public-viewing-kneipe-fussball

guide för visunext

Projektor för offentlig visning av fotbolls-EM

Public viewing i ölträdgården, puben och sportbaren - så fungerar det!

Det är dags igen, Europamästerskapet står för dörren! Många fotbollsfans vill njuta avEM på en storbildsskärm och bjuda in sina vänner för att titta. Upptäck dagsljusprojektorer, laser-TV-projektorer och projektionsdukar för en enastående tittarupplevelse - oavsett om det är inomhus eller utomhus!

Vi förklarar vad du behöver för en offentlig visning av Europamästerskapet med en riktig 4K-stadionatmosfär!

Innehåll

Projektioner inomhus och utomhus: Hur många lumen behövs?

Ljusstyrkan hos en projektor är en av de viktigaste egenskaperna för offentliga visningsevenemang inomhus och utomhus. Ju ljusstarkare din projektor kan projicera, desto lättare är det att känna igen bilden på skärmen. Detta gäller i synnerhet projektorer som används för att titta på fotboll tillsammans i dagsljus eller utomhus.

Men hur många lumen behöver en projektor för utomhusbruk och hur påverkar det bildkvaliteten? Ljusstyrkan hos projektorer anges i ANSI-lumen. För att ge en kontrastrik bild bör en projektor vara utrustad med minst 3 000 lumen. Mer lumen är särskilt fördelaktigt om du inte kan mörklägga vardagsrummet eller hemmabion helt. För offentliga visningar i dagsljus rekommenderar vi speciella dagsljusprojektorer med flera tusen ANSI-lumen. På så sätt kan du titta på fotbollsmatcher med en ljusstark och kraftfull bild även i dagsljus.

Om du vill njuta av fotbolls-EM i ett särskilt stort format bör du vara uppmärksam på de angivna lumenvärdena för projektorn. Ju större projektionsyta, desto högre ANSI-lumenvärden bör projektorn ha. På så sätt kan du garantera en färgintensiv bild även när du tittar på en stor skärm!

Hur många lumen behöver en dagsljusprojektor för offentliga visningar?

Ikonen för grundskolan

Inomhus: från ca 4.000 ANSI-lumen

sonne-nobubble

Utomhus: från ca 6.000 ANSI-lumen

Dagsljusprojektor för ljusstarka projektioner

Fotbollssändningar med mer kontrast: Vad du bör tänka på!

Om du vill titta på EM-matcherna på terrassen eller i ett ljust rum bör du se till att din projektor har stöd för en högkontrastdisplay. Kontrasten i en projektion är skillnaden mellan den ljusaste pixeln och den mörkaste. Ju större denna skillnad är, desto högre kontrast har den projicerade bilden. En bild med hög kontrast verkar mer levande och spännande och bidrar därför avsevärt till en lyckad publikupplevelse.

När det gäller projektorer anges kontrastinformationen som ett kvotvärde, precis som för displayer, monitorer och TV-apparater.

Rätt kontrastvärde för utomhusprojektorer

Särskilt vid projicering utomhus bör du därför se till att den valda projektorn är utrustad med tillräckligt ljusflöde.

Men vilken projektor är lämplig för utomhusbruk? För ett rum eller område som måste vara ordentligt mörkt är ett kontrastvärde på ca 10 000:1 lämpligt.

Om projektorn ska användas för offentliga fotbollsvisningar i trädgården eller på terrassen, måste man se till att den har ett kontrastvärde på ca 50 000:1 eller mer. På så sätt kan du njuta av kontrastrika projektioner även utomhus!

Offentlig visning i dagsljus: hur man mörknar rummet ordentligt!

För att uppnå en tydlig projektionsbild i dagsljus bör rummet där du vill projicera vara väl mörkt. För en kontrastrik projektion ska helst inget ljus komma in i rummet genom fönster eller dörrar. Eftersom detta inte alltid är möjligt kan en ljusstark dagsljusprojektor vara till hjälp.

Om du vill titta på fotbollsmatcherna på terrassen eller i trädgården bör du använda hjälpmedel som en paviljong eller ett tält. På så sätt kan projektionsplatsen skyddas från ljus och mörkläggas.

Bildupplösning och sittavstånd: hur man uppnår optimala bildförhållanden

För att du ska kunna titta på fotbollsmatcher i bästa kvalitet bör du se till att din projektor kan visa en bra bildupplösning. Detta kan redan uppnås med en Full HD-projektor eller, men en WXGA-upplösning (1280 x 800 pixlar) är minimistandarden för bra bildskärpa . En projektor med 4K-upplösning (3840 x 2160 pixlar) rekommenderas för att du ska kunna njuta av bildens fulla kvalitet.

sitzabstand-grafik

Tumregeln för det optimala sittavståndet är: Ju lägre bildupplösning, desto större bör sittavståndet mellan tittaren och skärmen vara. Med 4K-projektorer (3 840 x 2 160 px)kan sittavståndet tack vare den mycket höga bildupplösningen minskas till 1 gång skärmbredden. Detta innebär att din bild förblir högkvalitativ och knivskarp, även för offentlig visning i ett litet utrymme!

