Mini-DVI till Mini-DisplayPort. Mini-DisplayPort ser ungefär ut som Mini-DVI anslutningen.

 

Så fungerar det: Du behöver antingen en Mini-DisplayPort till VGA adapter eller en Mini-DisplayPort till DVI. De här adaptrarna kan du hitta hos Apple.

 

Mini Displayport till VGA-adapter Mini-Displayport-auf-DVI Adapter
Mini Displayport till HDMI Adapter

 

 

Tips: bekvämare och billigare är däremot en Mini-DisplayPort till HDMI adapter som man kan hitta från T.ex. HAMA.

 

Fördel: vid en digital signal behöver du bara omvandla signalen en gång. Om du har en adapter från Mini-DisplayPort till DVI behövs oftast ytterligare adapter till HDMI.

 

 

 

 

 

Mini-DisplayPort anslutning stödjer endast överföring av bildsignaler.

 


 

Mac med Thunderbolt

Apple började efter det utrusta sina Mac datorer med den moderna Thunderbolt anslutningen. Det mest intressanta här är möjligheten till ljudöverföring. Tack vare den här egenskaper ersatte den Fire Wire anslutningen. Officiellt presenterade Apple Thunderbolt anslutningen 2011 och gränssnittet liknande Mini-Display porten.

 

Mini Displayport till HDMI Adapter

Så fungerar det: Om du använder en Thunderbolt eller Mini DisplayPort till HDMI adapter kan du skicka ljudsignaler via HDMI till din TV eller AV-mottagare. Det är en bra lösning för hemmabio eller videopresentationer.

 

Det fungerar även att ansluta till projektorn. Då behöver du se till att projektorn har en högtalare eller en ljudutgång som kan skicka vidare ljudet till din högtalare.

 

Tips: Thunderbolt och Mini DisplayPort används fortfarande idag, t.ex. MacBooks (fram till 2015), MacBook air (2018) och Mac Mini (2018). Vill du koppla en dator från Apple behöver du fortfarande en adapter.

MacBook, iMac och Mac Mini har en Mini DisplayPort och kännetecknas med en blixtsymbol.

 


 

Mac med HDMI

Från och med 2012 började Apple utrusta sina Macbooks och Mac Mini med en HDMI anslutning. På det sättet är dessa enheter enklare att ansluta till andra enheter. Det underlättar definitivt när du vill ansluta din Apple produkt till en projektor eller display.

Mac med HDMI-anslutning

Så fungerar det: För att koppla ihop en sån mac med din projektor behövs endast en HDMI kabel. Olika kablar samt längder finns i vår shop.

 

Tips: MacBook Pro och Mac Mini har utöver HDMI anslutningen ytterligare en eller två Thunderbolt anslutningar. Med dem kan du ansluta ytterligare enheter som t.ex. monitorer.

 

 

Endast Mac Mini har kvar HDMI anslutningen (2018) vid de nyare modellerna.

 


 

Mac med USB-C (Thunderbolt 3)

Den aktuella anslutningen (2018) är antingen USB-C (kallas också Thunderbolt 3) Då Apple nu lägger vikt på att sina enheter ska bli mindre och kompaktare blir även anslutningarna mindre. Det förklarar även att Apple har valt att välja bort HDMI.

 

Så fungerar det: Om du vill ansluta en nyare Mac till en projektor behöver du en USB-C till HDMI adapter.

 

USB-C-kabel USB-C-auf-HDMI Adapter

 

Tips: Apple började 2016 med att utrusta MacBook (1x USB-C) och MacBook Pro (2x eller 4x USB-C) endast med USB-C. Den ger ström samt kan överföra bilder och ljud.

 


 

Ansluta Mac via Wi-Fi

Självklart går det även att ansluta din Mac trådlöst med din projektor.

 

WLAN-adapter

Så fungerar det: Här behöver du en wireless adapter eller liknande lösning. Vi rekommenderar en Easy MP software lösning från Epson. Den mjukvaran kan enkelt laddas ned och installeras på en Mac dator.

 

För att Easy MP ska kunna kommunicera med Epson projektor krävs en adapter som ELPAP10. Passande adapter hittar du här hos oss.

 

Tips: En annan enkel lösning är en Apple TV. Den kan enkelt anslutas till din projektor och sedan ta emot signaler via AirPlay. Med en Apple TV kan du ansluta alla dina Apple enheter trådlöst och samtidigt vara ute på det befintliga nätverket trådlöst

 

Trådlösa nätverk kan ibland störa överföringen av innehåll. Därför rekommenderar vi att du vid större innehåll, såsom filmer, använder sig av ett kabelbundet alternativ.

För presentationer med texter och bilder fungerar däremot en trådlös lösning bra!

 

Det här skulle också kunna vara intressant:


 

Kontaktperson

Har du några fler frågor?
Vi hjälper gärna vill via telefon, chat eller mejl. Vill du hellre bli uppringd är du välkommen att lämna ditt telefonnummer!
 Kontaktformulär Kontaktperson