I vår guide får du veta allt om en snabb projektorinstallation. Installera din hemmabio-, presentations- eller skolprojektor i bara 5 steg. Snabbt och enkelt!
Beräkna projektionsavståndet korrekt
Objektivet på en projektor är en avgörande faktor för positionering och justering av bildstorleken. Den påverkar projektionsavståndet. De flesta projektorer har en fast lins som kräver ett visst avstånd från projektionsytan. Dessa erbjuder mer eller mindre flexibilitet beroende på linsstyrkan.
Om du vill beräkna projektionsavståndet själv
Avstånd och bildbredd kan bestämmas utifrån projektionsförhållandet . Förhållandet talar om hur långt projektorn måste stå för en projektion med en meters bredd.
Låt oss anta att projektorns optik har ett projektionsförhållande på 1,5 - 1,66:1. Det betyder att vi behöver ett avstånd på 1,5 - 1,66 m för 1 m bildbredd.
Om vi vill uppnå en bildbredd på 2 m beräknar vi 2 × 1,66 = 3,32. Detta värde motsvarar det längsta avståndet till väggen i meter. Sedan beräknar vi 2 × 1,5 = 3. Detta värde motsvarar projektorns minsta avstånd till skärmen. Vi kan alltså variera projektorns avstånd mellan 3 och 3,32 meter för att uppnå en bildbredd på 2 meter.
- Projektorer finns med både variabel och standardoptik.
- Variabel optik är dyrare, men mycket lättare att installera.
- Du kan beräkna det idealiska avståndet till skärmen med hjälp av vår projektionsyteskalkylator eller helt enkelt räkna ut det själv.
Projektorer med flexibel optik
Installation av projektorduk
Eftersom en projektorskärm tar mest plats rekommenderar vi att du installerar den först. Det är bäst att ta hjälp för att installera den på önskad plats utan problem. Installationen av en projektor kan däremot göras på egen hand.
Fäst duken
Installera projektorn
Projektorns inriktning beror i hög grad på den optik och projektionsteknik som används. En projektor måste därför alltid justeras individuellt. Det så kallade offsetvärdet spelar här en central roll. Det anger den procentuella vertikala förskjutningen av den projicerade ljuskonen från bildens centrum.
Ett förskjutningsvärde på 50 procent innebär till exempel att en projektor måste vara riktad mot skärmens nedre kant för en rak projektion.
Med ett förskjutningsvärde på 0 procentär projektorn på samma höjd som skärmens mitt, vilket vanligtvis är fallet med projektorer med bra linsförskjutning. Vid takmontering måste denna förskjutning speglas vertikalt nedåt i enlighet med detta.
För att själv bestämma förskjutningen
- För optimal bildjustering bör projektorn nå rumstemperatur innan den installeras
- Kontrollera projektorns förskjutning före installation
- För projektorer med en bra vertikal linsförskjutning är förskjutningen inte viktig
Montering av projektor takfäste
För höga tak rekommenderar vi höjdjusterbara takfästen för projektorer. Med dessa takfästen kan du flexibelt justera det vertikala avståndet till taket.


Med en konventionell takhöjd på ca 2,4 meter och en bildstart (övre kant) på en höjd av ca 2,2 meter kan du dock också använda ett styvt takfäste med ett avstånd på 15 cm för en LCD-projektor. En DLP-projektor kan hänga lite högre eller duken lite lägre.
Höjdpunkter för projektortakfästen
- När du väljer takfäste ska du se till att projektorn installeras parallellt med den övre kanten av den synliga skärmytan
- Välj ett styvt eller höjdjusterbart takfäste beroende på rummets höjd
- När du väljer fästet, se till att det har tillräcklig bärförmåga
- Använd ett vattenpass för exakt justering av projektorn
Rikta och justera bilden
Så snart projektorn är monterad i taket kan du också ansluta den. Förutom en strömkabel som ingår i leveransen behöver du kablar för ljud- och bildöverföring från en uppspelningsenhet, t.ex. en Blu-ray-spelare eller en bärbar dator. Klassiskt sett används en HDMI-kabel för detta ändamål. Om du inte är säker på vilka anslutningar du vill använda hjälper vår köpguide för anslutning av en projektor dig.
Ställ in lens shift
Beroende på version kan du med hjälp av lensshift-funktionen flytta hela objektivet i projektorn. Medan en projektor utan lens shift alltid måste vara exakt anpassad till duken, kan en enhet med lens shift placeras mycket mer flexibelt. Lens shift justeras manuellt för hand eller motoriseras via fjärrkontrollen.
Styrkan på lens shiften varierar från projektor till projektor. Ett allmänt uttalande kan dock göras: I genomsnitt är lens shiften hos LCD-projektorer starkare än hos DLP-projektorer.
De vertikala och horisontella linsförskjutningarna kan endast kombineras i begränsad utsträckning. Inga maximala värden bör ställas in här. För rent optiskt ska förskjutningen inte ses som en cirkel, utan som en stoppskylt med snedställda kanter. Om en maximal vertikal förskjutning ställs in tillsammans med en horisontell förskjutning, angriper den horisontella förskjutningen det maximala värdet för den vertikala förskjutningen och förskjuter den.