4K-projektor för knivskarpa projektioner

Den bästa projektionstekniken för offentlig visning

Beroende på tillverkare och modell används olika projektionstekniker för projektorer. De mest kända teknikerna är DLP (Digital Light Processing) och LCD (Liquid Crystal Display). När du väljer en lämplig projektor för ditt offentliga visningsevent ärprojektorns ljusintensitet särskilt viktig. Projektorer med LCD-teknik är jämförelsevis ljusstarkare än DLP-projektorer. För att du ska kunnanjuta avfotbolls-EM-matcherna utomhus bör du vara särskilt uppmärksam på detta. I det lägre prissegmentet finns dock redan DLP-projektorer med en högupplöst 4K-skärm.

adobestock_204483591

Vill du veta mer om de olika projektorteknikerna? I vår " Köpguide för projektorer" och "Jämförelse av projektorteknik" får du reda på allt om jämförelsen mellan DLP- och LCD-projektorer!

De bästa projektorfunktionerna för allmän visning

För att förenkla installation och justering av en projektor för offentlig visning finns det några användbara projektorfunktioner. Vi förklarar hur dessa funktioner förbättrar kvaliteten på dina projektioner!

Projektorduk för EM: Vilken duk ger bäst resultat?

Med en projektor kan du projicera på olika ytor - oavsett om det är en professionell projektorduk eller en vit vägg i vardagsrummet. För att uppnå bästa möjliga bild för ditt offentliga visningsevenemang bör du definitivt välja en projektionsduk . På så sätt kan du njuta av EM-matcherna med bra färgåtergivning och ännu bättre kontrast än på en enkel vägg, till exempel!

heimkino-fussball-projektion

Mobila skärmar: perfekt för spontana visningar för allmänheten

Mobila skärmar är lätta att transportera och enkla att sätta upp. Det gör dem idealiska för offentliga visningar på olika platser - både inomhus och utomhus. Mobila skärmarinkluderar stativskärmar, ultramobila skärmar och mobila ramskärmar.

Mobila skärmar för spontana offentliga visningsevenemang

Stationära skärmar: Fast installation i hemmabio eller sportbar

Letar du efter en skärm som du kan använda permanent för mångsidiga projektioner även efter fotbolls-EM? För en permanent installation i en sportbar eller i din egen hemmabio är en stationär skärm idealisk. Stationära skärmar inkluderar motoriserade skärmar, takskärmar och ramskärmar.

Stationära skärmar för stadionatmosfär i hemmabion eller sportbaren

Vilken skärm är lämplig för utomhusbruk?

Blås upp istället för att montera: Den uppblåsbara utomhusskärmen från celexon är en riktig projektorskärmshit för fotbolls-EM. Den är lätt och kan monteras och demonteras med få verktyg och liten ansträngning. Med en bildbredd på över 3 meter erbjuder celexons utomhusduk en stor projektionsyta så att alla åskådare kan följa matchen i fotbolls-EM.

Projektorhögtalare för en riktig stadionatmosfär

En viktig atmosfärisk faktor under fotbollsmatcher är bakgrundsljudet på arenan, målfirandet och naturligtvis de spännande kommentarerna från matchkommentatorerna. Bra projektorhögtalare behövs för att överföra atmosfären till åskådarna framför skärmen. Du kan välja mellan passiva och aktiva högtalare.

Aktiva högtalare

Aktiva högtalare kräver ingen extra förstärkning. De kan anslutas direkt till projektorn via ett 3,5 millimeters uttag. Men eftersom de kräver en extern strömförsörjning är deras placering begränsad på grund av strömkabelns längd.

Passiv högtalare

Passiva högtalare används tillsammans med en AV-mottagare eller en effektförstärkare. De lämpar sig därför främst för slutna rum och placeras och installeras oftast som ett 5.1-surroundsystem. En fördel med passiva högtalare är att det går att dra långa kablar.

Letar du efter en bra projektorhögtalare? Ta reda på allt du behöver veta för utmärkt ljudkvalitet i vår guide till projektorhögtalare!

Mer om projektorhögtalare med bra ljudkvalitet

Installera och anslut projektorn korrekt

3 snabba tips: Installera en projektor

usb-nobubble

1. Använd en HDMI-, Displayport- eller DVI-kabel för signalöverföring.

Ikondukar

2. Rikta in projektorn så parallellt som möjligt med skärmen.

projektionsabstand-distance-nobubble

3. Använd vår "Projection area calculator" för att bestämma lämpligt projektionsavstånd.

Om du inte har det bästa alternativet att lägga en kabel är det bäst att använda den trådlösa versionen. Celexon WHD30M - 4K Expert HDMI trådlös uppsättning är idealisk för detta. Den erbjuder en 4K-överföring på upp till 30 meter med fri sikt och överför WUXGA-signalen.

Du kan läsa mer om hur du ansluter en projektor i vår guide "Ansluta en projektor på rätt sätt". I vår köpguide för projektorer förklarar vi hur du placerar en projektor på rätt sätt.

din personliga kontakt

Har ni fortfarande några frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande!