mac-beamer-thunderbold-b-big

Hur man gör

Det är bara att ansluta projektorn till Mac

Den snabbaste anslutningslösningen för MacBook och iMac!

I och med vidareutvecklingen av Apples datorer förändrades inte bara designen utan även anslutningsmöjligheterna för de smarta enheterna. Här förklarar vi hur du enkelt ansluter en projektor till en Mac. Passar MacBook Pro, iMac, Mac Mini och MacBook Air.

Innehåll

Snabbinformation - Anslutningar

projektor-nobubble

Projektor-anslutningar

En projektor har oftast minst en VGA-anslutning. Andra möjliga ingångar är DVI, HDMI eller DisplayPort.

pc-mac-nobubble

Mac-anslutningar

Äldre Mac-modeller (ca. från 2008) är vanligtvis utrustade med ett DVI- eller Mini-DVI-gränssnitt, från 2010 med en Mini-DisplayPort. Nyare enheter (ca. från 2013) har redan stöd för det moderna gränssnittsprotokollet Thunderbolt

usb-nobubble

Matchande kablar och adaptrar

Det finns en lämplig kabel eller adapter för nästan alla kombinationer av projektorer och Mac. Apple eller tredjepartsleverantörer har en adapter för varje kombination. Ofta använda adaptrar är HDMI-till-Thunderbolt och VGA-till-Thunderbolt.

Våra produktrekommendationer

Mac med DVI-anslutning

Äldre 15-tums MacBooks (från omkring 2008), som redan fanns i det snygga unibody-höljet i aluminium, hade en DVI-anslutning.

DVI till HDMI-adapter

Så här fungerar det: Antingen använder du en DVI-tillHDMI-adapter och ansluter HDMI-kabeln där. Eller så använder du en DVI-till-HDMI-kabel. I det andra fallet behövs ingen ytterligare kabel. För projektors eller monitorer med DVI-anslutning räcker det med en vanlig DVI-kabel.

Tips: De äldre 13-tums MacBooks är däremot utrustade med en Mini-DVI-port. Den påminner om den Thunderbolt-port som fortfarande används på vissa Macs. Formen har knappast förändrats under årens lopp. Använd en mini-DVI-till-HDMI-adapter eller en mini-DVI-till-HDMI-kabel. Apple erbjuder dock främst Mini-DVI-till-DVI-adaptrar , och ingen av dem har stöd för ljudutgång. DVI-, Mini-DVI- och Mini-DisplayPort-anslutningarna är endast avsedda för bildöverföring.

Mac med Mini DisplayPort-kontakt

Från och med 2010 ersattes DVI- och Mini-DVI-anslutningarna av Mini-DisplayPort-anslutningen. Mini-DisplayPort ser ut på samma sätt som Mini-DVI-kontakten. Mini-DisplayPort-kontakten stöder dock endast bildutgång.

Så här gör du: Du behöver en mini DisplayPort till VGA-adapter eller en mini DisplayPort till DVI-adapter. Du kan också få dessa adaptrar som originaladaptrar från Apple.

Mini DisplayPort till VGA-adapter
Mini DisplayPort till DVI-adapter
Mini DisplayPort till HDMI-adapter

Tips: En mini DisplayPort-till-HDMI-adapter, som den från HAMA, är bekvämare och billigare.

Fördelen: Med en digital signal behöver du bara anpassa dig en gång. Om du använder mini-DisplayPort-till-DVI-adaptern måste du vanligtvis anpassa dig två gånger till DVI och sedan till HDMI.

Mac med Thunderbolt-port

Med tiden utrustades Mac-enheterna gradvis med den moderna Thunderbolt-anslutningen. Den viktigaste innovationen var möjligheten till ljudöverföring. Dessutom stödde den nya anslutningen även överföring av data. Tack vare den här funktionen ersatte den Fire Wire-kontakten på Apples enheter. Apple introducerade officiellt Thunderbolt-porten 2011. Formfaktorn togs över från Mini-DisplayPort.

Mini DisplayPort till HDMI-adapter

Så här gör du: Om du använder en Thunderbolt- eller Mini DisplayPort-till-HDMI-adapter kan du dirigera ljudet via HDMI till en tv eller AV-mottagare. Detta är en bra lösning för en hemmabio eller videopresentationer. Du kan också använda detta för att överföra ljudet från Macen direkt till projektorn. Detta är dock endast meningsfullt om din projektor är utrustad med högtalare.

Tips: Thunderbolt-anslutningen på basis av Mini-DisplayPort-kontakten har överlevt än idag och används fortfarande på MacBook (fram till 2015), Mac Book Air (nuvarande - 2018) och Mac Mini (nuvarande). Så om du vill ansluta en projektor till MacBook Air, till exempel, behöver du fortfarande en adapter.

Spåret i MacBook, iMac och Mac Mini är detsamma som Mini DisplayPort. Den är dock nu markerad med en blixtsymbol.

Mac med HDMI-anslutning

2012 började Apple utrusta de nya MacBooks och Mac Mini med en HDMI-port. Därmed tog Apple ett steg till mot bättre enhetskompatibilitet.

mac-beamer-hdmi

Så här gör du: Allt du behöver för att ansluta din Mac till en projektor är en HDMI-kabel.

Tips: Både MacBook Pro-modellerna med HDMI och Mac Mini har en eller två Thunderbolt-portar utöver HDMI-porten. Förutom den grafiska utgången för en andra bildskärm kan denna också användas för en extern hårddisk. HDMI-porten används fortfarande på Mac Mini, medan den har avskaffats på MacBook och MacBook Pro

Mac med USB-C (Thunderbolt 3)

Den nuvarande videoporten på Apple-enheter är USB-C eller Thunderbolt 3. I och med de krympande höljena för Mac-datorer har även denna port blivit mindre. Detta förklarar också det konstruktionsmässiga bortfallet av ett HDMI-gränssnitt.

USB-C-kabel
Mini DisplayPort till VGA-adapter

Så här fungerar det: Om du vill ansluta en ny Mac till en projektor behöver du en USB-C- till HDMI-adapter.

Tips: Från och med 2016 har Apple uteslutande förlitat sig på USB-C-gränssnittet för MacBook Pro (2x eller 4x USB-C). Det används nu för strömförsörjning, data-, bild- och ljudöverföring.

Anslut Mac via WLAN

Du kan naturligtvis också ansluta en Mac trådlöst till projektorn.

mac-beamer-wlan

Så här fungerar det: För att göra detta behöver du en trådlös lösning som erbjuds separat av många projektortillverkare. Vi rekommenderar till exempel programvarulösningen Easy MP från Epson. Programvaran installeras helt enkelt på en Mac. För att Easy MP-programvaran ska kunna kommunicera med en Epson-projektor måste den ha ett integrerat WLAN-gränssnitt eller vara eftermonterad med en trådlös adapter, till exempel Epson ELPAP10.

Tips: Apple TV-set-topboxen erbjuder en annan trådlös lösning. Via AirPlay upprättar den en anslutning till projektorn och speglar skrivbordsvyn på din MacBook, iMac eller Mac Mini (skärmspegling). WLAN-nätverk i närheten kan ha en negativ inverkan på överföringskvaliteten. Vi rekommenderar därför en trådbunden anslutning mellan Macen och projektorn.

Överföringsstyrkan via WLAN är vanligtvis för låg för strålkastare. Den räcker oftast inte till för videoöverföring, men den räcker till för presentationer med text och bilder.

Våra produktrekommendationer

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har du fortfarande öppna frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ska ringa upp dig kostnadsfritt, lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.