Värdet för linsförskjutning anges alltid från objektivets centrum. Detta innebär att med en vertikal objektivförskjutning på t.ex. +/-50 % kan bilden förskjutas uppåt eller nedåt med 50 % av bildhöjden från bildens mittpunkt. Detta är likadant för den horisontella objektivförskjutningen.
- Linsförskjutning förenklar avsevärt inriktningen av en projektor
- Det finns en vertikal och en horisontell linsförskjutning för flexibel förskjutning av optiken
- Drift är elektronisk eller manuell, beroende på modell
Projektorer med stark linsförskjutning
Projektorer med liten linsförskjutning
Det finns flera sätt att justera keystone-korrigeringen. Det klassiska sättet är att trycka på en knapp på projektorns yta. Lite bekvämare kan det oftast göras med hjälp av en fjärrkontroll.
- Korrigeringen av keystone varierar från enhet till enhet
- Det finns en vertikal och en horisontell keystone-korrigering.
- Korrigeringen görs manuellt eller via fjärrkontrollen
Projektorer med vertikal och horisontell keystone-korrigering
Färg- och bildkalibrering
Projektorer har vanligtvis en inställningsmeny för olika färg- och bildjusteringar. Menyerna skiljer sig åt från tillverkare till tillverkare, men de erbjuder i princip liknande eller jämförbara inställningar.

De klassiska färginställningarna för hemmabio är till exempel "Cinema". För företagsprojektorer som används i konferens- eller mötesrum rekommenderar vi färginställningen "Presentation" eller en jämförbar inställning. Detta minskar färgtrogenheten, men ger ett högt ljusflöde. Optimal för ljusa rum.
Du bör dock undvika bildinställningen "Bright". Du uppnår maximal ljusstyrka, men på bekostnad av bildkvaliteten. Om du vill kalibrera själv når detta inte upp till nivån för en professionell kalibrering, men det kan förbättra bilden. Använd testbilder för detta ändamål. Använd Google-sökning för att hitta en lämplig leverantör.
Högkvalitativ färgkalibrering
- Det räcker med förinställda färgprofiler i projektorns meny för att få en bra färg- och bildmatchning
- ISF ccc-menyerna möjliggör kalibrering enligt ISF-standarden
- Testbilder hjälper till att finjustera kalibreringen
Vilket är bäst: standard- eller ekoläge?
Lampinställningen påverkar bildkvaliteten. För detta har du vanligtvis möjlighet att välja mellan normalläge och ekoläge. I normalläge uppnås full ljusstyrka. För ljusa rum är detta läge därför ett måste. Om rummet kan mörkläggas är Eco-läget ett bra alternativ. Ljusstyrkan minskas och bilden ser något mörkare ut. Detta har en positiv effekt på bildkontrasten och förlänger projektorlampans livslängd.

- I normalläge för ljusa rum uppnås projektorns fulla ljusstyrka
- Eco-läge förlänger lampans livslängd
- En projektor är betydligt tystare i Eco-läge
Styrning av projektorn: via fjärrkontroll, AirPlay, Miracast, app eller Alexa


- Universella fjärrkontroller kan programmeras för projektorer
- Apple AirPlay är en särskilt populär lösning för att ansluta iOS-enheter till en projektor
- Projektorer med WLAN kan ofta styras via en app