visunexts köpguide för projektorer
DLP eller LCD, WUXGA eller full HD, lumen, kontrastförhållande, lens shift - i ett hav av projektorer är det svårt att veta vad man behöver. Vi har samlat den viktigaste informationen och den nyaste teknologin från 2022 inför ert projektorköp.

1. Användningsområde - i vilket syfte vill jag använda projektorn?
I första hand behöver du veta vad du vill använda projektorn till. Efter användningsområde finns det olika kriterier för vad man bör tänka på när man köper en projektor. Huvudsaklingen skiljer sig projektorer för hemmabio eller kontor.

Projektor för hemmabio eller vardagsrummet

För privat hemmabio rekommenderar vi en projektor med 16:9 upplösning eftersom att de flesa filmer är i detta format. Full HD projektorer (1920x1080 pixlar) har den här upplösningen som har blivit standard för hemmabio. För att vara beredd för den höguplösta framtiden är 4K projektorn (3840x2160 pixlar) det rätta valet så länge budgeten tillåter det. Högkvalitativa Full HD projektorer med 4K-Echancement teknologi kan även visa 4K innehåll, detta genom att förskjuta pixlarna på 1080p panelerna så dessa även kan återge högre upplösning.
En bra hemmabio kan idag visa 3D innehåll. En riktig bra projektor erbjuder en ytterligare viktig funktion: Motion Interpolation. Den ser till att rörliga, snabba bilder, behåller sin skärpa. För att färger och mönster ska återges på ett optimalt sätt behövs en kontrast på minst 10 000:1.
Vilken ljusstyrka projektorn behöver beror på hur ljust det är i omgivningen. Om man har möjligheten att mörklägga helt räcker en ljusstyrka på 1500 lumen. Om omgivningen är ljus behöver projektorn ha en ljusstyrka på minst 3000.
För att föra över högupplöst innehåll utan förlust av bildkvalitet behöver projektorn en HDMI-anslutning eller en DVI-anslutning med HDCP.
Speciellt för hemmabio är ljudnivån på projektorn viktig. Den som vill njuta av filmer i lugn och ro bör kolla på en projektor under 30 dB. I ett vardagsrum är ljudnivån mindre betydande då ljusstyrkan är det viktigaste.
Ett bra ljudsystem gör hemmabion perfekt. Vissa projektorer har inbyggda högtalare, dessa räcker tyvärr inte för hemmabiokänlsan. Därför rekommenderar vi användning av AV-mottagare med Dolby Digital eller DTS-sound.

Full HD eller 4K upplösning, DLP eller LCD (HDCP kompatibel), 3D, kontrastförhållande på minst 10 000:1, ljudnivå < 30dB, Doby Digital eller DTS-sound.

Projektorer för företag och presentationer

I princip skiljer vi projektorer som ska installeras i taket och mobila projektorer när det kommer till företagsprojektorer.
För takmontering bör projekorn ha monteringshål. Dessutom underlättar det om projektorn har keystone-korrigering för att rätta till bilden efter placering.
Mobila projektorer bör inte väga mer än 3 kg för enkel transportering. I optimalfall har projektorn även inbyggda högtalare för att enkelt överrallt kunna hålla presentationer. I de fallen ljudet inte räcker kan man enkelt ansluta en högtalare via Bluetooth eller 3.5 mm ljudutgång med t.ex. en laptop.
För att presentera utan datorn underlättar det om projektorn har ett SD-kort eller USB-anslutning. (OBS, alla USB-anslutningar kan inte spela upp t.ex. PowerPoint-presentationer) För en ännu högre flexibilitet är det bra om projektorn har en Wi-Fi funktion.
Om du har en smartphone eller surfplatta är en projektor med MHL praktiskt. På det sättet kan du enkelt ansluta projektorn och din smartphone eller surfplatta.
Eftersom att de flesta företagsprojektorer installeras i rum med mycket ljus är en ljusstyrka på minst 3000 lumen viktigt för framställning av bilder och kontraster. I dagsljus räcker en kontrast på 3000:1.
För en bra framställning av grafik och text bör upplösningen vara minst WXGA (1280 x 800 pixlar) WXGA är populärt bland kunder som har en laptop med bredare bilskärm. Full HD (1920 x 1080 pixlar) eller WUXGA (1920 x 1200) upplösning är ett ännu bättre val för en högklassig framställning av bilder och grafik. Dessutom finns det mer plats för innehåll i t.ex. excel-tabeller.

Takinstallationer eller mobila projektorer, WXGA, WUXGA eller full HD, lysstyrka 3000 - 4000 lumen, MHL-kompablitet, Video/mediaanslutningar, lätt vikt

2. Ljusstyrka - hur ljusstark bör projektorn vara?
Projektorns ljusstyrka mäts och anges i så kallade ANSI lumen. Det beskriver hur mycket ljus en projektor kan projicera på en specifik yta. För att vet hur mycket ljusstyrka en projektor kräver behöver du veta hur ljus omgivningen som projektorn ska placeras i är. Är rummet mörklagt? Ju ljusare rummet är deso högre ljusstyrka behöver projektorn ha. Även storleken på bilden och projektoravstånd är betydande faktorer för att avgöra hur hög lumen som behövs eftersom att ljusstyrkan avtar med avstånd.
Här är ett par exempel på vilken ljusstyrka som behövs i olika rum. Bilderna visar den optimala ljusstyrkan för LCD projektorer. För DLP projektorer bör man lägga till ytterligare 1000 lumen eftersom att DLP tekonologin framstår mörkare i de fall innehåll med mycket färg ska visas.

3. Kontrast - hur ser ljusförhållandet ut där projektorn installeras?

En projektors kontrastförhållande beskriver den maximala skillnaden mellan det ljusaste och det mörkaste i en bild. I en bild som har kontrast på 1000:1 är alltså den ljusaste punkten tusen gånger ljusare än den mörkaste punkten. Ju högre kontrast en projektor har, desto skarpare och naturligare blir bilden.
Hur hög kontrasten borde vara beror alltid på användningsområde och ljusförhållanden. För hemmabio är det viktigt med hög kontrast då man vill uppnå en mörk svärta. Kontrastrika projektorer ger även i mörklagda rum levande och verklighetstrogna bilder.
Om en projektor huvudsakligen används vid dagsljus eller konstgjort ljus hamnar kontrasten som andra prioritet efter ljusstyrka. Varje projektor bör dock ha minst 5000:1 i kontrast.

Minst 5000:1 i kontrast för varje projektor

4. Upplösning / format - hur många pixlar bör projektorn ha?
En upplösning beskriver hur många pixlar en bild har. Ju tätare pixlarna är, desto skarpare blir bilden.
Användningsområde och bildkälla avgör vilken upplösning projektorn bör ha. Då de flesta TV-apparaterna och datorerna idag har en högupplöst bild bör man börja med en projektor som är minst HD Ready (1280 x 720 pixlar) och då njuta av filmer från en DVD-spelare i en större bildbredd. Vid användning av en Blu-ray rekommenderar vi Full HD (1920 x 1080 pixlar) så att projektorn kan uppnå innehållets kvalitet. Även gamers med PS4 eller XBox 360 bör välja en projektor med Full HD.
Det slutar dock inte där - för högkvalitativ användning finns även 4K-projektorer med en upplösning på 3840 x 2160 pixlar. Idag finns det redan mycket innehåll med 4K-upplösning, och med en så kallad Upscaler kan man även med en Full HD-projektor njuta av 4K-kvalitet.

5. Ljudnivå - decibel, vad är lågt och vad är högljutt?
Projektorns ljudnivå spelar mer eller mindre roll beroende på vad den används till. För att njuta av en filmkväll eller hålla presentationer utan att störas av ljud i bakgrunden bör projektorn inte ha mer än 30 dB.
Ju större projektorn är, desto lugnare är den. På grund av detta är det enklare för hemmabioprojektorer med större chassis att uppnå lägre ljudnivå. En mindre, mobil projektor är oftast mer högljudd. Här är det ofta ljusstyrkan som påverkar ljudnivån, en ljusare projektor låter mer än en med mindre ljusstyrka då lampan måste kylas ner snabbare hos de ljusstarkare projektorerna. Filtrens frekvens påverkar också om ljuden från projektorn stör eller inte, detta kan man dock inte jämföra med decibelvärdet.

