dtsx-logo

Kraftfullt 3D-ljud

DTS:X-process och kostnadsfria uppdateringar av firmware

Nyheter om omslutande 3D-surroundljud! Den nya DTS:X-processen är det tredje objektorienterade ljudformatet vid sidan av Dolby Atmos och Auro 3D. I vår blogg har vi redan presenterat Dolby Atmos - och Auro 3D-processerna samt lämpliga högtalare. Nu vill vi introducera dig till DTS:X-tekniken, eftersom tillverkaren DTS har tillkännagivit gratis firmware-uppdateringar för utvalda AV-receivrar från Onkyo och Pioneer. Uppdateringarna har redan släppts för AV-receivrar från Yamaha, Denon och Marantz

Innehåll

Historia DTS

DTS står för Digital Theatre Systems, grundades 1990 och bör vara bekant för många filmfans vid det här laget. På laserdiscens och DVD:ns tid ansågs processen vara den mer audiofila lösningen eftersom datahastigheterna var högre. Alla DVD-skivor hade dock inte ett extra DTS-spår, utan Dolby Digital dominerade. Det var först när Blu-ray-skivan kom som det blev möjligt att anpassa tillverkarnas nya högbit-ljudprocesser (Dolby Digital TrueHD och DTS Master Audio). DTS tog god tid på sig när det gällde en ny 3D-ljudprocess - uppdateringen annonserades redan till förra hösten.

Likheter och skillnader med Dolby Atmos och Auro 3D

I likhet med Dolby Atmos är DTS:X-tekniken objektorienterad och fungerar inte med ett dedikerat kanalschema. Precis som konkurrenterna Dolby Atmos och Auro 3D är DTS:X bakåtkompatibel eftersom den baseras på ett ljudspår. I det här fallet är det DTS-HD. I praktiken kan DTS:X-kodade Blu-rays därför spelas upp på vanliga AV-receivrar.

Dolby Atmos introducerar så kallade ljudobjekt som fritt kan arrangeras i "rummet" av Blu-ray-filmens ljuddesigner. Det finns också ett fast 7.1-kanalsraster. Dolby Atmos-avkodaren i AV-mottagaren distribuerar sedan signalerna till höjdhögtalarna (och andra högtalare) beroende på den befintliga installationen.

Här skiljer sig DTS:X-processen, eftersom den helt avstår från en fast kanallayout (7.1-kanalsraster). Enligt tillverkaren återges surroundljudet exakt så som ljudteknikerna hade tänkt sig när de mixade filmens soundtrack i studion.

onkyo_tx-nr656-removebg-preview
Onkyo TX-NR656 - 7,2-kanals AV-nätverksreceiver

DTS:X-avkodare

Eftersom processen även används i biografer skiljer sig antalet utgångskanaler från hemmabioversionen. Inom hemmabio är gränsen 11,2 kanaler - fördelat på upp till 32 högtalarpositioner. Detta beror på vilken AV-mottagare som används.

Detta resulterar i en maximal 3D-surroundhögtalarkonfiguration med en 7.1.4-uppdelning, oavsett om takhögtalare eller Dolby Enabled-högtalare används.

På det hela taget har du stor frihet när du installerar högtalarna för höjdområdet: både med Dolby Enabled-högtalare, tydliga höjdhögtalare eller takhögtalare.

För tyst tal? - Kontroll av dialog

Känner du till problemet? I Blu-ray-filmer med många ljudeffekter är talet ofta för tyst. Du kan åtgärda detta genom att ställa in centerkanalen lite högre. Då höjs dock alla andra ljud på kanalen och hela surrounduppsättningen blir obalanserad. Detta är problematiskt eftersom alla högtalare tidigare har kalibrerats med ett rumsoptimeringsprogram.

En bättre lösning: DTS:X. Dialogspåret mixas som ett separat ljudobjekt så att volymen kan justeras oberoende av varandra. En klar förbättring jämfört med den konventionella 5.1-uppsättningen. Även om taluppfattbarheten förbättrades något genom att förstärka hela centerkanalen, förstördes den homogena ljudbilden. Dessutom förstärkte förstärkningen av hela centerkanalen alla ljudeffekter som strömmade genom den. Med DTS:X dialogkontrollfunktion och den diskreta förstärkningen av tal kunde DTS:X undvika detta. Vi är spända på att se vad det första DTS:X-testet kommer att visa.

DTS:X - Neural:X - Uppmixare

Precis som med de andra metoderna erbjuder DTS en egen uppmixare med Neural:X. Den används för att bearbeta konventionella ljudspår så att de låter tredimensionella. Med konventionellt material menas här ljudspår som är mixade i stereo eller surround. Det spelar ingen roll om det är en DTS-bitström eller okomprimerat PCM-format (pulse code modulation).

pioneer_vsx-1131-removebg-preview
Pioneer VSX-1131-B 7.2-kanalig receiver

Frågan om talare

För ägare av en konventionell surroundanläggning eller de som vill förse en hemmabio med alla lyssningsnivåer uppstår frågan: Vilka högtalare är kompatibla och vilka behöver jag utöver min befintliga anläggning? Kanske vill du, som ägare till en befintlig Dolby Atmos-hemmabio, helt enkelt byta ut AV-receivern mot en DTS:X-kompatibel adapter? DTS använder en speciell motor för mappning och kommer därför att stödja alla högtalare oavsett lyssningsposition. Det innebär att befintliga 3D-installationer kan fortsätta att användas - oavsett om det är en Auro 3D- eller Dolby Atmos-installation.

dolby_atmos_deckenlautsprecher-300x225

Kompatibilitet nedåt

När ett nytt ljudformat introduceras uppstår en annan viktig fråga: hur kompatibelt är det med befintliga enheter och på vilket medium är det kodat / "lagrat"? För ett DTS:X-ljudspår på en Blu-ray-skiva gäller följande: Precis som Dolby Atmos är DTS:X helt bakåtkompatibelt och paketeras "inom" DTS-spåret. En kodare som inte är DTS:X-kompatibel kommer åt DTS-kärnan och spelar sedan upp exempelvis DTS-HD Master Audio. De flesta Blu-ray-spelare som har uppdaterats med en DTS X firmware-uppdatering bör vara kompatibla med DTS:X-kodat material.

onkyo_tx-rz810-removebg-preview
Onkyo TX-RZ810 7,2-kanals AV-nätverksreceiver

Slutsats

Med den kostnadsfria firmware-uppdateringen DTS:X är ljudspecialisten DTS den tredje i gruppen som erbjuder ett objektorienterat ljudformat. Med DTS:X Dialogue Control och DTS:X - Neural:X finns nu två användbara verktyg ombord. Vi ser fram emot de första testerna!

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har ni fortfarande några frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ringer upp dig kostnadsfritt kan du lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.