Vardagsrum med en projektor på bordet som projicerar en bild på en skärm

3D Surround Dolby Atmos

även tillgänglig för hemmabio

Nu när den nya 3D Surround Dolby Atmos även finns tillgänglig för hemmabio ligger ett konkurrerande system, Auro 3D från Galaxy Studios, i startgroparna. Detta 3D-ljudsystem förlänger också ljudbilden uppåt med en dimension och utlovar också en aldrig tidigare skådad ljudupplevelse. Vi vill presentera de kompatibla AV-receivrarna från tillverkarna Marantz och Denon och visa skillnaderna mot Dolby Atmos-systemet.

Innehåll

Om de två systemen:

Ikon 3D

Auro 3D

Auro 3D är ett annat immersivt ljudformat som har utvecklats för att berika ljudet i filmer, musik och andra media. Jämfört med traditionella surroundsystem erbjuder Auro 3D ett vertikalt ljudplan som möjliggör en tredimensionell ljudupplevelse. Den här tekniken gör att tittare och lyssnare kan uppfatta ljud som kommer ovanifrån, vilket gör scener i filmer eller element i musikspår mer realistiska och levande.

Historia

År 2005 lade Wilfried van Baelen, VD för Auro-Technologies och en del av den berömda belgiska ljudstudion Galaxy Studios, grunden för Auro-3D-processen. Syftet med denna process var att revolutionera ljudet i filmer, musik och annat medieinnehåll genom att skapa ett realistiskt, tredimensionellt ljudlandskap. Med Auro-3D-tekniken är målet inte bara att presentera ljudet i bredd (stereo) och djup (konventionell surround), utan även att lägga till höjddimensionen. Detta tillvägagångssätt gör det möjligt att skapa ett ljud som kan uppfattas på ett mycket mer realistiskt sätt när man lyssnar via soundbars, högtalare och till och med moderna TV-apparater. Under åren som följde blev den här tekniken särskilt populär inom filmindustrin. Filmer som använder denna ljudteknik ger publiken en mer omslutande upplevelse när de lyssnar via sina soundbars eller högtalare i hemmabion, eftersom ljuden inte bara kan komma från alla håll utan också från ovan. Van Baelens vision, i kombination med Galaxy Studios expertis, har bidragit till att tittarna nu kan njuta av en 360-graders ljudupplevelse som går långt utöver vad traditionella högtalare eller tv-apparater kan erbjuda.

teknik på 3 nivåer

Auro 3D-tekniken fungerar på ett liknande sätt som Dolby Atmos-processen. Den tar det normala 5.1-surroundsystemet och lägger till ljud från ovan. Särskild information skickas direkt till högtalarna istället för att ändra den normala 5.1-signalen. Det ger en bättre ljudkvalitet, vilket hörs tydligt när man jämför med det modifierade ljudet.

 • Dolby Atmos: Dolby Atmos ger ljudupplevelsen en tredje dimension. Men hur gör den det? Dolby Atmos använder antingen takhögtalare eller speciella Dolby Atmos-högtalare. Dessa specialhögtalare skickar ljudet uppåt till taket. Ljudet reflekteras därifrån och ger lyssnaren intrycket att ljudet kommer från ovan.

 • Auro 3D erbjuder också en tredimensionell ljudupplevelse, men har ett annat tillvägagångssätt än Dolby Atmos. Den mest avancerade versionen av Auro 3D, 11.1-versionen, använder den så kallade"3-level-tekniken". Det speciella här är att lyssningsrummet delas in i tre vertikala högtalarzoner: den konventionella 5.1-surroundnivån, en mellanhög nivå och en övre nivå. Till skillnad från Dolby Atmos bearbetas ljudsignalerna här inte objektbaserat, utan organiseras enligt dessa tre nivåer.

Det finns olika sätt att placera högtalare i ljudsystem. Dessa benämns ibland"surround","height" och"top". Med Dolby Atmos kan upp till 64 högtalare användas på biografer. Auro har däremot fasta inställningar. Man börjar med ett normalt 5.1-surroundsystem. Därefter finns det olika alternativ:

 • I 9.1-versionen hänger fyra extra högtalare ovanför, direkt ovanför de vanliga högtalarna.
 • Med 10.1-versionen finns det en extra högtalare som pekar direkt mot lyssnaren. Den kallas ofta för "Guds röst" och är placerad direkt ovanför lyssnaren. Här finns inga bakre surroundhögtalare.
 • 11.1-versionen är den största för hemmabio. Här finns en extra högtalare längst upp i mitten, direkt ovanför centerhögtalaren i 5.1-systemet. Denna inställning kräver en extra förstärkare, som nuvarande AV-receivrar inte erbjuder. Denna extra förstärkare ger "Voice of God"-effekten och ansluts till ett särskilt uttag. Du kan dock bara använda en subwoofer, inte två.

auro_3D_lautsprecher

Skillnader mot Dolby Atmos

För det första kan man konstatera att alla Auro 3D-kompatibla AV-receivrar också är Dolby Atmos-kompatibla. Minimikonfigurationen för Dolby Atmos kräver två höjdhögtalare, medan minimikonfigurationen för Auro 9.1 redan kräver fyra högtalare.

Tack vare den objektorienterade kodningen i Atmos-processen är även positioneringen av högtalarna mer flexibel. En annan skillnad är kanalen "Voice of God", dvs. den högtalare som är placerad direkt ovanför lyssnarens huvud. Denna kanal adresseras endast om motsvarande material finns tillgängligt på Blu-ray. Alla hittills använda metoder arbetar med hjälp av en matris, vilket innebär att höjdkanalerna inte är riktiga, diskreta kanaler, utan matas med signaler som har bearbetats i en förvisso komplex matris. Detta är helt annorlunda med Auro-3D och Dolby Atmos - eftersom båda systemen är hybrider av klassisk kanallayout och objektbaserad uppspelning.

Jämförelse av fördelar och nackdelar

Dolby Atmos och Auro 3D är båda immersiva ljudformat som syftar till att försätta lyssnaren i en tredimensionell ljudupplevelse. Vart och ett av dessa format har dock sina egna speciella egenskaper och därmed både fördelar och nackdelar.

Dolby Atmos:
Auro 3D:
Fördelar:
 1. Objektbaserat ljud: Dolby Atmos använder ett objektbaserat tillvägagångssätt där ljudelement betraktas som "objekt" som kan röra sig fritt i det tredimensionella rummet. Detta möjliggör en mer exakt placering av ljudelementen.
 2. Flexibilitet i högtalararrangemang: Det möjliggör flexibel placering av högtalare och kan användas med takhögtalare eller speciella Dolby Atmos-högtalare som reflekterar ljudet till taket.
 3. Utbredd användning: Dolby Atmos används redan i många filmer och hemmabiosystem, så det finns ett omfattande bibliotek med kompatibelt innehåll.
 4. Kompatibilitet: De flesta Auro 3D-kompatibla AV-receivrar är också kompatibla med Dolby Atmos.
 1. Vertikalt ljudplan: Auro 3D ger ett tydligt vertikalt ljudplan som möjliggör en tredimensionell ljudupplevelse.
 2. Lyssningsrum i tre nivåer: I avancerade installationer, som 11.1-versionen, är lyssningsrummet uppdelat i tre vertikala högtalarzoner, vilket ger en mycket tydlig och separat ljudplacering.
 3. Upmix-kapacitet: Med "Auro-Matic Upmixer" kan användare konvertera konventionella ljudkällor till 3D-ljud, vilket är särskilt användbart när det ännu inte finns så många inbyggda 3D-ljudkällor tillgängliga.
 4. kanal för "Guds röst": En unik kanal placerad direkt ovanför lyssnaren ger en unik ljudupplevelse.
Nackdelar:
 1. Begränsning av högtalare: Dolby Atmos-aktiverade högtalare som reflekterar ljudet till taket är inte kompatibla med Auro 3D.
 2. Installation: För den perfekta Dolby Atmos-upplevelsen krävs installation av ytterligare högtalare, vilket kan vara problematiskt i vissa hem eller hemmabio-miljöer.
 1. Avgiftsbelagd uppdatering: Uppdateringen av Auro 3D måste köpas och installeras online.
 2. Kompatibilitet med högtalare: Dolby Atmos Enabled-högtalare är inte kompatibla med Auro 3D. Särskilda takhögtalare krävs för Auro 3D-processen.
 3. Komplexitet: Vissa Auro 3D-installationer, t.ex. 11.1-versionen, kräver ytterligare förstärkare och specifika högtalararrangemang som kan vara svåra att uppnå i vissa hemmabiografer.
 4. Begränsat innehåll: Vid tidpunkten för den tillhandahållna informationen fanns det inte så många Auro 3D-filmer eller innehåll tillgängligt, även om detta kan förändras med tiden.

Vad mer behöver du veta?

Slutsats

Klartecken för alla hemmabioanvändare som redan har takhögtalare installerade: Dessa är fullt kompatibla med Auro 3D-processen. Specialister kan, om AV-mottagaren tillåter det, installera en centerhögtalare (Voice of God Channel) direkt ovanför tittarens huvud. Detta är dock inte ett måste. Ägare till Dolby Enabled-högtalare måste fortfarande nöja sig med Dolby Atmos-processen, eftersom dessa specialhögtalare inte är kompatibla med Auro 3D. Även om Auro 3D-processen tekniskt sett skiljer sig från Dolby Atmos, ger den också en ny dimension till hemmabio.

Allt om 3D-ljud, Dolby Atmos och Auro 3D:

3D-ljud, även kallat spatial audio, är en typ av ljuddesign som försöker skapa en tredimensionell ljudupplevelse. Det kan ge intrycket av att ljud kommer från olika håll och avstånd, vilket skapar en känsla av djup och rymd. Den här tekniken används ofta i videospel, filmer och VR-applikationer för att skapa en mer uppslukande upplevelse.
Atmos 3D refererar vanligtvis till Dolby Atmos, en teknik för surroundljudsystem som utvecklats av Dolby Laboratories. Det är en objektbaserad ljudteknik som gör att enskilda ljud kan placeras och flyttas som oberoende "objekt" i stället för att vara begränsade till specifika kanaler. Denna teknik används ofta i teatrar och hemmabiosystem och är känd för att skapa ett "tredimensionellt" ljud.
Ja, Dolby Atmos kan betraktas som en typ av 3D-ljud. Istället för att begränsa ljudet till ett platt plan, som är fallet med traditionella stereo- eller surroundljudsystem, tillåter Dolby Atmos att ljudet kommer från var som helst i rummet, inklusive ovanifrån. Detta skapar en tredimensionell ljudupplevelse.
Det finns flera sätt att lyssna på 3D-ljud. Ett är via ett särskilt högtalarsystem, t.ex. ett Dolby Atmos-kompatibelt hemmabiosystem. Vissa hörlurar har också stöd för 3D-ljud, särskilt när de används med viss programvara eller hårdvara. Dessutom har många spel och virtual reality-applikationer stöd för 3D-ljud och kan ge en spatial ljudupplevelse när de används med rätt ljudutrustning.
Flera enheter har stöd för 3D-ljud, bland annat Högtalarsystem: 
 • Många högtalarsystem för hemmabio, soundbars och till och med vissa TV-apparater har nu stöd för Dolby Atmos och andra 3D-ljudformat. 
 • Hörlurar: Vissa modeller av hörlurar har stöd för 3D-ljud, ofta i kombination med särskild programvara eller hårdvara. 
 • Spelkonsoler: Exempelvis Sony PlayStation 5 och Microsoft Xbox Series X/S har stöd för 3D-ljud i många av sina spel. 
 • Datorer och mobiltelefoner: Många moderna datorer och mobiltelefoner kan spela upp 3D-ljud via hörlurar, särskilt om de används tillsammans med rätt programvara eller app.
Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har ni fortfarande några frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ringer upp dig kostnadsfritt kan du lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.