Projektorns ljudnivå bör ligga under 30 dB

6. Teknologi - vilken teknik ska projektorn ha?
Vilka olika tekniker finns och vad är skillnaderna mellan dem? Här visar vi de olika teknikerna och deras för- och nackdelar.
DLP
DLP-teknologi (Digital Light Processing) skapar bilder med hjälp av miljontals små speglar som reflekterar ljuset från projektorns lampa och skapar en projektion. Varje spegel motsvarar en ljuspunkt, vars lutningsrörelse skapar flera olika färgskalor. Denna teknik, som är helt osynlig för det mänskliga ögat, skapar bra och djupa kontraster. Spegelstrukturen är så raffinerad att man inte ser någon form av rastrering i bilden. DLP tekniken kräver inte mycket plats vilket innebär att dessa projektorer kan ha en kompakt design. Tekniken arbetar inom ett slutet system hela vägen från lampan till optiken för att uppnå en dammfri konstruktion som kräver ytterst lite underhåll.
Finstilad skrift och detaljerade linjeritningar
Hög kontrast
DMD-chips med lång livslängd
Regnbågseffekt
I vissa fall högljutt färghjul
Färgskalorna stämmer inte alltid överens med originalet

Framförallt lämplig för företag och hemmabio
LCD
LCD-tekniken (Liquid Crystal Display) delar upp det vita ljuset i grundfärgerna röd, grön och blå. Dessa färger leds via tre separata LCD-skärmar som sedan skapar en enhetlig bild. Förenklat kan man säga att dessa projektorer fungerar som diaprojektorer, men istället för en diabild har projektorm flytande kristallelement som projicerar bilden. LCD-teknologin skapar väldigt skarpa och naturliga färger men tappar även i kontrast. Hemmabioprojektorer med LCD har ofta funktioner som höjer kontrasten.
Högkvalitativa och verklighetstrogna färger
Enhetlig bild utan rastrering
Ljusstarkare än DLP-projektorer
Risk för Screen-door effekt vid lägre upplösning
Kräver mer underhåll, t. ex. byte av filter

Lämplig för high-end hemmabio
D-ILA, LCoS och SXRD
Denna teknologi har olika namn hos olika tillverkare; D-ILA av JVC (Direct-Drive Image Light Amplification), LCoS av Canon (Liquid Crystal on silicon) och SXRD av Sony (Silicon X-tal Reflective Display). Alla tre teknologier uppnår dock samma funktion.
Teknologin är lik LCD, förutom att panelerna reflekterar ljuset (som hos DLP-projektorer) istället för att leda det separat via panelerna. D-ILA / LCoS / SXRD förenar alltså fördelarna hos både DLP och LCD-tekniken.
Hög upplösning
Ingen Screen-door effekt
Bättre kontrast
Lågt lumental
Relativt hög prisklass

Lämplig för framförallt hemmabio

7. Funktioner - vilka funktioner bör en projektor ha?
Beroende på användningsområde är olika funktioner viktiga eller överflödiga. Följande funktioner räknas alltid som fördelaktiga:
Optisk zoom
Lens-shift
Keystone korrigering

8. Anslutningar - analogt eller digitalt?
När det gäller anslutningsmöjligheter så bör man välja dessa efter vilken eller vilka källor man ska ansluta till projektorn. Vi skiljer huvudsakligen på digitala och analoga anslutningar.
Till kategorin analoga ingångar räknas VGA, S-video, komposit video / RCA och komponent video. Analoga anslutningar ses idag som omodernt och den enda som används relativt flitigt är VGA-anslutningen.
De vanligaste digitala anslutningarna, som idag räknas som standard, är HDMI och DVI. Dessa ses också som de mest kvalitativa anslutningarna.
Varje projektor bör ha en av dessa anslutngingar för att nå upp till dagens krav. Den största skillnaden mellan dessa två anslutningar är att HDMI även kan överföra ljudsignaler. DVI-anslutningen hittas därför mest hos installationsprojektorer, då HDMI ses som standardvalet vid HD-projektioner. Om man ska välja mellan en analog och digital anslutning är det alltid bäst att välja den digitala då den anslutningen ger bättre bildkvalitet.
För mer information angående anslutningar och hur de fungerar, se vår sida "Att ansluta en projektor"!

De digitala anslutningarna HDMI och DVI har bäst kvalitet

9. Installation - hur placerar man projektorn rätt?
Sittavstånd
Det optimala sittavståndet från projektorn beror på upplösningen.
Vid en HD Ready upplösning (1280 x 720 px) bör sittavståndet vara 1,8 gånger större än bildbredden. Full HD-upplösning (1920 x 1080 px) kräver mindre avstånd, ca. 1,5 gånger större än bildbredden.
Om man har 4K-upplösning (3840 x 2160 px) räcker det med ett avstånd som är lika stort som bildbredden. Detta går då pixelstrukturen hos 4K-upplösningen är så högkvalitativ att den inte stör på nära avstånd.

