I vår guide hittar du allt du behöver veta för att snabbt installera en projektor. Installera din hemmabio-, presentations- eller skolprojektor i bara 5 steg. Snabbt och enkelt!
Beräkna projektionsavståndet korrekt
Linsen på en projektor är avgörande för positionering och justering av bildstorleken eftersom den påverkar projektionsavståndet. De flesta projektorer har en fast lins som kräver ett visst avstånd från skärmen. De flesta projektorer med fast lins har dockett flexibelt projektionsförhållande som gör det möjligt att ändra avståndet mellan projektorn och skärmen.
Så här beräknar du projektionsavståndet själv
Projektionsförhållandet kan användas för att bestämma avstånd och bildbredd. Förhållandet anger på vilket avstånd projektorn måste ställas in för att få en 1 m bred projektion.
Om man antar att optiken i en projektor har ett projektionsförhållande på 1,5 - 1,66:1, behövs ett avstånd på 1 ,5 - 1,66 m för 1 m bildbredd.
För att uppnå en bildbredd på 2 m beräknar vi 2 × 1,66 = 3,32. Detta värde motsvarar det största avståndet till väggen i meter. Sedan räknar vi ut 2 × 1,5 = 3. Detta värde motsvarar det minsta avståndet mellan projektorn och duken. Vi kan alltså variera projektorns avstånd mellan 3 och 3,32 meter för att få en bildbredd på 2 meter.
Installera projektionsduk
Eftersom en projektorduk tar mest plats rekommenderar vi att du installerar den först. Det är bäst att ta hjälp för att installera den på önskad plats utan problem. Installationen av en projektor kan å andra sidan göras på egen hand.
Installera projektor
Inriktningen av strålkastaren är starkt beroende av optiken och den projektionsteknik som används. En projektor måste därför alltid riktas in individuellt, särskilt om den ska hängas upp i taket. Det så kallade offset-värdet spelar här en central roll. Det anger den procentuella vertikala förskjutningen av den projicerade ljuskäglan från bildens mittpunkt.
Till exempel innebär ett offsetvärde på 50 procent att en projektor måste vara i linje med skärmens nedre kant för en rak projektion.
Ett offsetvärde på 0 procent innebär att projektorn är i nivå med mitten av skärmen, vilket vanligtvis är fallet med projektorer med bra linsförskjutning. Vid takmontering måste denna offset speglas vertikalt nedåt på motsvarande sätt, särskilt om projektorn ska hängas där.
För att själv bestämma offset
Placera projektorn på golvet på det avstånd från väggen som krävs för önskad bildstorlek. Mät nu avståndet från golvet till bildens nederkant med en tumstock. Du har redan bestämt den vertikala förskjutningen. Om du använder en projektor med bra lens shift-egenskaper är förskjutningen irrelevant. Linsförskjutningen kompenserar för en stor del av bildhöjden.
Montering av projektorn Takmontering
För höga takhöjder rekommenderar vi höj- och sänkbara takfästen för projektorer. Med dessa takfästen kan du flexibelt justera det vertikala avståndet till taket.
Med en vanlig takhöjd på ca 2,4 meter och en bildstart (övre kant) på ca 2,2 meters höjd kan ett styvt takfäste med ett avstånd på 15 cm även användas för en LCD-projektor. En DLP-projektor kan hängas lite högre eller skärmen lite lägre.
Ha ett eller två vattenpass till hands för att justera projektorn. På så sätt kan du bestämma och optimalt justera lutningen framåt och åt sidan samtidigt.
Rikta in och justera bilden
Så snart projektorn är monterad i taket kan den anslutas. Förutom den medföljande strömkabeln behöver du kablar för bild- och ljudöverföring från en uppspelningsenhet, t.ex. en Blu-ray-spelare eller en bärbar dator. Vanligtvis används en HDMI-kabel för detta ändamål. Om du är osäker på vilka anslutningar du vill använda kan vår köpguide om anslutning av en projektor hjälpa dig.
Vertikal och horisontell l insförskjutning kan bara kombineras i begränsad omfattning. När du använder horisontell och vertikal linsförskjutning samtidigt begränsar båda varandra och de maximala värdena kan inte uppnås. När man försöker ställa in de maximala värdena följer objektivet därför formen av en stoppskylt snarare än en rektangel.
Värdet för linsförskjutningen anges alltidfrån linsens mittpunkt. Detta innebär att med en vertikal linsförskjutning på t.ex. +/-50% kan bilden förskjutas uppåt eller nedåt med 50% av bildhöjden från bildens mittpunkt. Detsamma gäller för den horisontella linsförskjutningen.
Det finns flera sätt att justera keystone-korrigeringen. Den klassiska metoden är att trycka på en knapp på projektorns yta. Lite bekvämare är justeringen med fjärrkontroll.
Färg- och bildkalibrering
Beamers har vanligtvis en setup-meny för olika färg- och bildinställningar. Även om menyerna skiljer sig visuellt från tillverkare till tillverkare, erbjuder de i princip liknande eller jämförbara inställningar.
Klassiska färginställningar för hemmabio är t.ex. "Cinema". För företagsprojektorer som används i konferens- eller mötesrum rekommenderar vi färginställningen "Presentation" eller en jämförbar inställning. Detta minskar färgåtergivningen men ger hög ljusstyrka. Optimal för ljusa rum.
Undvik å andra sidan bildinställningen "Bright". Här får du maximal ljusstyrka, men på bekostnad av bildkvaliteten. Om du vill kalibrera själv kommer du inte upp i samma nivå som med en professionell kalibrering, men du kan förbättra bilden. Använd testbilder för detta ändamål. Du kan hitta en lämplig leverantör via Google-sökning.
Färgkalibrering av hög kvalitet
Utöver standardinställningarna erbjuder vissa beamers inställningar för färghantering. Beroende på modell finns kalibreringsmenyer enligt ISF-standarden (Imaging Science Foundation) eller ISF ccc-standarden tillgängliga. Med dessa kan du spara färgprofiler efter att projektorn har kalibrerats av ett certifierat organ. Jämfört med det konventionella läget ger en kalibrerad projektor dig en betydligt bättre bildkvalitet.
Vilket är bäst: standard- eller eco-läget?
Lampans inställning påverkar bildkvaliteten. I de flesta fall kan du välja mellan normal- och ekoläge. I normalläget uppnås full ljusstyrka. För ljusa rum är detta läge därför ett måste. Om det är möjligt att mörklägga rummet är Eco-läget ett bra alternativ. Ljusflödet reduceras och bilden framstår som något mörkare. Detta har en positiv effekt på bildkontrasten och förlänger projektorlampans livslängd.
Styrning av projektorn: via fjärrkontroll, AirPlay, Miracast, app eller Alexa
Detta kanske också intresserar dig:
Våra rekommendationer för visunext: