WLAN projektor: det här kan den!

Flera tillverkare har valt att utrusta sina projektorer med Wi-Fi. En funktion som blir mer och mer populär bland hemmabio- och företagsanvändare. I den här guiden tar vi upp för- och nackdelar med Wi-Fi projektorer och vad du behöver tänka på innan köp.


En projektor med Wi-Fi har flera fördelar!

En projektor med Wi-Fi behöver t.ex. endast strömförsörjning och ingen HDMI eller annan audio/video kabel för anslutning av projektor till din enhet. På det sättet sparar du pengar på kablar samt tid för installation.


En ytterligare pluspunkt är det optiska. Tack vare den trådlösa anslutningar slipper du fula sladdar som måste installeras mot väggar eller på golv och kanske även måste gömmas under kabelkanaler.


Med Wi-Fi funktionen kan du även ansluta mobila enheter som smartphones och tablets till din projektor. På det sättet är det enkelt att överföra innehåll som du har sparat på din enhet direkt till projektorn utan krångel.


Om projektorn även stödjer MHL kan en adapter användas för att via högupplöst innehåll med hjälp av Miracast. Miracast finns i de flesta android telefoner och surfplattor men även i vissa PC-datorer.


Det är även praktiskt att du direkt kan ansluta dig till din dator med projektorns Wi-Fi. Detta är en stor fördel för presentationer. Du kan i princip placera projektorn och datorn var du vill och behöver inte ha någon kabel i vägen eller behöva anpassa dig efter kabelns längd.

Även andra deltagare kan enkelt ansluta sina enheter till projektorn för ett effektivt samarbete.


Utöver företagsanvändning blir även trådlösa funktioner för hemmaanvändning mer och mer populärt. Det finns flera projektorer som klarar en överföring av både Full HD och 3D signaler. Dessutom slipper du lägga kablar där det inte är möjligt eller önskvärt.


Ofta säljs Wi-Fi donglar separat. Detta är något som oftast står i våra produkttexter om det ingår!


Nackdelar:

En nackdel som tyvärr är avgörande för många är att du inte kan vara inne på ett befintligt nätverk trådlöst nätverk samtidigt som du använder dig av projektorns eller dongelns Wi-Fi funktion. Detta beror på att du inte kan ansluta en enhet till två olika Wi-Fi samtidigt. Här behöver du därför använda dig av en LAN kabel för att kunna vara inne på nätet samtidigt.

Hitta en passande projektorFör och nackdelar i överblick

Fördelar Nackdelar
 • Inga störande kablar
 • Enkel installation
 • Trådlös överföring via Smartphones och Tablets (Miracast)
 • Snabbt byte mellan enheter
  • Nätverksanslutning är endast möjlig via kabel
  • Vissa fördröjningar av signaler vid större innehåll, t.e.x högkvalitativa filmer

Fördelar

 • Inga störande kablar
 • Enkel installation
 • Trådlös överföring via Smartphones och Tablets (Miracast)
 • Snabbt byte mellan enheter

Nackdelar

 • Nätverksanslutning är endast möjlig via kabel
 • Vissa fördröjningar av signaler vid större innehåll, t.e.x högkvalitativa filmer

Bildkvaliten påverkas inte av att du använder Wi-Fi så du kan uppleva Full HD och 3D trådlöst.
En jämförelse av våra favorit Wi-Fi projektorer

Epson EB-2247U

BenQ MW705
 • WUXGA upplösning
 • 4200 lumen
 • 16:10 format
 • 15.000:1 kontrast

Epson EB-2247U är en kompakt multimedia projektor för flera användningsområden. Den passar för både presentationer och hemmabiokvällar. Tack vare Wi-Fi funktionen och Miracast erbjuder den två sätt att trådlöst överföra innehåll.

Till produkt

LG PF1500G

LG Largo
 • WUXGA upplösning
 • 1400 lumen
 • 16:9 format
 • Kontrast på 150.000:1

LG PF1500G är en LED Full HD projektor med enastående Entertainment funktioner och en lång livslängd på ljuskällan. Utöver de två HDMI anslutningarna kan projektorn även göras trådlös med Wi-Fi samt Miracast. På det sättet är det enkelt att både ansluta datorer och mobila enheter och sätta igång direkt.

Till produkt

Epson EB-2265U

LG Largo
 • WUXGA upplösning
 • 5500 lumen
 • 16:10 format
 • 15.000:1 kontrast

Epson EB-2265 är en ljusstark men även kompakt multimedia projektor som passar i flera olika rum. Det har ett flertal anslutningrar och är Wi-Fi och Miracast kompatibel. Tack vare den här trådlösa funktionen kan du spela upp alla möjliga olika innehåll utan kablar.

Till produkt

 

Så gör du din projektor Wi-Fi kompatibel

För en trådlös överföring finns två alternativ:

 • Din projektor har en inbyggd Wi-Fi mottagare:
  Anslut din Wi-Fi kompatibla enhet direkt med projektorn. Vissa tillverkare skickar med en separat dongel som då ska anslutas till HDMI ingången och strömförsörjs via USB.

 • Din projektor har ingen inbyggd Wi-Fi mottagare:
  Om din projektor har en MHL kompatibel HDMI anslutning behöver du endast köpa till en Wi-Fi dongel och köra igång. Om din projektor inte har MHL kan du ansluta dongeln till HDMI anslutningen och sedan via USB ge den ström. Detta görs vanligtvis med projektorns USB anslutning men vissa donglar kan även anslutas direkt till ett vägguttag med adapter.

Två möjligheter till uppkoppling: Projektorer med inbyggda Wi-Fi mottagare och projektorer utan.


Projektorer med inbyggda Wi-Fi mottagare och projektorer utanSmarta projektioner: från smartphone eller tablet med Miracast

Miracast är en screencast standard för att visa ljud- och videoinnehåll från t.ex tablets och smartphones. På det sättet kan du enkelt streama innehåll från din mobila enhet direkt till projektorn utan några extra kablar. Det enda din enhet behöver är själva Miracast funktionen.

Den fungerar liknande WiDi (Intel Wireless Display) som även kan anslutas till Miracast kompatibel enhet.

Miracast och WiDi stödjer upplösningar upp till 1920 x 1080 pixlar (Full HD)
Wireless HDMI sets: upplev Full HD trådlöst

WLAN Dongle

Utöver den trådlösa Wi-Fi lösningen via donglar eller inbyggd sändare finns ett ytterligare sätt att trådlöst överföra innehåll till din projektor.

Den här trådlösa lösningen ansluts ofta till HDMI gränssnittet och får sin ström via USB eller direkt med en adapter till ett vägguttag. Den här trådlösa lösningen använder sig av en så kallad sändare och mottagare. Sändaren kopplas till källan, t.e.x dator, blu-ray spelare, spelkonsoler eller liknande och mottagaren till din projektor.

Vid överföring av blu-ray singler kan utöver vanligt 2D innehåll även 3D signaler i Full HD skickas.

Köp Wireless HDMI set
Acer Wireless HD Set

Acer Wireless HD Set

Acer Wireless HD Set består av en sändare och en mottagare. Överföringen av signaler sker i 60 GHz.

Wireless HD setet från Acer klarar en överföring av 1080 p /60f samt är 3D kompatibel. Överföringen sker upp till 4 gigabit per sekund.

På det sättet är inte bara Acer Wireless HD set passande för Acer Hidden Port modeller utan för alla projektorer med HDMI anslutning. Det enda man behöver är en strömkälla för mottagaren.

Acer Wireless HD set gör projektorn intressant för både hemmabio, underlättar företagsanvändning och presentationer.

Köp Wireless HD Set
Acer Hidden Port Design

Acer Hidden Port Design

Acer har tänkt till lite extra när det kommer till Wi-Fi. I vanliga fall ansluter man dongeln på baksidan av projektorn via USB eller HDMI. Nu har de med Acer H7550ST skapat en så kallad “Hidden Port Design”

Den här konstruktionen gör att du kan gömma anslutningar som HDMI med MHL och USB. Den lilla anslutningsboxen stängs sedan med ett lock.

Utöver HDMI anslutningen med USB i Hidden Port panelen har projektorn även fler anslutningar på baksidan. Här kan du t.ex ansluta en Google Chromecast och samtidigt en trådlös adapter via HDMI.

Projektortips från experter

Med vår kunskap om projektorer kan du enkelt hitta rätt projektor. Vi har tips och information för alla!

Köpguide för projektorer

Fyllt av viktig information inför köp av projektor: teknologi, funktioner, installation och mycket mer!
Att ansluta en projektor

Att ansluta en projektor är hyfsat enkelt. Med den här guiden blir det ännu enklare!
Köpguide för projektordukar

Projektor och projektorduk hör ihop! Här kan du läsa om hur viktigt det är med en bra projektorduk.
Projektionsytaberäkning

Ett praktiskt verktyg för att beräkna vilket avstånd du behöver sätta en projektor för din önskade bildbredd.Beamershop24 Ansprechpartner

Har du några fler frågor? Vi hjälper gärna vill via telefon, chat eller mejl. Vill du hellre bli uppringd är du välkommen att lämna ditt telefonnummer!
 Kontaktformulär  Kontaktperson