HD Ready upplösning: sittavstånd = dukbredd x 1,8
Full HD upplösning: sittavstånd = dukbredd x 1,5
4K upplösning: sittavstånd = dukbredd x 1
Placering
Vid installation av en LCD-projektor bör projektorn placers i höjd med dukens underkant vid bordsplacering eller överkant vid takinstallation.
DLP-projektorer hat ofta en så kallad Offset, vilket innebär att bilden börjar högre upp. Projektorn bör därför placeras lite under underkanten vid bordsplacering och över överkanten vid takinstallation. Mindre korrigeringar av bilden kan man också behöva göra med hjälp av Keystone korrigering.
10. Underhållskostnader - hur dyra är ersättningslampor?
Vid köp av en projektor är det bra att kolla upp hur mycket ersättningslampan kan komma att kosta, då priset på dessa kan variera mellan 400 och 4000 kronor.
I vanliga fall ligger en projektorlampas livslängd på mellan 2000 och 4000 timmar. De mobila projektorerna har på grund av sin design lampor med kortare livslängd, ca. 1000 till 1500 timmar.
Om en projektor ska användas varje dag och man vill hålla driftkostanderna så låga som möjligt kan LED eller Laser-LED-hybriderna vara aktuellt, då dessa har en livslängd på upp till 20 000 timmar och inte kräver lampbyte. Detta är också intressant för situationer där man själv inte får byta lampan utan även måste betala för utbytet (t.ex. i en skola).

Kostnaden för ersättningslampor kan variera mellan 400 och 4000 kronor, LED-lampor har längre livslängd
Leta efter din projektor!
Vi hoppas att detta hjälpte dig att komma närmare ditt val. Om du känner att du har bättre koll kan du använda vår online rådgivare! Där kan du filtrera i vårt sortiment och hitta den bästa projektorn för dig. Det går självklart också bra att kontakta våra personliga kontaktpersoner vid övriga frågor.

Har ni fler frågor kring val av projektor? Vi ger gärna personlig rådgivning, både via mejl och telefon. Önskar man gratis återuppringing går det även bra att lämna sina kontaktuppgifter så ringer vi upp vid önskad tidpunkt.
Kontaktformulär Kontaktpersoner
Våra rekommendationer av projektorer

BenQ W1720
BenQ W1720 tillhör den populära W-serien. Med RGBRGB färghjulet och den höga 4K UHD-upplösningen kommer du inte bli besviken. Den är speciellt framtagen för filmtittande och är inte bara 3D kompatibel utan har även HDR Pro. Tack vare ISF ccc funktionen kan du kalibrera projektorn vilket uppskattas av äkta hemmabiofans. BenQ uppfylller 100% av REC 709 för en naturlig färgåtergivning
Upplösning:3840 x 2160 4K UHD
Ljusstyrka:2.000 ANSI lumen
Anslutningar:2 x HDMI
- D-SUB 15pin in (VGA)
- RCA-video
- RS232
- USB typ A
- Mini USB typ B
- 12 V Trigger

Acer H6522BD
Acer H6522BD är efterföljaren till en av de mest omtyckta hemmabio projektorerna, H6510BD, och erbjuder mångsidiga installationsmöjligheter för hemmabio, gaming eller presentationer. H6522BD har full HD-upplösning vilket är grundstenen för dess viktiga mångsidiga användningsområden, först och främst självklart för hemmabio. Förutom den vanliga 3D-funktionen via Blu-ray har den här Acer projektorn även nVidia 3D TV Play ready Feature.
En all-around-projektor för vardagsrummet!
Upplösning:1920 x 1080 Full HD
Ljusstyrka:3.500 ANSI lumen
Anslutningar:2 x HDMI
- D-SUB 15pin in (VGA)
- Cinch-Video
- 3.5mm Audio
- USB Typ A

Epson EH-TW6700
Epson erbjuder med EH-TW6700 en projektor med Full HD och 3D för en hemmabio i en källare. Projektorn kan även användas i vardagsrum med möjlighet till mörkläggning, även om 3D-bilden blir absolut bäst i ett mörkt rum. EH-TW6700 är inte bara en flexibel projektor utan erbjuder också mycket hög bildkvalitet tack vare Frame Interpolation-teknologi.
Upplösning:1920 x 1080 Full HD
Ljusstyrka:3.000 ANSI lumen
Anslutningar:2 x HDMI
- D-SUB 15pin in (VGA)
- USB typ A