mac-beamer-thunderbold-b-big

Hur man gör

Anslut helt enkelt beamer till Mac

Den snabbaste anslutningslösningen för MacBook & iMac!

Med vidareutvecklingen av Apple-datorer förändrades inte bara designen utan även anslutningsmöjligheterna för de fina enheterna. Här förklarar vi hur du enkelt ansluter en projektor till en Mac. Lämplig för MacBook Pro, iMac, Mac Mini och MacBook Air.

Innehåll

Snabb information - Anslutningar

projektor-nobubble

Beamer-anslutningar

En projektor har minst en VGA-anslutning. Andra möjliga ingångar är DVI, HDMI eller DisplayPort.

pc-mac-nobubble

Mac-anslutningar

Äldre Mac-modeller (ca 2008) är vanligtvis utrustade med ett DVI- eller Mini-DVI-gränssnitt, från 2010 med en Mini-DisplayPort. Nyare enheter (ca. från 2013) stöder redan det moderna gränssnittsprotokollet Thunderbolt. Och har ett motsvarande uttag

usb-nobubble

Matchande kablar och adaptrar

Det finns en lämplig kabel eller adapter för nästan alla kombinationer av beamer och Mac. Apple eller tredjepartsleverantörer har en adapter redo för varje kombination. Ofta använda adaptrar är HDMI-till-Thunderbolt och VGA-till-Thunderbolt.

Mac med DVI-anslutning

Äldre 15-tums MacBooks (från omkring 2008), som redan fanns i det eleganta unibody-höljet i aluminium, hade en DVI-anslutning.

mac-beamer-dvi

Så här fungerar det: Antingen använder du en DVI-till-HDMI-adapter och ansluter HDMI-kabeln där. Eller så använder du en DVI-HDMI-kabel. I det andra fallet behövs ingen ytterligare kabel. För beamers eller bildskärmar med DVI-anslutning räcker det med en vanlig DVI-kabel.

Tips: De äldre 13-tums MacBooks är å andra sidan utrustade med en Mini-DVI-port. Det påminner om Thunderbolt-porten som fortfarande används på vissa Mac-datorer. Formen har knappast förändrats under årens lopp. Använd en mini-DVI-till-HDMI-adapter eller en mini-DVI-till-HDMI-kabel. Apple erbjuder dock främst Mini-DVI-till-DVI-adaptrar , och ingen av dem stöder ljudutgång. Anslutningarna DVI, Mini-DVI och Mini-DisplayPort är endast avsedda för bildöverföring.

Mac med Mini DisplayPort-kontakt

Från och med 2010 ersattes DVI- och Mini-DVI-anslutningarna av Mini-DisplayPort-anslutningen. Mini-DisplayPort ser ut som Mini-DVI-kontakten. Mini-DisplayPort-anslutningen stöder dock endast bildutmatning.

Så här gör du: Du behöver en Mini-DisplayPort-till-VGA-adapter eller en Mini-DisplayPort-till-DVI-adapter. Du kan också få dessa adaptrar som originaladaptrar från Apple.

mac-beamer-mini-displayport-vga-big
mac-beamer-mini-displayport-dvi-big
mac-beamer-mini-displayport-hdmi

Tips: En mini DisplayPort-till-HDMI-adapter, som den från HAMA, är bekvämare och billigare.

Fördelen: Med en digital signal behöver du bara anpassa en gång. Om du använder en Mini-DisplayPort till DVI-adapter måste du vanligtvis anpassa två gånger till DVI och sedan till HDMI.

Mac med Thunderbolt-port

Med tiden utrustades Mac-enheterna gradvis med den moderna Thunderbolt-anslutningen. Den viktigaste innovationen var möjligheten till ljudöverföring. Dessutom stödde den nya anslutningen även överföring av data. Tack vare denna funktion ersatte den Fire Wire-kontakten på Apples enheter. Apple introducerade Thunderbolt-porten officiellt 2011. Formfaktorn togs över från Mini-DisplayPort.

mac-beamer-thunderbold-big

Så här gör du: Om du använder en Thunderbolt- eller Mini DisplayPort-till-HDMI-adapter kan du dirigera ljudet via HDMI till en TV eller AV-mottagare. Det är en bra lösning för hemmabio eller videopresentationer. Du kan också använda detta för att överföra ljudet från Mac direkt till beamer. Detta är dock bara meningsfullt om din projektor är utrustad med högtalare.

Tips: Thunderbolt-anslutningen på Mini-DisplayPort-kontaktbasen har överlevt till denna dag och används fortfarande på MacBook (fram till 2015), Mac Book Air (nuvarande - 2018) och Mac Mini (nuvarande). Så om du t.ex. vill ansluta en projektor till MacBook Air behöver du fortfarande en adapter.

Kortplatsen i MacBook, iMac och Mac Mini är densamma som för Mini DisplayPort. Nu är den dock markerad med en blixtsymbol.

Mac med HDMI-anslutning

2012 började Apple utrusta de nya MacBooks och Mac Mini med en HDMI-port. Med detta tog Apple ett steg längre mot bättre enhetskompatibilitet.

mac-beamer-hdmi

Så här fungerar det: Allt du behöver för att ansluta din Mac till en projektor är en HDMI-kabel.

Tips: Både MacBook Pro-modellerna med HDMI och Mac Mini erbjuder en eller två Thunderbolt-portar utöver HDMI-porten. Förutom den grafiska utmatningen för en andra bildskärm kan den också användas för en extern hårddisk. HDMI-porten används fortfarande på Mac Mini, medan den har avskaffats på MacBook och MacBook Pro

Mac med USB-C (Thunderbolt 3)

Den nuvarande videoporten på Apple-enheter är USB-C eller även känd som Thunderbolt 3. I takt med att Mac-enheternas höljen krymper har även denna port blivit mindre. Detta förklarar också den konstruktionsmässiga avsaknaden av ett HDMI-gränssnitt.

mac-beamer-usbc-kabel-big
mac-beamer-mini-displayport-vga-big (1)

Så här fungerar det: Om du vill ansluta en ny Mac till en beamer behöver du en USB-C till HDMI-adapter.

Tips: Sedan 2016 använder Apple uteslutande USB-C-gränssnittet för MacBook Pro (2x eller 4x USB-C). Det används nu för strömförsörjning, data-, bild- och ljudöverföring.

Anslut Mac trådlöst

Naturligtvis kan du också ansluta en Mac trådlöst till projektorn.

Icon Airplay

Apple Airplay

Detta är förmodligen den enklaste metoden om din projektor är AirPlay-aktiverad.

  • Se till att din Mac och projektorn är anslutna till samma Wi-Fi-nätverk
  • Klicka på AirPlay-ikonen (en rektangel med en triangel längst ner) i menyfältet på din Mac
  • Välj projektorn från listan över tillgängliga enheter
  • Din skärm bör nu visas på projektorn
Apple TV

Apple TV

Om projektorn inte är AirPlay-aktiverad kan du använda en Apple TV för att tillhandahålla AirPlay-funktionen:

  • Anslut Apple TV till projektorn
  • Se till att både din Mac och Apple TV är anslutna till samma Wi-Fi-nätverk
  • Följ samma steg som när du använder AirPlay
Ikon Anslutning mellan enheter

Trådlösa presentationssystem

Vissa projektorer kanske inte stöder trådlösa anslutningar via AirPlay. I så fall kan du använda en trådlös bildskärmsadapter. Dessa enheter kan överföra HDMI-signaler via en trådlös anslutning.

  • Anslut den trådlösa bildskärmsadaptern till projektorn
  • Kontrollera att din Mac och adaptern är anslutna till samma Wi-Fi-nätverk
  • Följ tillverkarens anvisningar för att upprätta anslutningen

Våra produktrekommendationer för din trådlösa presentation:

barco_clickshare_conference_cx-30_2d_0002

Barco ClickShare

Barco ClickShare ger en enkel trådlös anslutning mellan en Mac och en projektor. Anslut ClickShare-knappen till USB-porten på din Mac och anslut ClickShare-basenheten till projektorn. Du kan sedan projicera innehåll från din Mac till projektorn. Med skärmdelningsfunktionen kan flera användare visa sitt innehåll samtidigt. ClickShare är en praktisk lösning för möten och utbildningstillfällen.
BenQ InstaShow WDC10C

BenQ InstaShow

BenQ InstaShow möjliggör en enkel trådlös anslutning mellan en Mac och en projektor. Basenheten ansluts till projektorn och knappen ansluts till Mac-datorns USB-C- eller HDMI-port. Inga ytterligare installationer krävs. Innehåll kan projiceras trådlöst och i hög kvalitet på beamer. InstaShow har också stöd för skärmdelning för flera användare. Den är idealisk för mötesrum och klassrum eftersom den undviker kabeltrassel och möjliggör en smidig presentation.
Airtame-2-Wireless-Mirror-Screen-HDMI-Dongle

Airtame 2 trådlös spegelskärm

Airtame 2 ansluts och strömförsörjs via beamerns HDMI-port . Airtame-appen möjliggör trådlös anslutning till Mac. Innehåll kan speglas till beamer i hög kvalitet och utan för dröjning. Den har stöd för Full HD-upplösning och erbjuder funktioner som skärmdelning. Styrningen sker via ett användarvänligt gränssnitt och Airtame-appen. Airtame 2 är en praktisk lösning för att dela innehåll på en beamer.

Våra produktrekommendationer

kachel_leinwand

Skärmar

kachel_kabel_connectivity

Kablar och anslutningar

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har ni fortfarande öppna frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ringer upp dig kostnadsfritt kan du lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.