Köpguide för takfäste - vad du behöver tänka på innan ditt köp

Ofta installeras projektorer i taket oavsett om det är för ett vardagsrum, hemmabio, klass- eller mötesrum.Varför ett takfäste?

En projektor behöver ett visst avstånd till väggen. Eftersom att det brukar vara längre fram än andra sidan väggen kan det vara svårt att placera projektorn. Man kan ställa den på ett bord för att sedan plocka bort den när den inte används men risken är att den står i vägen. Om projektorn däremot installeras i taket slipper du det problemet. Att installera projektorn i taket är därför flexiblare!

En projektor på bordet är inte alltid så snyggt och genom att installera den i taket syns den betydligt mindre. Speciellt när det kommer till stora hemmabioprojektorer är takmontering praktiskt då du på det sättet kan sitta var du vill i rummet utan att den står i vägen.

 

Welche Beamer Deckenhalterung ist die richtige?

Vilket takfäste ska jag ta?

När du har bestämt dig för en takmontering kommer nästa fråga: Vilket takfäste ska jag ha?

För att svara på den frågan behöver vi svar på ytterligare frågor: vilken projektor har du? Hur högt är taket? Var hänger projektorduken?

 

 

Welcher Beamer wird an der Deckenhalterung installiert?

Vilken projektor kan installeras i taket?

För att hitta ett passande takfäste behöver vi veta vilken projektor som ska monteras. Det finns många olika projektorer med olika monteringshål. Som tur är finns det ett antal olika universella fästen som passar till 90% av de vanliga modellerna.

Ett universellt takfäste kan justera armarna för att det ska passa just din projektor.

Om du däremot har en projektor som är större och därför har ett längre avstånd mellan monteringshålen är det viktigt att ta ett fäste med längre armar eller en monteringsplatta som designas speciellt för din projektor.

Om du är osäker på vilket takfäste som du ska köpa till din projektor hjälper vi gärna till!

Hur långt måste ett takfäste vara?

Längden på fästet avgörs av en rad kriterier.

Hur högt är taket?

Takhöjden är avgörande inför val av takfäste. Generellt sätt är det bäst att installera projektorn så att linsen hänger jämnt med överkanten av projektorduken. Det är även ofta viktigt att man kan justera höjden på takfästet.

För en säker installation måste takfästet monteras i ett betong eller stentak. Om du har ett undertak behöver du tänka på hur högt upp det bärande taket sitter.

Hur högt hänger projektorduken?

Eftersom att projektorn ska placeras i jämnhöjd med projektorduken är det viktigt att tänka på vart duken sitter. Om du monterar duken i taket behöver du endast ett platt takfäste, dessa har oftast en längd på 10-15 cm. Har duken en lång dropline behöver du montera ett längre takfäste så projektorn hänger i höjd med bildvisningsytan.

Vilken projektor har jag? Har den Lens-shift?

Projektorers linser har i regel olika projiceringsvinklar och detta påverkar även vart du ska sätta projektorn. I vanliga fall projicerar LCD projektorer rakt fram, medan DLP projektorer måste sättas något över där du vill projicera bilden.

Däremot har du ytterligare en flexibilitet om du har en projektor med lens-shift. Vid en vertikal användning kan du sätta projektorn flera centimeter över där du vill att bilden ska börja. Detta är praktiskt för de som har något högre i tak och inte vill ha ett långt takfäste.

 

 

Beamer Deckenhalterung für abgehängte Decken

Projektortakfästen för undertak

Speciellt i kontor och klassrum hittar vi undertak. Eftersom att en sådan takplatta oftast inte klarar av att bära en projektor samt takfäste behöver vi hänga takfästet i det bärande taket eller använda oss av speciella takfästen just för undertak. Här hittar du våra tips på takfästen som passar för undertak.

 

 

Hur tung får projektorn vara?

De flesta projektorer väger mellan 2-5 kg och det klarar universella takfästen utan problem. Hur mycket ett fäste klarar står angivet i de tekniska databladen. Med den här informationen är du säker på att fästet klarar din projektors vikt.

Om du har en större och tyngre projektor behöver du kolla på ett fäste som klarar den vikten samt har längre armar. Våra rekommendationer hittar du här.

Wie schwer darf ein Beamer sein?

Takfästen för speciellt tunga och stora projektorer

Besonders schwere Projektoren

Om du har en installationsprojektor eller en större hemmabioprojektor som du vill hänga i taket räcker inte vanliga universella takfästen. De olika fästernas bärvikt står i beskrivningen. Viktigt att tänka på att projektorns vikt (för projektorer med utbytbara objektiv) endast är angivet utan objektivet. Det måste räknas till.


Här hittar du våra takfästen för stora och tunga projektorer.

 

 

Takfästen för snedtak

Om du vill installera en projektor i ett rum med snedtak är detta ofta ett problem med vanliga takfästen.

Ett vanligt fäste fungerar inte då projektorn fästs på plattan som monteras direkt i taket och vid snedtak behövs ett fäste med kulled. Utan det är risken för att takfästet inte klarar av projektorns vikt.

Som tur var finns det speciella takfästen för just snedtak! De har kulled och är anpassade för snedtak.

 

 

 

 

De populäraste takfästena för projektorer

Vi har även våra favoriter när det kommer till projektorfästen. Dessa är våra samt våra kunders favoriter.

 

celexon universellt
takfäste MultiCel1200W

 

celexon universellt takfäste MultiCel1200W


MultiCel1200 har ett fast avstånd från taket på 12 cm. Takfästet kan lutas i alla 4 riktningara.

Till produkt

celexon universellt
takfäste MultiCel4070W

 

celexon universellt takfäste MultiCel4070W


MultiCel4070W har ett förlängningsrör för en flexibel installation mellan 40-70 cm ifrån taket.

Till produkt

celexon universellt
takfäste MultiCel1500 Expert

 

celexon universellt takfäste MultiCel1500 Expert


MultiCel1500 Expert har en längd på 15 cm och plattan med projektorn på kan enkelt med en knapptryck tas bort från fästet.

Till produkt

 

Vill du installera din projektor på väggen istället? Absolut! Vi har även väggfästen.


Beamershop24 Ansprechpartner

Har du några fler frågor? Vi hjälper gärna vill via telefon, chat eller mejl. Vill du hellre bli uppringd är du välkommen att lämna ditt telefonnummer!
 Kontaktformulär Kontaktperson