Att ansluta en projektor

Här hittar du förklaringar för hur en projektors olika anslutningar fungerar och hur du ansluter en källa till projektorn. Anslutningsmöjligheterna varierar stort mellan olika modeller, så det är viktigt att veta vilka anslutningar just din projektor har och vilka kablar du måste använda. Bilden nedan visar vilka anslutningar som hör till vad, och vilka funktioner de olika anslutningarna har. Länger ner hittar du även hur man går tillväga för att ansluta en Macbook till en projektor. Vi hoppas att denna information är till hjälp och att den gör det enklare att njuta fullt ut av din projektor.

Att ansluta en projektor

Analog Video

Analog video och datorgränssnitt har använts flitigt under många år. Idag ger de dock en mindre bra bildkvalitet jämfört med de digitala anslutningsmöjligheterna. Detta på grund av de har en lägra datahastighet. Dock är det fortfarande många källor som DVD-spelare och videospelare som använder sig av analoga anslutningar.

RCA Video

RCA Video

Även kallad RCA komposit video och är i regel omsluten av gul plast. Eftersom överföringen endast sker över en kanal bygger bildkvaliteten på en låg nivå.

S-Video

S-Video

Är även känd som S-VHS. Till skillnad från RCA Video arbetar denna kontakt med två kanaler, ljusstyrka och färg. Detta gör att kvaliteten blir lite bättre än med en RVA Video kontakt, dock har den sina begränsningar. S-Video är mer mottaglig för att plocka upp störningar vilket kan leda till bildbrus.

VGA

VGA

VGA är en analog 15-polig videoöverföringskontakt. Denna kallas också för D-sub 15 och är vanlig för bärbara datorer samt stationära datorer vid inkoppling av externa skärmar. Jämfört med andra analoga portar erbjuder VGA en god bildkvalitet. Kontakten förekommer som både in och ut (hona och hane) och kan användas med en YUV-adapter.

VGA ut

VGA ut

Signalen gör en looping via VGA ingången genom projektorn och möjliggör att man exempelvis kan koppla en externbildskärm till enheten. Tack vare detta kan man övervaka innehållet som visas på projektorn.

YUV

YUV

Anslutningen YUV och YCbCr, YPbPr eller komponentanslutning är en analog videokontakt med tre kanaler, en ljusstyrka och två färgkanaler. Kvaliteten är den bästa analoga videoanslutningen.

Digital Video

För närvarande erbjuder digitalanslutning den bästa kvaliteten i bildöverföring, eftersom de arbetar under analoga linjer med betydligt fler överföringskanaler. Digitalanslutning är en förutsättning speciellt för HD-material.

HDMI

HDMI

HDMI är en digitalanslutning för överföring av bild och ljud och är en nödvändighet för high-definition bildkvalitet, HDTV. HDMI 1,4 är lämplig efterom den klarar av överföring av 3D-innehåll i full HD.

DVI

DVI

-D

Detta är en digitalanslutning för bildöverföring. Längden är begränsad till ca 15 meter. Via en adapter kan man koppla den till en HDMI.

-I

Digital och analoganslutning för bildöverföring. Längden är begränsad till ca 15 meter. Via en adapter kan man koppla den till en HDMI.

-A

Analoganslutning för bildöverföring.
Displayport

DisplayPort

Den digitala anslutningen DisplayPort kan jämföras med en HDMI-anslutning. Den kan föra över bild- och ljudinnehåll digitalt. Till skillnad från HDMI är DisplayPort royalty free. Från och med standard 1.3 kan föra över innehåll i upp till 5K-kvalitet. 1.4 standard kan föra över HDR10 och rec. 2020, vilket är viktigt för 4K-projektorer och 4K-TV i hemmabio. Ytterligare en fördel med DisplayPort är att anslutningen har ett skydd som gör att den skyddas från att kabeln dras ut ur anslutningen oavsiktligt.

USB-C

USB-C

USB-C anslutningen, som också kallas thunderbolt 3, finns hos fler och fler enheter som standardanslutning. Anslutningen kombinerar innehåll, ström och bildöverföring i en anslutning. Anslutningen har en genomströmning på upp till 10 GBs. Det gör den betydligt snabbare än de tidigare USB 3.0 anslutningar. Detta innebär att USB-C inom några år kan komma att ersätta också HDMI helt och hållet.

Styrning

Styrportar används för signalöverföring av styrsignaler. De används främst i fasta installationer då inte räckvidden för fjärrkontrollen är tillräcklig.

RS-232

RS-232

Denna port gör det möjligt att styra enheten så som stänga av och sätta på. Vid första anblicken kan kontakten se ut som en D-sub/VDG port. RS232 finns även som rund kontakt och kallas då RS232C.

USB-B

USB-B

Denna kontakt används främst för överföring av styrdata. Detta gör att du exempelvis kan styra presentationer via projektorns fjärrkontroll. Signalen loopas genom projektorn till datorn.

LAN

LAN

LAN-anslutning är vanlig för överföring av styrdatat och allt oftare ersätter denna RS232 och RS232C gränssnittet. För vissa enheter erbjuder den även möjligheten att överföra data, dock med en sämre kvalitet än vad HDMI-, DVI- eller VGA-anslutning erbjuder.

Ljud

Ljudingångar erbjuder möjligheten att leda ljudet från den externa enheten in i projektorn för att kunna använda de inbyggda högtalarna. Ljudanslutningarna finns i de flesta fall i analog form. Vill du koppla externa högtalare till din projektor är den smidigaste vägen att gå direkt från källan till de externa högtalarna.

