public-viewing-kneipe-fussball

visunext-guide

Projektor för offentlig visning av VM i fotboll

Publik visning i trädgården, puben och sportbaren - så här fungerar det!

Det är dags igen, VM är precis runt hörnet! Många fotbollsfans vill njuta av VM på storbildsskärm. Upptäck dagsljus- och laser-TV-projektorer samt projektordukar för en utmärkt publikvisning - oavsett om det är inomhus eller utomhus!

Vi förklarar vad du behöver för en offentlig visning av VM med en riktig 4K-stadieatmosfär!

Innehåll

Projektioner inomhus och utomhus: Hur många lumen behövs?

Ljusstyrkan hos en projektor är en av de viktigaste egenskaperna för offentliga visningar inomhus och utomhus. Ju ljusare projektorn kan projicera, desto lättare är det att se bilden på duken. Detta gäller särskilt för projektorer som används för att titta på fotboll tillsammans i dagsljus eller utomhus.

Men hur många lumen behöver en utomhusprojektor och hur påverkar detta bildkvaliteten? Ljusstyrkan hos projektorer anges i ANSI-lumen. För att möjliggöra en kontrastrik bild bör en projektor vara utrustad med minst 3 000 lumen. Fler lumen är särskilt fördelaktigt om du inte kan mörklägga ditt vardagsrum eller din hemmabio helt och hållet. För offentlig visning i dagsljus rekommenderar vi speciella dagsljusprojektorer med flera tusen ANSI-lumen. Även i dagsljus kan du följa fotbollsmatcherna på en ljus och kraftfull bild.

Om du vill njuta av matcherna i särskilt stort format bör du vara uppmärksam på projektorns angivna lumenvärden. Ju större projektionsyta, desto högre ANSI-lumenvärden bör projektorn ha. På så sätt kan du garantera en färgintensiv bild även vid offentlig visning på storbildsskärm!

Hur många lumen behöver en dagsljusprojektor för offentlig visning?

Ikonen för grundskolan

Inomhus: från ca 4 000 ANSI-lumen

sonne-nobubble

Utomhus: från ca 6 000 ANSI-lumen

Dagsljusprojektor för ljusa projektioner

Fotbollssändningar med mer kontrast: Vad du bör tänka på!

Om du vill titta på matcherna på terrassen eller i ett ljust rum bör du se till att din projektor stöder en projektion med hög kontrast. Kontrasten hos en projektion är skillnaden mellan den ljusaste och mörkaste pixeln. Ju större denna skillnad är, desto högre kontrast är den projicerade bilden. En bild med hög kontrast framstår som mer levande och spännande och bidrar därmed i hög grad till en lyckad visning för allmänheten.

För projektorer anges kontrastinformationen som ett kvotvärde, precis som för displayer, monitorer och TV-apparater.

Rätt kontrastvärde för projektorer för utomhusbruk

Särskilt när du projicerar utomhus är det därför viktigt att se till att den valda projektorn är utrustad med tillräcklig ljusstyrka.

Men vilken projektor är lämplig för utomhusbruk? För ett rum eller område som måste vara väl mörkt är ett kontrastvärde på ca 10 000:1 lämpligt.

Om en projektor ska användas för offentlig visning i trädgården eller på terrassen måste man se till att den har ett kontrastvärde på ca 50 000:1. På så sätt kan du njuta av projektioner med hög kontrast även utomhus!

Offentliga visningar i dagsljus: Hur man mörkar ordentligt!

För att uppnå en lätt igenkännbar projektionsbild i dagsljus bör rummet där du vill projicera vara väl mörkt. För en projektion med hög kontrast bör helst inget ljus komma in i rummet genom fönster eller dörrar. Eftersom detta inte alltid är möjligt kan en ljus dagsljusprojektor vara till hjälp.

Om du vill titta på fotbollsmatcherna på terrassen eller i trädgården bör du använda hjälpmedel som en paviljong eller ett tält. På så sätt kan platsen för projicering skyddas från ljus och mörkas.

Bildupplösning och sittplacering: Hur man uppnår optimalt bildförhållande

För att kunna se matcherna i bästa kvalitet bör du se till att din projektor kan visa en bra bildupplösning. Detta kan redan uppnås med en HD- eller Full HD-projektor.

För god bildskärpa är en WXGA-upplösning minimistandarden (1280 x 800 pixlar). För att njuta av den fulla bildkvaliteten rekommenderas en projektor med Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar) eller WUXGA-upplösning (1920 x 1200 pixlar).

Om du vill köpa en projektor som du kan använda inte bara för offentlig visning under VM, utan även för andra filmkvällar i din hemmabio, rekommenderar vi en projektor med knivskarp 4K-upplösning! På så sätt kan du njuta av VM-matcherna i den vanliga skärpan från en tv!

sittplatsavstånd

Tumregeln för det optimala sittplatsavståndet är: ju lägre bildupplösning, desto större bör sittplatsavståndet mellan tittaren och skärmen vara.

Tack vare den mycket höga bildupplösningen kan avståndet till sittplatserna för 4K-projektorer (3 840 x 2 160 ) minskas till en meter gånger dukbredden. Detta innebär att din bild förblir högkvalitativ och knivskarp även vid offentlig visning i ett litet utrymme!

4K-projektor för knivskarpa projektioner

Den bästa projektionstekniken för offentlig visning

Beroende på tillverkare och modell används olika projektionstekniker för projektorer. De mest kända teknikerna är DLP (Digital Light Processing) och LCD (Liquid Crystal Display).

Både DLP- och LCD-projektorer har sina styrkor och svagheter. När du väljer en lämplig projektor för ditt evenemang med offentlig visning är projektorns ljusintensitet särskilt viktig. Projektorer med LCD-teknik är jämförelsevis ljusare än DLP-projektorer. För att du ska kunna njuta av matcherna även utomhus bör detta särskilt beaktas. DLP-projektorer finns dock redan i det lägre prisklassen.

adobestock_204483591

Vill du veta mer om olika projektortekniker? I vår "Köpguide för projektorer" och "Jämförelse av projektor-teknik" får du reda på allt om jämförelsen mellan DLP- och LCD-projektorer!

De bästa projektor-funktionerna för offentlig visning

För att förenkla installationen och anpassningen av en projektor för offentlig visning finns det några användbara projektorfunktioner. Vi förklarar hur dessa funktioner förbättrar kvaliteten på dina projektioner!

Våra höjdpunkter från fotbollsprojektorn!

Projektorduk: Vilken duk ger bäst resultat?

Med en projektor kan du projicera på olika ytor - oavsett om det är en professionell projektorduk eller en vit vägg i vardagsrummet. För att få bästa möjliga bild för ditt evenemang med offentlig visning bör du definitivt välja en projektorduk. På så sätt kan du njuta av matcherna med god färgåtergivning och ännu bättre kontrast än på en enkel vägg, till exempel!

PPX3610TV_EU-A1P-global-001

Mobila dukar: optimalt för spontan visning för allmänheten

Mobila dukar är lätta att transportera och enkla att sätta upp. Detta gör dem idealiska för offentlig visning på olika platser - både inomhus och utomhus. Mobila dukar omfattar stativbundna dukar, ultramobila dukar och mobila ramspända dukar. 

Mobila dukar för spontan visning för allmänheten

Stationära dukar: Fast installation i hemmet eller sportbaren

Letar du efter en duk som du kan använda permanent för mångsidiga projektioner även efter VM? För en fast installation i en sportbar eller i din egen hemmabio är en stationär projektorduk ett bra val. Stationära dukar omfattar motordrivna dukar, takinfällda dukar och ramspända dukar.

Stationära dukar för stadionatmosfär i hemmabio eller sportbar

Vilken duk är lämplig för utomhusbruk?

Blås upp i stället för att montera: Den uppblåsbara utomhusduken från celexon är en riktig publikskärmshit under VM. Den är lätt och kan sättas upp och tas ner igen med få verktyg och liten ansträngning. Med en bildbredd på drygt 3 meter erbjuder celexons utomhusduk en stor projektionsyta så att alla åskådare kan följa matchen.

Utrustning för en perfekt utomhusvisning för allmänheten

celexon-inf200-aufblasbare-outdoor-leinwand-fuer-fussball-em-wm
celexon-inf200-aufblasbare-outdoor-leinwand-fuer-den-garten

Projektorhögtalare för en riktig arenastämning

En viktig atmosfärisk faktor under fotbollsmästerskap är bakgrundsljudet i arenan, måljublet och naturligtvis de spända kommentarerna från kommentatorerna. För att överföra atmosfären till åskådarna framför skärmen behövs bra projektorhögtalare. Du kan välja mellan passiva och aktiva högtalare.

Aktiva högtalare

Aktiva högtalare kräver ingen ytterligare förstärkning. De kan anslutas direkt till projektorn via ett 3,5-millimetersuttag. Men eftersom de kräver en extern strömförsörjning är placeringen begränsad på grund av strömkabelns längd.

Passiva högtalare

Passiva högtalare används tillsammans med en AV-mottagare eller en effektförstärkare. De lämpar sig därför främst för slutna rum och placeras och installeras i första hand som ett 5.1-surroundsystem. En fördel med passiva högtalare är att långa kabeldragningar är möjliga.

Letar du efter en bra projektorhögtalare? I vår guide för projektorhögtalare hittar du allt du behöver veta för att få en utmärkt ljudkvalitet!

Mer om projektorhögtalare med bra ljud

Ställ in och anslut projektorn på rätt sätt

Att ansluta en projektor på rätt sätt är inte svårt och kan i de flesta fall göras av en person. Det går dock snabbare och enklare om du ber en annan person om hjälp. Särskilt om du vill montera en projektor i taket i ett rum med hjälp av ett takfäste för projektor.

3 snabba tips: Sätt upp en projektor

usb-nobubble

1. Använd en HDMI-, Displayport- eller DVI-kabel för att överföra signalen.

Ikondukar

2. Rikta projektorn så parallellt som möjligt med skärmen.

projektionsabstand-distance-nobubble

3. Använd vår "Kalkylator för projiceringsområde" för att bestämma lämpligt projiceringsavstånd.

Om du inte har de bästa möjligheterna att lägga en kabel är det bäst att använda den trådlösa varianten. Det trådlösa setet celexon WHD30M - 4K Expert HDMI trådlöst set är idealiskt för detta. Med en tydlig bild erbjuder den en 4K-överföring på upp till 30 meter och överför WUXGA-signalen.

Lästips:

Du kan läsa om hur du ansluter en projektor i vår guide " Anslut en projektor på rätt sätt". I vår köpguide för projektor förklarar vi hur man placerar en projektor på rätt sätt.

Dessa tillbehör för offentlig visning kan också intressera dig:

Ytterligare intressanta artiklar om detta ämne

public-viewing-kneipe-fussball

WM projektor köpguide och tester

kachel_beamer

Köpguide för projektor

kachel_kabel_connectivity

Anslut strålkastare

kachel_beamer_anschlie__en

Köpguide för projektorhögtalare

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har du fortfarande öppna frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ska ringa upp dig kostnadsfritt, lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.