3,5 mm jack IN

3,5 mm jack IN

3,5 mm jack erbjuder möjligheten att skicka ljud från en extern källa till de inbyggda högtalarna. Denna port kallas även mini-jack eller mini-tele.

3,5 mm jack OUT

3,5 mm jack OUT

Denna utgång erbjuder möjligheten för en ljudsignal att passera genom enheten via en 3,5 mm jack och ut till externa högtalare.

RCA Stereo

RCA Stereo

Med denna kontakt kan man skicka en ljudsignal från en extern källa till projektorns inbyggda högtalare. Fördelen med RCA är att man kan dra kabeln längre än vad man kan göra med 3,5 mm Jack. Standard för denna kontakt är att röd är för höger och vit är för vänster högtalare.

Dataöverföring

USB typ A porten är det vanligaste sättet att spela upp media innehåll trådlöst via projektorn. Det bör noteras att förmågan att spela upp olika format varierar mycket mellan projektorer.

USB-A

USB-A

USB typ A kontakten är i regel extern lagringsmedia som USB-minnen. Dessa används ofta för att spela upp media innehåll via projektorn, dock klarar projektorer i de flesta fall endast att spela upp bildfiler i JPEG-format. Vissa enheter klarar dock också av att spela upp videofiler och Microsoft Office-format, kvaliteten kan då vara något sämre än med exempelvis HDMI-anslutning.

 

 

Trådlöst

Förutom överföring av videosignaler via kabel används alltmer trådlös dataöverföring. I de flesta fall används en trådlös WiFi-anslutning. För detta krävs en mottagare i projektorn kopplad till en trådlös sändare, exempelvis en bärbara datorn, som den externa enheten riktar sig till. Det bör dock noteras att den trådlösa kopplingen ofta inte uppnår samma styrka som med exempelvis en HDMI-kabel, då denna går via det vanliga Internet.

WLAN

WLAN

WiFi kan trådlöst överföra bilder, text och presentationer. Överföring av rörliga bilder fungerar tyvärr endast delvis eller inte alls, på grund av den begränsning den trådlösa anslutningen medföljer. Undantag finns i speciella hemmabioutrustning med utrustning lämpad för just detta. Med vissa projektorer är detta dock även möjligt via program från Apple-enheter såsom iPhone och iPad.

Miracast (Screenshare)

Utöver Wi-Fi är också Miracast, som också kallas Screenshare eller Screen Mirroring, viktig för trådlös överföring. Denna teknologi ger möjlighet till en punk-till-punkt anslutning från en miracast-kompatibel smartphone eller surfplatta. Miracast finns som standard hos Android (version 4.2 eller högre) samt Windows (version 8.1 eller högre). Anslutningen kan, till skillnad från Wi-Fi, föra över en 1080p signal med bra bildkvalitet. Miracast är därför att föredra när man vill strömma film från en smartphone eller surfplatta. Miracast finns antingen integrerat i projektorn eller i en separat mottagare (t.ex. en HDMI dongel).

 

 


Projektor och MAC anslutningar (Mini Displayport)

En speciell funktion som Apple använder är redan känd för de flesta när det kommer till att koppla en bildskärm från Mac till en projektor. För att göra detta krävs det en adapter.

 

Projektor och MAC anslutningar (Mini Displayport)

Mini Displayport

Mini Displayporten är främst använd av Apple. Denna kontakt fungerar på en digital basis, men den är också kapabel att överföra analoga signaler.

För att man ska kunna använda en mini displayport behöver man en lämplig adapter. Detta ger en möjlighet att anpassa sig till DVI, VGA och vanlig HDMI.

Eftersom DVI-anslutning är vanlig i projektorer kan det vara lämpligt att använda en DVI till HDMI-adapter för att ansluta till projektorn.

HDMI

Digital anslutning för överföring av bild och ljud. Denna kontakt är nödvändig för high-definition bildkvalitet, HDTV. Den är lämplig eftersom HDMI 1,4, High Speed, klarar av överföring av 3D-innehåll i full HD-upplösning.

 


Projektor och MAC anslutningar (USB-C)

MacBooks (2015) och MacBook Pros från och med den 16de generationen har en USB-C anslutning. De har varken en mini displayport (thunderbolt) eller en HDMI-anslutning. För att ansluta en sån dator till en projektor krävs en adapter.

 

Projektor och MAC anslutningar (USB-C)

USB-C

USB-C till HDMI-adapter / USB till VGA-adapter

Detta gäller då en USB-C till HDMI-adapter (USB-C-Digital-AV-Multiport-Adapter) eller en USB till VGA-adapter (USB-C VGA Multiport Adapter), som sedan kan anslutas med en HDMI-kabel eller en VGA-kabel. 16nde generationen MacBook Pro möjliggör användning av två utgångsenheter (projektor och display) samtidigt. Då skulle man också behöva två USB-C adapters.

Optional: HDMI till HDMI-kablar

HDMI

Digital anslutning för överföring av bild och ljud. Denna kontakt är nödvändig för high-definition bildkvalitet, HDTV. Den är lämplig eftersom HDMI 1,4, High Speed, klarar av överföring av 3D-innehåll i full HD-upplösning.

 


Vilken upplösning störds av vilken källa?

Med följande diagram vill vi klargöra vilken upplösning som stöds av video/PC-anslutningar. Beroende på vilka portar du har på din projektor ska du kunna avgöra, med hjälp av detta diagram, vilken kontakt du ska använda för att uppnå bästa upplösning.

 

resolutie

 

Barco ClickShare